Hlavní navigace

Nedostatek virtuální paměti lze vyřešit, ale něco za něco - 1.díl

10. 2. 2015

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Možná se vám už také někdy stalo, že se vám ve Windows objevila zpráva o nedostatku virtuální paměti. A možná vás toto hlášení tak trochu vyděsilo a rádi byste věděli, co se s tím dá dělat, resp. jak tento problém vyřešit.

Virtuální paměť používají všechny soudobé operační systémy, přičemž ji obvykle spravují samy, tudíž se uživatel vůbec nemusí o nic starat. Výjimkou není ani operační systém Windows.  V případě potíží ovšem samozřejmě můžete do konfigurace virtuální paměti zasáhnout i vy sami. Seznamte se s možnostmi konfigurace virtuální paměti ve svém počítači!

Úvod

Virtuální paměť neboli swapovací či odkládací soubor, jak se také někdy označuje, se používá k rozšíření vaší operační paměti RAM. K tomu potřebuje část kapacity pevného disku, která pak tímto způsobem slouží jako operační paměť. Díky tomu je možné v operačním systému spouštět daleko více aplikací, než by za normálních okolností bylo možné. Nevýhodou je, že pevný disk je daleko pomalejší než operační paměť RAM, což je velmi zřetelně znát na výkonu celého počítače (o discích budeme hovořit v tomto článku později).

Připomeňme si několik základních faktů:Každý počítač má nějaké médium pro ukládání dat – obvykle se jedná o pevný disk nebo o disk SSD – a operační paměť v podobě paměťových čipů RAM. Operační paměť RAM je oproti úložným médiím daleko rychlejší, ale operační paměť RAM je zase daleko menší. Operační paměť RAM je také volatilní, což znamená, že je závislá na napájení. Jakmile vypnete napájení, veškerý obsah operační paměti RAM se vymaže. Operační paměť si tak můžete představit jako svůj pracovní stůl, na němž právě pracujete a médium pro ukládání dat jako skříň, do které ukládáte vše, co pro práci na pracovním stole potřebujete. Když pak na počítači ukládáte nějaký soubor na disk, v podstatě jej kopírujete z operační paměti RAM na médium pro ukládání dat.

Pokud v operační paměti RAM není dostatek místa pro spuštění programu, který potřebujete spustit či souboru, který potřebujete otevřít, pak do hry vstupuje právě virtuální paměť. Do odkládacího (swapovacího) souboru se odloží část zdrojového kódu a dat, které se doposud nacházely v operační paměti RAM, čímž uvolní místo pro načtení nějakého jiného programu či souboru.

Pokud vám Windows začnou opakovaně tvrdit, že je máte v počítači málo virtuální paměti, pak buď musíte dokoupit další operační paměť RAM, nebo zvětšit odkládací soubor. První varianta vás bude stát peníze, varianta druhá vám zpomalí počítač.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?