Hlavní navigace

Poznejte nejrozšířenější předsudky v oblasti počítačů - 3. díl

13. 9. 2010

Sdílet

Čím je kabel dražší, tím je lepší! Opakované doplňování inkoustu do již použitých patro zničí vaši tiskárnu! Podobná tvrzení jsme podrobili důkladným testům, abychom zjistili, nakolik jsou pravdivá a nakolik se jedná pouze o předsudky a pověry.

I přes všechna tvrzení se ukazuje, že Windows Vista nakonec nebyla až tak pomalým operačním systémem, jak se říkalo. Ani není příliš pravděpodobné, že vám vyhoří počítač, pokud jej otevřete bez antistatického náramku. Přesně takové lži, polopravdy či zavádějící informace se šíří světem techniky. A může za to zejména internet. Proto jsme se rozhodli vyhledat ta nejčastější tvrzení, která na internetu kolují jakožto zaručené pravdy, abychom prověřili, která z nich při podrobnějším testování obstojí a která naopak patří spíše do říše pohádek.

Jak se říká jedno krásné české přísloví: „Není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu“. Na každém tvrzení může být kousek pravdy nebo se může zakládat na zcela hodnověrném základu. Proto jsme se při prozkoumávání rozhodli pravdivost testovaných tvrzení oznámkovat čísly od 1 do 4, přičemž číslo 1 odpovídá zcela pravdivému tvrzení a číslo 4 naopak trestuhodnému výmyslu. Ostatně říká se, že čísla nikdy nelžou.

1. díl článku: http://pcworld.cz/software/nejrozsirenejsi-predsudky-okolo-elektroniky-a-pocitacu-i-11501

2. díl článku: http://pcworld.cz/hardware/nejrozsirenejsi-predsudky-okolo-elektroniky-a-pocitacu-ii-11502

 

Tvrzení č.7: Postupem času je provoz inkoustových tiskáren daleko dražší než tiskáren laserových

Hodnocení: 1

Máme-li spočítat, jaké jsou náklady na provoz vaší tiskárny za určitou jednotku času, pak je třeba vzít cenu patrony do inkoustové či laserové tiskárny a podělit ji počtem stránek, které tiskárna na jednu náplň vytiskla. Dostanete tak náklady na jednu vytištěnou stránku. Již tradičně platí, že u laserových tiskáren jsou oproti tiskárnám inkoustovým vyšší pořizovací náklady, které se však postupem času vyrovnávají nižšími náklady na stránku.

Dnes, když výrobci inkoustových tiskáren nabízejí daleko efektivnější zařízení (tiskárny, které mají pro každou barvu speciální patronu či mají možnost použít patrony s různým objemem inkoustu), se rozdíl v nákladech na stránku mezi laserovými a inkoustovými tiskárnami dramaticky snížil. V kancelářském prostředí, kde je potřeba levná a rychlá tiskárna, se může použít například buď inkoustová tiskárna Epson B-510DN (rychlost tisku činí 14,7 stran za minutu, pořizovací cena tiskárny okolo 12 000 Kč), nebo některý z ekonomických modelů laserových tiskáren, jako je třeba Oki C610dtn (rychlost tisku činí 19,1 stran za minutu, pořizovací cena okolo 20 00 Kč).

Domácí uživatelé a studenti mají výběr omezenější – čím méně zaplatí za tiskárnu, tím více ze svých peněženek později vydají za inkoust. Vzhledem k tomu doporučujeme například Canon Pixma iP4700 (rychlost tisku je 7,4 stran za minutu, pořizovací cena okolo 1800 Kč).

 

Neustále mějte na mysli, že inkoustové tiskárny, které vidíte na letácích v úžasných slevách, nebo které dostáváte při koupi notebooku zdarma, se obvykle vůbec nedají srovnávat, co se týče rychlosti a nákladů na tisk, s tiskárnami laserovými. Je to přesně naopak – spoustu peněz utratíte nakupováním drahých inkoustových patron, které navíc mají minimální objem. Možná se tak dostanete do situace, kdy vás vyjde levněji koupě nové tiskárny než doplňování inkoustu do tiskárny stávající.

 

 



Tvrzení č.8: Lidé sedící před větším monitorem pracují efektivněji

 

Hodnocení: 2

Bombardujete neustále svého nadřízeného žádostmi o pořízení většího monitoru pro práci? Možná byste ho přesvědčili, kdybyste mu vnutili představu, že když budete sedět před 24tipalcovým monitorem, budete pracovat o 30 až 50 procent efektivněji. Alespoň to tvrdí studie univerzity v Utahu provedená v roce 2008 (objednaná firmou NEC), zaměřená na práci s textem a tabulkami. Samotná studie ovšem odhalila i maximální velikost úhlopříčky pro maximální efektivitu práce, jelikož s dále rostoucí velikostí úhlopříčky se efektivita opět snižuje. Pokud používáte pouze jeden monitor, pak maximální velikost úhlopříčky je 26 palců, při používání dvou monitorů toto maximum leží na 22 palcích.

Nicméně si nemyslete, že když z výsledků výzkumu vyplynulo, že přidáním dalšího monitoru se zvyšuje efektivita práce, pak přidáním třetího monitoru efektivitu navýšíte ještě více. Je zajímavé, že na základě požadavků uživatelů nebylo možné předpovědět jejich výkon, tj. postup práce, který si oblíbili, nemusí nutně být tím nejefektivnějším.

Proto dobře přemýšlejte, k čemu druhý monitor případně použijete. Studie prováděná univerzitou v Utahu probíhala v řízeném prostředí, kdy testované osoby nevykonávaly nic jiného než jim přidělené úkoly spočívající v práci s textem a s tabulkami. Pokud je právě toto činnost, kterou máte ve své náplni práce, pak by nasazení dalšího monitoru mohlo pomoci.

Máte-li však v úmyslu použít druhý monitor pro e-mail, Twitter či jiné internetové služby tohoto druhu, pak je velmi pravděpodobné, že se vaše produktivita spíše sníží.

 

 


 



Tvrzení č.9: Znovu naplňované patrony zničí vaši tiskárnu

Hodnocení: 2

Pokud máte ve zvyku naplňovat již vyprázdněné patrony z tiskárny, proč ne? Je to bezesporu levnější než nákup nových. Nicméně byste měli vědět, že tyto patrony nejsou po opakované plnění navrženy, a tak je jejich používání spojeno s určitými riziky: mohou se ucpat trysky tiskárny nebo může docházet k prosakování inkoustu z patrony. Proto je třeba sledovat patronu tak, abyste zabránili jejímu poškození či poškození tiskárny, pokud by se dělo něco nepatřičného. I u staré a opotřebované patrony či tiskové hlavy je pak velmi nepravděpodobné, že by mohlo dojít k nějakému trvalému poškození tiskárny samotné, pokud ovšem nedošlo k prosakování patrony a vy jste nezapomněli vyteklý inkoust odstranit.

Všimněte si, že výrobci náhradních patron s inkoustem do tiskáren obvykle poskytují záruku na patronu jako takovou (jejíž cena se obvykle pohybuje od 150 do 300 Kč), ale málokdy na samotnou tiskárnu.  Pokud se  již něco přihodí něco vaší tiskárně, pak je firma ochotna pouze poradit nebo kontaktovat servisního technika.

příloha_ovladnete_sva_data

Firmy zabývající se distribucí renovovaných patron vás rovněž rády upozorňují na fakt, že výrobce tiskárny se nesmí vyhýbat poskytnutí záruční opravy tiskárny při poškození způsobeném používáním těchto patron. To je sice všechno pravda, nicméně ve všech prohlášeních týkajících se záruky se uvádí, že pokud dojde k poškození tiskárny používáním renovovaných patron, nesmíte očekávat, že případná oprava bude zdarma.

Pokud se obáváte úniku inkoustu z patrony, pak tu a tam patronu z tiskárny vyndejte a podívejte se, zda v místě, kde je patrony v tiskárně umístěna, neuvidíte žádné zbytky inkoustu.

Byl pro vás článek přínosný?