Hlavní navigace

Nejčastější problémy s PC a jak se s nimi vypořádat - 10. díl

8. 7. 2012

Sdílet

 Autor: © mostafa fawzy - Fotolia.com
Dnešní díl věnujeme přehrávači QuickTime Player, dokumentům balíku Microsoft Office, řádné odinstalaci programů a aktualizacím Javy a Adobe Readeru.

Ačkoliv nás může elektronika neblaze překvapit něčím novým téměř denně, existuje několik častých problémů, s nimiž se setkal snad každý. Pojďme se podívat, jak nad nepříjemnostmi vyzrát.

 

1. dílProč se při startu PC automaticky spouští některé programy

2. dílProč to v mém počítači skřípe a hrčí - záloha souborů

3. dílProč to v mém počítači skřípe a hrčí - obnovení souborů, obovení systému z bitové kopie

4. dílProč to v mém počítači skřípe a hrčí - lokalizace vadné komponenty, Proč potřebuji administrátorský účet pro smazání některých souborů?, Proč jsem dostal systém Windows napěchovaný nepotřebným softwarem?

5. dilProč se Windows automaticky restartuje bez mého svolení, Proč se můj systém nyní chová nestabilně po instalaci nových ovladačů?

6. dílMůžu vytáhnout flash disk bez „bezpečného odebrání“?, Kam zmizela moje stažená data?

7. dílProč jsou některé soubory skryté?, Proč se můj smartphone nenabíjí, když jej připojím k PC?, Proč nelze stejné video přehrát na všech počítačích?

8. dílProč můj počítač při zapnutí pípá?, Proč mají moje USB konektory rozdílné barvy?, Proč je ve složce s digitálními fotografiemi přítomný soubor Thmubs.db?

9. dílProč digitální fotoaparáty včetně těch ve smartphonech ukládají fotografie do složky s názvem DCIM?, Všiml/a jsem si podivného portu na svém počítači, k čemu slouží?, Z plochy mi zmizela ikona Koše, jak se k němu mohu dostat?, Odkud se v mém webovém prohlížeči vzali všechny panely nástrojů a jak se jich zbavím?

10. dílJak se na můj počítač dostal QuickTime a potřebuji ho vůbec?, Proč nemůžu otevřít .docx dokument, i když mám nainstalovaný Microsoft Word?, Proč za sebou některé programy nechávají soubory a složky, i když jsem je odinstaloval?, Proč se Adobe Reader a Java aktualizuje tak často? Musím aktualizace povolovat?

 

19) Jak se na můj počítač dostal QuickTime a potřebuji ho vůbec?

Nepamatujete se, že byste si kdy instalovali přehrávač QuickTime, a přesto se vám usídlil v počítači a častuje vás svými nabídkami aktualizací? A k čemu vlastně slouží? Program QuickTime pochází z dílny společnosti Apple a slouží k zobrazování fotografií, videí, přehrávání hudby a dalším činnostem. Přestože si přehrávač můžete stáhnout jako samostatný produkt, do počítače se vám pravděpodobně dostal při instalaci programu iTunes, k němuž jej Apple přibaluje. Vlastníte iPod/iPhone/iPad? Pak je instalace programu iTunes a tedy i QuickTimu nevyhnutelný úkon.

Pro přehrávání multimédií na počítači samozřejmě QuickTime nepotřebujete, existuje celá řada jiných a bezplatných programů, které vám pro přehrávání bohatě postačí. V sedmém díle našeho workshopu jsme si představili VLC media Player, který představuje perfektní volbu pro každého uživatele, jenž nechce strávit mládí hledáním a instalací chybějících kodeků.

quick time

QuickTime však ve formě plug-inu můžete potřebovat na některých webových stránkách. Dobrým příkladem je oficiální web Applu. Chcete si prohlédnout nejnovější keynote? Bez QuickTimu to bohužel nepůjde.

 

20) Proč nemůžu otevřít .docx dokument, i když mám nainstalovaný Microsoft Word?

Microsoft Word sice nainstalovaný mít můžete, jedná-li se však o verzi 2003 a starší, .docx dokumenty vytvořené ve verzích 2007 nebo 2010 zkrátka neotevřete. Nutno podotknout, že se nejedná pouze o Word, ale také tabulkový procesor Excel a program pro tvorbu prezentací PowerPoint. Netřeba zoufat, Microsoft z důvodu zachování dopředné kompatibility vydal pro majitele balíku Office 2003 speciální balíček, který se postará o převod novějších dokumentů tak, aby je i produkty sady 2003 uměly otevřít a editovat.

Řeč je o 37MB doplňku Microsoft Office Compatibility Pack for Word, Excel, and PowerPoint 2007 File Formats, který si můžete zdarma stáhnout z oficiálních stránek Microsoftu. Jakmile balík stáhnete, nainstalujte jej a vyzkoušejte některé novější dokumenty otevřít. Všimnete si, že prvotní otevření každého dokumentu vytvořeného novější verzí bude trvat o něco déle, neboť se musí dokument za pomocí právě nainstalovaného doplňku nejprve převést na starší verzi.

 

21) Proč za sebou některé programy nechávají soubory a složky, i když jsem je odinstaloval?

Pomocné programy, jež se mají starat o odinstalaci hlavního programu, často nedovedou dokonale vykonat svou funkci. V takovém případě vám mohou dopomoci speciálně navržené utility, jejichž úkolem je zbytkové „smetí“ ze systému odstranit.

Jednou z možností je využití obecného odinstalátoru, který nejenže aplikaci odinstaluje, ale pokusí se také smazat všechny soubory, které by za sebou program ponechal, a taktéž provede čištění systémových registrů. Dejte šanci například programu IObit Uninstaller 2.

IObit

Jiným přístupem k problému je „vlastnoruční“ smazání zbytkových souborů a případně využití specializovaného programu pro čištění registrů. Podívejte se na náš tip Jak odstranit soubor, který nemá odinstalátor.

 

22) Proč se Adobe Reader a Java aktualizuje tak často? Musím aktualizace povolovat?

Frekventovaná instalace záplat Adobe Reader a Javy se může zdát být na obtíž, nicméně těch několik kliků vás může ušetřit poměrně závažných bezpečnostních nepříjemností. Tudíž odpověď zní jednoznačně ano, aktualizujte poctivě. Hackeři totiž mohou zneužít zranitelnost programu Reader (nástroj pro prohlížení PDF souborů) či Javy (softwarová platforma, jež spouští mnohé programy a webové aplikace) a podstrčit do napadeného systému škodlivý kód.

adobe reader

Nejedná se však pouze o bezpečnostní aktualizace. Často mohou záplaty navýšit výkon či stabilitu systému, což je taktéž dobrý důvod, proč aktualizovat. Pakliže si však chcete starostí s aktualizacemi ušetřit, můžete namísto Adobe Readeru, velmi často napadaného programu, využít některý méně populární nástroj typu Foxit Reader, Nitro PDF nebo Nuance PDF Reader. Co se týká Javy, té se holt z důvodu její obrovské rozšířenosti zbavit nemůžete, aniž byste přišli o funkčnost mnohých aplikací.

příloha_ovladnete_sva_data

 

V následujícím díle se podíváme, proč aktualizovat Windows, k čemu slouží funkce Jedním prstem a na odesílání příliš velkých příloh e-mailem.

Byl pro vás článek přínosný?