Hlavní navigace

Nedostatek nových grafických karet nVidia

1. 1. 2008

Sdílet

Kdo se snažil koupit ještě před koncem roku grafické karty nVidia GeForce 8800GT a 8800GTS, měl většinou smůlu, pok...


Kdo se snažil koupit ještě před koncem roku grafické karty nVidia GeForce 8800GT a 8800GTS, měl většinou smůlu, pokud zrovna nepatřil k těm několika šťastlivcům, kterým se to více méně náhodou podařilo. A i ti mohli zapomenout na cenu doporučenou výrobcem. Při takovém nedostatku měli štěstí, pokud 8800GT koupili za cenu o 500 až 1 000 Kč vyšší jak doporučených 5 500 Kč s daní. Čím to bylo a kdy se to zlepší?
Grafický čip GeForce 8800GT vydala nVidia na konci října (konkrétně 29. října). Vydání karty byl tzv. hard launch, karty tedy byly reálně dostupné u prodejců k okamžitému nákupu. Zde však nastal první problém. Karet bylo totiž celkem 50 000 kusů pro celý svět, což je nedostatečné množství (pro představu: k uspokojení celého světa by jen v ten den nestačilo ani půl milionu těchto karet, poptávka byla a stále je obrovská). Do České republiky dorazilo v tento den cca 300 kusů karet od různých výrobců.
GeForce 8800GT oficiálně startovala v 15:00 středoevropského času, v 15:30 již všichni čeští prodejci, kteří měli to štěstí a několik karet se dostalo i do jejich obchodu, hlásí vyprodání všech skladových zásob. Ti, kteří nabízejí možnost předobjednání této karty, ji samozřejmě měli vyprodanou ještě před 29. říjnem 15:00. Identická situace nastala i v celém zbytku světa. V tento den se karta poprvé a naposled prodávala za cenu okolo 5 500 Kč včetně DPH (to je doporučená cena pro Českou republiku).
NVidii se navíc podařilo kartu dodat s předstihem téměř všem hardwarovým magazínům a v 15:00 se na většině webů objevila recenze této karty. Ta po právu (v té době ještě Radeon HD38x0 nebyl na trhu a datum vydání bylo plánované na začátek prosince) sklidila všechna možní ocenění a odsunula veškerou svoji konkurenci jak od nVidie, tak od AMD/ATI na smetiště dějin. Recenzenti nešetřili ohlasy typu „legendární poměr cena/výkon z dob GeForce 4 Ti 4200 a ATI Radeon 9500 se vrací“.
NVidia byla z tohoto výsledku nadšená. Daleko méně však mohla být nadšená z dostupnosti. Alespoň 50 000 karet na 29.?října se jí sice podařilo zajistit, ale začaly se objevovat první problémy při masové výrobě (proč se objevovaly, o tom píšeme dále) a jednotliví výrobci neustále oddalovali a oddalovali termíny dodávek karet.
To však nemělo žádný vliv na poptávku, která byla a dosud je obrovská. Například jeden z velkých českých velkoobchodů má v těchto dnech předobjednávky na 1 500 karet s čipy GeForce 8800GT (tohle číslo je však neznačí počet zákazníků). Byl tedy přebytek zájemců a nedostatek produktů. Zapůsobil tedy trh a obrovská poptávka vyrazila cenu těchto karet z 5 500 až na 8 000 Kč včetně DPH.
V prvních týdnech však velkovýrobci stále řešily problémy při výrobě a termíny dodávek se stále odkládaly. V půlce listopadu, kdy do České republiky od 29. října dorazilo méně než 100 kusů GeForce 8800GT, které se prodaly, ještě než vůbec dorazily do nějakého obchodu, tedy přišla nVidia se svým „marketingovým objasněním“ celé situace.
Karty s čipy GeForce 8800GT jsou prý natolik populární a dobré, že nVidia nestíhá pokrýt poptávku a neschopnost zajistit pro zákazníky dostatečný počet karet označila za obrovský úspěch, který se jen tak někomu nepodaří. S touto myšlenkou se musím ztotožnit. Neschopnost zajistit výrobu a dodávky produktů a ještě z toho udělat marketingovou bombu, to se opravdu nepodaří jen tak někomu… Ke konci vyjádření nám nVidia alespoň slíbila, že začátkem prosince již bude vše v pořádku, ceny v normálu a každý si kartu bez problémů zakoupí.
Mnozí těmto slibům uvěřili a trpělivě čekali (a stále ještě čekají) dál. Občas se v některém obchodě objevila limitovaná edice těchto karet, ale buď byly už dávno prodané v předobjednávkách, nebo v obchodech, které nepřijímají předobjednávky, stály okolo 7 000 Kč včetně DPH a více. To koneckonců zaplatili i předobjednávající. Lidé jsou však nepoučitelní, a i takovéto sumy rádi zaplatili.
Přišel konec listopadu a situace se pořád nelepšila. Začátkem listopadu dokonce někteří výrobci (jmenovitě například BFG) oznámili, že kvůli malým výrobním kapacitám a vylaďováním chybiček při výrobě nebudou jejich karty dostupné dříve než v lednu příštího roku. Ostatní jako Gigabyte či Asus však trpělivě odkládají termíny dodávek. Den či dva před plánovaným dodáním karet do ČR termín dodávky opět o týden odloží. A když už se někde několik karet objeví, tak jsou opět okažitě rozprodány za neuvěřitelné ceny. Třešničkou na dortu byl v tomto husarský kousek jednoho nejmenovaného obchodu. Tomu se minulý týden podařilo sehnat celých 25 kusů GeForce 8800GT od Asusu, ale za jakou cenu. Téměř 7 800 Kč včetně DPH. A i přesto všech 25 kusů prodal během 24 hodin.
A situace koncem roku? Stále stejná. Po kartách je obrovská poptávka, ceny jsou vysoké, dostupnost téměř nulová a výrobci postupně jeden po druhém oznamují, že další karty dodají do ČR nejdříve v lednu. A do toho všeho se nVidia vydala upravenou GeForce 8800GTS 512MB, která taktéž používá jádro G92, kvůli kterému jsou tyto problémy. Dostupnost nové karty je v zásadě podobná jako 8800GT, tedy blízká nule.
V následujících měsících nás tak nečeká nějaký velký převrat, karty GeForce 8800GT a nová GeForce 8800GTS 512MB budou stále nedostupné, a dokud se velkým firmám, jako je Asus, Gigabyte a další, nepodaří vyladit všechny problémy při velkovýrobě a výrobu opravdu rozjet na 100 %, karet dostatek jednoduše nebude. Kdy by to mohlo být? Možná v průběhu ledna, možná začátkem února. Jenže v této době se na nás chystá nVidia vyrukovat s dvoujádrovými kartami s čipy G92, takže jich bude potřeba ještě více.

Byl pro vás článek přínosný?