Hlavní navigace

Nedostatek virtuální paměti lze vyřešit, ale něco za něco - 3.díl

14. 2. 2015

Sdílet

 Autor: © Andrey Sukhachev - Fotolia.com
Možná se vám už také někdy stalo, že se vám ve Windows objevila zpráva o nedostatku virtuální paměti. A možná vás toto hlášení tak trochu vyděsilo a rádi byste věděli, co se s tím dá dělat, resp. jak tento problém vyřešit.

Virtuální paměť používají všechny soudobé operační systémy, přičemž ji obvykle spravují samy, tudíž se uživatel vůbec nemusí o nic starat. Výjimkou není ani operační systém Windows.  V případě potíží ovšem samozřejmě můžete do konfigurace virtuální paměti zasáhnout i vy sami. Seznamte se s možnostmi konfigurace virtuální paměti ve svém počítači!

 

Předcházející díl

Výkon a zabezpečení

Operační systém Windows dokáže spravovat stránkovací soubory na různých jednotkách, i když ve výchozím nastavení má stránkovací soubor pouze jednotka C:. Ovšem žádný výrazný rozdíl v tom nehledejte. Pokud vytvoříte odkládacích souborů více, budou chovat jak jeden velký stránkovací soubor.

Rychlost však není jediným problémem virtuální paměti. Citlivá data, která jinak důsledně šifrujete, se mohou v odkládací souboru vyskytovat nezašifrovaná. Není sice příliš pravděpodobné, že by se průměrný uživatel zabýval hledáním citlivých dat právě v odkládacím souboru, nicméně pro polici či NSA by to už mohlo být zajímavé.

Problém s výkonem odkládacího souboru se dá téměř potlačit tím, že umístíte odkládací soubor nikoliv na klasický pevný disk, ale na disk SSD. Je tu však jiný problém: disky SSD mají omezený počet zápisů, takže umístění odkládacího souboru na disk SSD může vést ke zkrácení životnosti tohoto disku SSD.

příloha_ovladnete_sva_data

Pokud máte na počítači disk SSD, možná budete chtít používání virtuální paměti úplně zakázat. Virtuální paměť zakážete v dialogovém okně Virtuální paměť tak, že vyberete disk, na kterém se odkládací soubor virtuální paměti nachází, a poté vyberete položku Nepoužívat stránkovací soubor a stisknete tlačítko Nastavit.

Pokud ale zakážete používání virtuální paměti, pak počítejte s tím, že budete moci na počítači v jednom okamžiku spustit pouze omezený počet programů o omezené velikosti. Na druhou stranu – za pokus to stojí. Pod časem zjistíte, že vás toto nastavení příliš omezuje, pak můžete používání virtuální paměti opět povolit.

Byl pro vás článek přínosný?