Hlavní navigace

Německé vládní počítače hacknuty, Čína nabízí pomoc při vyšetřování

27. 8. 2007

Sdílet

Čínský premiér Wen Jiabao označil zprávy o čínských hackerech, kteří se prolomili do německých počítačů, za velmi zavážnou událost a nabídl spolupráci při vyšetřování.

příloha_ovladnete_sva_data

Jiabao tak reagoval na jednu z otázek na společné tiskové konferenci s německou kancléřkou Angelou Merkelovou během její návštěvy Pekingu. Dotaz se týkal článku, který zveřejnil německý Der Spiegel, a který uvádí Der Bundesbeauftragte für den Datenschutz und die Informationsfreiheitdel, že řada německých vládních počítačů byla infikována trojským koněm, který do počítačů "dostali" čínští hackeři.


Merkelová reagovala stručněji, pouze poznámkou, že Čínu posune vpřed ve vztazích s vyspělými zeměmi "respektování pravidel hry" a "ochrana intelektuálního vlastnictví".

Podle Spiegelu bezpečnostní pracovníci Spolkovéhých úřadů pro bezpečnost informační techniky (Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik) a ochranu údajů (Der Bundesbeauftragte für den Datenschutz und die Informationsfreiheit) objevili trojské koně v několika počítačích některých ministerstev, včetně ministerstva zahraničí, průmyslu a hospodářství, školství, vědy a výzkumu, a rovněž v úřadu samotné kancléřky.

První pokusy infikovat počítače přes internet jsou datovány již do května. Při následném monitoringu datového provozu byl zastaven přenos 160GB složky z německého ministerstva do Číny. O tom, zda se hackerů podařilo získat některé další soubory nebo jejich snaha byla zmařena však další informace nebyly zveřejněny a ani německé úřady se logicky o celé záležitosti nechtějí mnoho bavit. Oba úřady tak odmítli cokoliv komentovat.

Celá záležitost je pro obě země nanejvýš citlivá a únik informací do tisku nepřivítala jistě ani jedna z nich. Vládní počítače jsou bodem zájmu všech zpravodajských služeb a lze se jen těžko domnívat, že by si čínská zpravodajská komunita nevšimla, že do jejich zájmových objektů se snaží proniknou "domácí amatéři". I Německo velmi pravděpodobně interně hodnotí tento čin jako operaci čínských zpravodajských služeb.

Zdroj: Der Spiegel, IDG China, PC Welt

- - Tomáš Jirásko

Byl pro vás článek přínosný?