Hlavní navigace

Nejčastější problémy s PC a jak se s nimi vypořádat - 7. díl

30. 6. 2012

Sdílet

 Autor: © HaywireMedia - Fotolia.com
V dnešním díle se zaměříme na skryté soubory, napájení elektroniky přes USB konektor a na problémy s přehráváním audia a videa.

Ačkoliv nás může elektronika neblaze překvapit něčím novým téměř denně, existuje několik častých problémů, s nimiž se setkal snad každý. Pojďme se podívat, jak nad nepříjemnostmi vyzrát.

 

1. dílProč se při startu PC automaticky spouští některé programy

2. dílProč to v mém počítači skřípe a hrčí - záloha souborů

3. dílProč to v mém počítači skřípe a hrčí - obnovení souborů, obovení systému z bitové kopie

4. dílProč to v mém počítači skřípe a hrčí - lokalizace vadné komponenty, Proč potřebuji administrátorský účet pro smazání některých souborů?, Proč jsem dostal systém Windows napěchovaný nepotřebným softwarem?

5. dilProč se Windows automaticky restartuje bez mého svolení, Proč se můj systém nyní chová nestabilně po instalaci nových ovladačů?

6. dílMůžu vytáhnout flash disk bez „bezpečného odebrání“?, Kam zmizela moje stažená data?

7. dílProč jsou některé soubory skryté?, Proč se můj smartphone nenabíjí, když jej připojím k PC?, Proč nelze stejné video přehrát na všech počítačích?

 

9) Proč jsou některé soubory skryté?

Operační systém Windows některé důležité soubory či složky skrývá, aby odstínil uživatele od technických detailů či aby zabránil chtěné či nechtěné neoprávněné změně dat, jež by mohly vyústit v systémovou chybu. Existují však případy, kdy se potřebujete ke skryté složce či souboru dostat. Dobrým příkladem je složka AppData, jež schraňuje uživatelská nastavení programů a je nutné ji mít k dispozici pro plnohodnotnou migraci uživatelského profilu při přechodu na nový počítač. O migraci na nový počítač si můžete přečíst v našem článku Migrace na nový počítač snadno a rychle.

Dalším výchozím neduhem Windows je skrývání přípon souborů známých typů. Kvůli tomuto „vylepšováku“ například na první pohled nepoznáte, zda je dokument typu Word 2007 a novější (.docx) nebo Word 2003 a starší (.doc) či jakého formátu je uložený obrázek.

Podívejme se, jak zpřístupnit skryté soubory a složky a vynutit zobrazení přípon všech souborů.

 

1) Otevřete Průzkumníka Windows (Start -> Počítač).

2) V horním panelu klikněte na Uspořádat -> Možnosti složky a hledání.

3) Přepněte na kartu Zobrazení a klikněte na volbu Zobrazovat skryté soubory, složky a jednotky.

skryte soubory

4) Pro zobrazení přípon všech souborů odškrtněte políčko u volby Skrýt příponu souborů známých typů.

skryt priponu

5) Vše potvrďte tlačítky OK.

 

10) Proč se můj smartphone nenabíjí, když jej připojím k PC?

Nemusí se jednat jen o smartphony, s problémem nedostatečné dodávky elektrického proudu se můžete setkat i v případě připojení tabletů, externích hard disků a jiných zařízení. Elektronika se většinou nabíjet bude, avšak podstatně pomaleji, než při připojení do běžné 230V zásuvky. Na vině je omezený elektrický proud, který vám dodá USB konektor, z běžného USB 2.0 portu dostanete maximálně 500 mA při napětí okolo 5 V. Pro rychlé nabití smartphonu či tabletu je tedy rozhodně výhodnější využít běžnou síťovou nabíječku.

Podobný problém nastává u některých externích hard disků. Především pak ve spojitosti s USB porty vyvedenými na přední stranu počítačové skříně. V tomto případě se může stát, že se externí disk vůbec nerozběhne a budete jej muset zapojit do USB portu umístěného na zadní stěně počítače. Některé hard disky jsou dokonce dodávány s USB kabelem zakončeným dvojící USB konektorů, aby mohl disk čerpat vyšší proud.

Existují však také základní desky, které nabídnou speciální USB porty schopné dodat vyšší proud. Těmito porty jsou vybaveny některé základní desky od společností Asus, Gigabyte a pravděpodobně dalších. Jejich hlavní výsadou je schopnost dodat vyšší proud, než standardní USB, pro nabíjení připojených zařízení. O těchto a dalších konektorech, s nimiž se nejčastěji setkáte u desktopů i notebooků, si můžete přečíst v našem článku Port sem port tam, k čemu je všechny mám?

usb 2.0

 

11) Proč nelze stejné video přehrát na všech počítačích?

Pokud jste se již setkali s problémem, kdy vám například váš notebook odmítl přehrát film nebo seriál, zatímco váš desktop si s ním bez problému poradil, vězte, že na vině jsou pravděpodobně chybějící kodeky. Video soubory jsou kódovány do určitých formátů a pokud není v počítači dostupný patřičný dekodér, video se jednoduše nemůže zobrazit. Programy schopné video kódovat a dekódovat se souhrnně označují jako kodeky (z angl. codec, složenina slov „coder“ a „decoder“).

Nejjednodušším řešením tohoto problému je využití bezplatného open-source přehrávače VLC Media Player, který je v základní instalaci vybaven většinou všech běžně potřebných kodeků. Pochopitelně i s přehrávačem VLC můžete narazit na video či audio, které program zkrátka nezvládne, především pak v případě videí kódovaných proprietárními kodeky, nicméně v drtivé většině vás přehrávač nezklame. Co víc, nabízí i možnost přehrávání streamovaného videa i audia, podporuje tvorbu playlistů, titulky (včetně bohatého výběru kódování), audio i video efekty, zrychlení i zpomalení přehrávání, přehrávání DVD disků a další funkce.

vlc

Jiným možností je instalace balíku kodeků K-Lite Codec Pack Full, který obsahuje vše potřebné pro přehrávání běžných video i audio formátů, jako je AVI, MKV, MP4, MPEG, WMV, FLAC, 3GP a dalších. Tyto kodeky pak mohou využívat libovolné nainstalované přehrávače.

příloha_ovladnete_sva_data

 

V příštím pokračování se podíváme na diagnostické zvukové kódy BIOSu, konektory USB 3.0 a automatické vytváření náhledů Thumbs.db

Byl pro vás článek přínosný?