Hlavní navigace

Nejžhavější trendy pro rok 2011 - 1. díl

Sdílet

Trojrozměrný obraz bez brýlí, výkonné kombinované procesory obsahující kromě procesorového jádra i jádro pro grafiku, placení přes smartphone – to všechno jsou nejvýznamnější novinky letošního roku.

Obrázky pyšnící se prostorovou hloubkou jsou skutečně fascinující. Bohužel pro skutečný prožitek z trojrozměrného zobrazení musíte používat speciální brýle. Bez nich by bylo trojrozměrné vnímání filmů či her takřka nemožné. Začíná se ale objevovat vcelku reálná šance, že se u některých produktů již v roce 2011 setkáme s tím, že již brýle nebudeme potřebovat. Tyto tzv. autostereoskopické techniky by měly vytvořit trojrozměrný obraz, aniž by bylo nutno používat nějaké další prostředky.

První krok k autostereoskopickému televizoru učinila firma Toshiba koncem roku 2010. Konkrétně se jednalo o modely z produktové řady Regza GL1 a úhlopříčkami 30,5 cm a 50,8 cm. Trojrozměrný obraz, pro který nebude třeba používat žádné brýle, se vytváří pomocí technologie Integral Imaging. Tato technologie počítá z dvojrozměrného obrazu devět různých zobrazení. Ty se pak v ideálním případě současně přenáší na monitor.

Díky polarizačnímu filtru a svisle zarovnaným čočkám může divák vidět obrázek, který vytváří potřebný dojem hloubky. Pro trojrozměrné zobrazování se nyní používají televizory s rozlišeními od 466 × 350 pixelů a 1 280 × 720 pixelů. Tyto televizory jsou nyní dostupné především v Japonsku, které se do 3D technologií doslova zbláznilo. Stal se z nich prodejní šlágr, a tak se dá předpokládat, že to samé by se mohlo stát i u nás, až se tato zařízení objeví v obchodech u nás.

Prostorové zobrazení i do jiných zařízení: Dojem prostorové hloubky i pro konzoly a mobily

Z trojrozměrného zobrazení bez speciálních brýlí se mohou radovat i hráči her. Tento zážitek jim totiž počátkem roku nabízí autostereoskopická mobilní herní konzola Nintendo 3DS. Tato konzola obsahuje dva displeje – první displej má za úkol vytvářet trojrozměrný obraz na úhlopříčce o velikosti 8,7 cm. Rozlišení o velikosti 800 ×240 pixelů se při trojrozměrném zobrazení snižuje na 400 × 240 pixelů na každé oko. Druhý displej má rozlišení 320 × 240 pixelů, je citlivá na dotyk a má úhlopříčku o velikosti 7,6 cm.

Celá konzola je vybavena třemi kamerami, každá má rozlišení 640 ×480 pixelů. Dvě z těchto kamer se nachází mimo skříň a používají se pro natáčení trojrozměrného obrazu. Na konzoli se rovněž dají přehrávat i trojrozměrné filmy, takže je zajímavá nejen pro hráče trojrozměrných videoher, kteří vyžadují mobilitu, a samozřejmě díky svým funkcím není nutně určena pouze pro hráče.

 

 

Koncem roku 2010 uvedla firma Sharp na japonský trh dva mobilní telefony, které jsou vybaveny autostereoskopickými displeji. Jedná se o modely Galapagos 003SH a 005SH, které jsou vybaveny displejem s úhlopříčkou 9,6 cm a používají operační systém Android 2.2. Kamery vestavěné v mobilu dokáží natočit video o rozlišení 720p a pořizovat trojrozměrné fotografie. Povídá se, že v nejbližší době má firma Sharp uvést další 3D mobilní telefony v USA, Číně a Indii. Je tedy logické, že se tyto mobily dříve či později objeví i v Evropě.


Vysoce kontrastní displeje

Korejský výrobce elektroniky Samsung neustále pracuje na vývoji ještě lepších displejů, a výsledky svého snažení ukázal již koncem roku 2010 na odborném veletrhu, kde představil prototyp počítače typu Tablet PC s displejem typu Amoled (Active Matrix Organic Light Emitting Diode). Tato technologie se vyznačuje daleko nižší závislostí na úhlu pohledu a vysoce kontrastním zobrazováním. Vzhledem k tomu, že světelné diody organického původu vytváří světlo samy, spotřebovávají displeje relativně malé množství energie.

Toto nové zařízení od firmy Samsung je stejně velké jako Galaxy Tab. Displej má rozlišení 1 200 ×600 pixelů. Pro porovnání: První tablet od Samsungu disponoval rozlišením 1 024 ×600 pixelů. Odborníci na tuto oblast očekávají, že v polovině letošního roku by se mohl objevit nástupce označovaný jako Galaxy Tab 2.

 

 

příloha_ovladnete_sva_data

Stejně jako nové verze tabletů jsou všestranné i operační systémy, jež se v nich používají. Tak například kolínská firma E-Noa používá ve svém Interpadu stále ještě operační systém Android 2.2 od Googlu. Firma Acer bude u svých čtyř tabletů, jejichž uvedení se plánuje na duben letošního roku, používat jak Android ve verzích 2.3 a 3.0, tak operační systém Windows 7. Na operační systém od Microsoftu sází i firma MSI, a to konkrétně u zařízení Wind Pad 100. Firma HP při uvedení zařízení Slate 500 sice vsadila na Windows 7 Professional, u dalších zařízení však bude používat operační systém Web-OS založený na Palmu. Firma Apple otázku operačního systému vůbec neřeší. Nicméně i přesto je nutné, aby tato firma na neustále se měnící situaci na trhu nějakým způsobem zareagovala. Zatím se hovoří o tenkém a tím pádem i lehkém zařízení iPad 2 vybaveným fotoaparátem. Toto zařízení má být dostupné již na jaře letošního roku.

Další díl tohoto článku očekávejte opět v pondělí!

Foto: Fotolia © Ayvengo

Byl pro vás článek přínosný?