Hlavní navigace

Nejlepší tipy pro Windows 7 - 7. díl

30. 12. 2009

Sdílet

V tomto článku vám přinášíme 20 nejúspěšnějších tipů, pomocí nichž si budete moci prostředí operačního systému Windows 7 vyladit přesně podle svých představ a potřeb.

Nejlepší tipy pro Windows 7 - 7. díl

 

Předchozí díly seriálu:

http://pcworld.cz/software/nejlepsi-tipy-pro-windows-7-1-dil-8398

http://pcworld.cz/software/nejlepsi-tipy-pro-windows-7-2-dil-8399

http://pcworld.cz/software/nejlepsi-tipy-pro-windows-7-3-dil-8400

http://pcworld.cz/software/nejlepsi-tipy-pro-windows-7-4-dil-8401

http://pcworld.cz/software/nejlepsi-tipy-pro-windows-7-5-dil-8402

http://pcworld.cz/software/nejlepsi-tipy-pro-windows-7-6-dil-8403

 

19. Spuštění vícera instancí aplikací z Hlavního panelu

Hlavní panel ve Windows 7 má dvojí funkci, což někdy může být docela matoucí. Používá se jak pro spouštění aplikací, tak pro přepínání již běžících programů. Klepnutím na ikonku na Hlavním panelu tedy program spustíte a také se do něj přepnete, pokud již běží.

Co ale dělat, pokud potřebujete spustit další instanci již běžícího programu? Jakmile již program běží, na první pohled je nemožné spustit jeho další instanci, protože když na jeho ikonku klepnete, pak se jen do spuštěného programu přepnete.

Existuje ale jeden drobný trik: Pokud si přejete spustit další instanci již běžícího programu z Hlavního panelu, pak klepněte na ikonku při současně stisknuté klávese Shift a uvidíte, že se skutečně spustí další instance programu. Tímto způsobem tedy můžete spouštět prakticky neomezený počet instancí libovolné aplikace z Hlavního panelu.

20. Návrat k panelu Snadné spuštění

Již jsme se zmiňovali o tom, že nový Hlavní panel ve Windows 7 slouží jak pro spouštění, tak pro přepínání mezi aplikacemi. Z toho vyplývá, že panel Snadné spuštění, který jsme ve starších verzích Windows vídávali v levé části Hlavního panelu a který obsahoval zástupce těch nejčastěji spouštěných aplikací, byl odstraněn. Pokud však přesto toužíte vrátit jej zpět, pak to není vůbec žádný problém. Postupujte podle následujících bodů:

1. Klepněte pravým tlačítkem myši na Hlavní panel a z kontextového menu, které se objeví, vyberte příkaz Toolbars/New Toolbar.

2. Hned nato se objeví žádost o výběr složky, do níž se má nový panel umístit. Do textového pole Folder ve spodní části dialogového okna proto zadejte následující text:

%userprofile%\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch
Poté klepněte na tlačítko Select Folder. Vzápětí se do Hlavního panelu přidá odkaz na panel Snadné spuštění (Quick Launch). Zobrazí se v pravé části Hlavního panelu, hned vlevo od oznamovací oblasti.

Panel Snadné spuštění (Quick Launch) zobrazený v pravé části Hlavního panelu

Mít panel Snadné spuštění (Quick Launch) umístěný vpravo v Hlavním panelu bez ikonek aplikací není nijak užitečné, je nejvyšší čas nalézt mu nějaký smysl. Klepněte proto na Hlavní panel pravým tlačítkem myši a z kontextového menu, které se objeví, odstraňte klepnutím zatržítko před položkou Lock the taskbar. Poté klepněte pravým tlačítkem myši na panel Snadné spuštění (Quick Launch) a odstraňte zatržítka vedle položek Show Text a Show Title.

příloha_ovladnete_sva_data

V dalším kroku táhněte svislou trojitou tečkovanou čáru vedle panelu Quick Launch (Snadné spuštění) doleva tak dlouho, dokud se neobjeví ikonky. Abyste zabránili provádění dalších změn v panelu Quick Launch (Snadné spuštění), klepněte na něj pravým tlačítkem myši a z kontextového menu vyberte položku Lock the taskbar. Od této chvíle pak můžete panel Quick Launch (Snadné spuštění) používat přesně tak, jak jste byli zvyklí ve Windows XP a Vista, a to včetně možnosti přidávat do něj či naopak odebírat ikonky.

Panel Quick Launch (Snadné spuštění) v praktickém provedení

Tímto náš seriál končí. Připravujeme však pro vás spousty dalších zajímavých tipů a triků, a to jak z oblasti software, tak i hardware nebo internetu.

Byl pro vás článek přínosný?