Hlavní navigace

Nejčastější problémy s PC a jak se s nimi vypořádat - 4.díl

17. 6. 2012

Sdílet

V dnešním díle si ukážeme, jak v počítači lokalizovat vadnou komponentu produkující "nezdravý" zvuk. Dále se zaměříme na problém mazání souborů, které vyžadují administrátorský přístup.

Ačkoliv nás může elektronika neblaze překvapit něčím novým téměř denně, existuje několik častých problémů, s nimiž se setkal snad každý. Pojďme se podívat, jak nad nepříjemnostmi vyzrát.

 

1. dílProč se při startu PC automaticky spouští některé programy

2. dílProč to v mém počítači skřípe a hrčí - záloha souborů

3. dílProč to v mém počítači skřípe a hrčí - obnovení souborů, obovení systému z bitové kopie

4. dílProč to v mém počítači skřípe a hrčí - lokalizace vadné komponenty, Proč potřebuji administrátorský účet pro smazání některých souborů?, Proč jsem dostal systém Windows napěchovaný nepotřebným softwarem?

5. dilProč se Windows automaticky restartuje bez mého svolení, Proč se můj systém nyní chová nestabilně po instalaci nových ovladačů?

6. dílMůžu vytáhnout flash disk bez „bezpečného odebrání“?, Kam zmizela moje stažená data?


 

V druhém díle jsme narazili na problém s „nezdravými“ zvuky vycházejícími z počítačové skříně či notebooku. Řekli jsme si, že by se mohlo jednat o hard disk na pokraji životnosti a proto jsme se v prvním kroku soustředili na zálohu dat pro případ havárie systému. Teď, když už máme data zálohovaná, můžeme přistoupit k vlastní lokalizaci komponenty, která problém dělá.

Pokud se jedná o desktop, otevřete počítačovou skříň, počítač zapněte a snažte se zjistit, odkud zvuk vychází. Často je však mezi všemi na sebe namačkanými komponentami poměrně problematické s jistotou určit, která z nich podivný zvuk vydává. K tomuto účelu vám dobře poslouží delší trubice (dobře se hodí například papírová trubice od potravinářské fólie či alobalu). Jednou stranou si ji přiložte k uchu a druhou postupně k jednotlivým komponentám v počítačové skříni, přičemž se zaměřte především na hard disky a větráčky. Takto budete schopni poměrně snadným způsobem určit „viníka“. V případě větráčků se může jednat o problém, kdy otáčení vrtulky brání cizí předmět, například uvolněný svazek kabelů, který je ve skříni ponechán na volno.

V případě notebooku je určení problematické komponenty náročnější. Pokud si netroufáte šasi otevřít či máte notebook stále v záruce, pokuste se alespoň zaměřit na větráčky, které bývají umístěny v blízkosti žebrování větracích otvorů. Co se týká hard disku, většina notebooků je konstrukčně navržena tak, aby se dal hard disk snadno vyměnit, tudíž bývá dostupný například po vyjmutí baterie či ze spodní strany notebooku po odklopení patřičných dvířek. Pro lokalizaci hard disku nejlépe nahlédněte do manuálu, či se tuto informaci pokuste vyhledat na internetu. Pokud šasi notebooku můžete otevřít, učiňte tak a postupujte stejně jako u desktopu.

Pakliže podivné zvuky opravdu vydává hard disk, měli byste jej neprodleně vyměnit, neboť mu již zřejmě moc času nezbývá. Jedná-li se o ventilátor, kterému v provozu nebrání žádný předmět, taktéž důrazně zauvažujte o výměně, neboť nefunkční chlazení může vyústit až v nevratné poškození komponent.

 

3) Proč potřebuji administrátorský účet pro smazání některých souborů?

Setkali jste se někdy se souborem, pro jehož smazání systém vyžadoval administrátorské oprávnění, které jste však neměli k dispozici? Jedná se o bezpečnostní opatření, jímž systém Windows 7 zamezuje smazání či modifikaci souborů, které nebyly vytvořeny vaším pod vaším uživatelským účtem. Pokud jste však počítač například koupili z druhé ruky a prodejce vám nedal administrátorské oprávnění, není nutné přeinstalovávat celý systém, stačí se pouze zbavit administrátorského hesla. Jak tohoto úkonu dosáhnout se dočtete v našem článku Jak obejít heslo správce systému Windows 7.

 

4) Proč jsem dostal systém Windows napěchovaný nepotřebným softwarem?

Koupili jste si nový notebook nebo počítač a nestačíte se divit, kolik zbytečného „balastu“ je ve Windows nainstalováno? Na vině tentokrát není Microsoft, nýbrž samotní výrobci notebooků/desktopů, kteří mají ve zvyku Windows okořenit o množství programů jako zkušební verze her, video přehrávače nebo antiviry. Nechtěného softwaru se můžete zbavit pomocí několika šikovných bezplatných utilit.

Pokud jste si sami vytipovali některé programy, kterých se chcete zbavit, nainstalujte si nástroj REVO Unistaller, který můžete zdarma stáhnout ve zkušební 30denní verzi. Program vám zobrazí seznam nainstalovaných programů a současně nabídne možnost hluboké odinstalace tak, aby za sebou programy nezanechaly žádná data nebo jen minimum údajů (například záznamy v registrech apod.) Klikněte na zvolený program a použijte tlačítko Odinstalovat.

revo uninstaller

Následující okno vám dá na výběr, zda chcete použít pouze odinstalátor náležející aplikaci (pokud nějaký má) či se má REVO pokusit hledat další zbytkové položky na běžných místech disku a v registrech. Doporučujeme využít mód Přiměřený, který je dostatečně účinný, rychlý i pro systém bezpečný.

 

příloha_ovladnete_sva_data

V následujícím díle workshopu se podíváme na aktualizace Windows a jak vyzrát na automatický restart počítač. Dále si ukážeme, jak naložit s vadnými ovladači.

Byl pro vás článek přínosný?