Hlavní navigace

Neoriginální náplně do tiskáren používáte na vlastní riziko - 2.díl

9. 4. 2015

Sdílet

 Autor: © Anna Khomulo - Fotolia.com
Ve vaší inkoustové tiskárně došel inkoust. Nyní máte na výběr: buď si koupíte novou náplň, která je tzv. originální, tj. přímo od výrobce, nebo si koupíte náplň neoriginální.Každé řešení má své výhody i nevýhody.

Při řešení nákupu náplně do vaší inkoustové tiskárny máte v podstatě dvě možnosti: buď zatnete zuby a zaplatíte docela pěkné peníze za originální náplň do tiskárny, nebo koupíte nepoměrně levněji náplň neoriginální.  Pokud zvolíte právě toto levnější řešení spočívající v koupi neoriginální náplně, může se stát, že vaše tiskárna bude i nadále zobrazovat různá varování a výzvy k zakoupení nové náplně, i když vy víte, že náplň je úplně nová. Není přece jen lepší kupovat originální náplně přímo od výrobce, i když jsou dražší?

 

Předcházející díl

Originální nebo neoriginální náplň?

Pravdou je i to, že řada neoriginálních náplní není právě příliš kvalitně udělána. V některých případech došlo i k tomu, že inkoust z takové neoriginální náplně tiskárnu úplně zničil. Samozřejmě se můžete dočíst i o prázdných či protékajících náplních, stejně jako o inkoustech, které mají tendence se na papíře nadmíru rozmazávat.

Pokud se tedy rozhodnete nějakou neoriginální náplň do tiskárny vyzkoušet i přes negativní ohlasy spousty dalších uživatelů, vyberte si výrobce, s nímž mají uživatelé dobré zkušenosti (vyplatí se pak přečíst recenze uživatelů) a počítejte s možnými nepříjemnostmi. Pravděpodobně se setkáte s menšími problémy či nedokonalostmi, ale zřejmě to nebude nic katastrofálního.

příloha_ovladnete_sva_data

Některé inkoustové tiskárny jsou překvapivě cenově velmi dostupné

Ale abychom byli spravedliví, je třeba přiznat, že inkoustové tiskárny nejsou už tak zaručenou bezednou dírou na vaše peníze, jak tomu bývávalo dříve. Když jsme počítali náklady na různé druhy tiskáren, vyšlo nám, že inkoustové tiskárny pro malé firmy jsou z hlediska provozních nákladů v současnosti rychlejší a levnější než srovnatelné laserové barevné tiskárny. Cenově přijatelné je i řada inkoustových tiskáren určených do domácností. Jen si musíte před nákupem náklady na inkoust spočítat.

Na závěr ještě jedna otázka: nestačila by nějaká jednoduchá černobílá laserová tiskárna? Ano, možná by stačila, nicméně ty nejlevnější laserové tiskárny jsou pomalejší a v žádném případě nejsou co se týče provozu levnější než srovnatelné inkoustové tiskárny. Samozřejmě ale můžete laserovou tiskárnu používat pro černobílý tisk a inkoustovou tiskárnu používat pouze pro tisk barevný.

Byl pro vás článek přínosný?