Hlavní navigace

Nedoceněná obrázková hesla ve Windows 8 - 4. díl

8. 4. 2013

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
V dnešním již posledním díle tohoto krátkého seriálu dokončíme vytváření obrázkového hesla a poradíme, jak by mělo toto heslo vypadat, aby skutečně plnohodnotně ochránilo uživatelský účet ve vašem počítači.

Ve Windows 8 se dají pro zabezpečení uživatelských účtů kromě klasických znakových hesel použít i tzv. obrázková hesla. Jedná se sice v současnosti o poněkud opomíjenou funkci, která ale má před sebou podle všeho skvělou budoucnost. Vytvořte si v operačním systému Windows 8 obrázkové heslo i vy!

1. díl – Nedoceněná obrázková hesla ve Windows 8 – úvod

2. díl – Gesta jsou pouze alternativou, nikoliv vylepšením

3. díl – Vytvořte si silné obrázkové heslo

 

Používání gest při vytváření a používání obrázkového hesla

Nyní je ta správná chvíle na vlastní gesta. Jedná se o technologii určenou pro dotykové počítače a tablety, nicméně můžete používat i myš. Zapamatujte si pořadí a směr všech gest, která jste na obrazovku nakreslili; pokud na obrázku například nakreslíte čáru vedoucí zleva doprava, budete muset při odemykání nakreslit i čáru zprava doleva.

Abyste tímto způsobem zabezpečili svůj operační systém na maximum, nepoužívejte pouze klepání, ale i čáry a kolečka. Naposledy zmiňovaná gesta se totiž obtížně odhadují, protože k jejich uhádnutí je potřeba najít to správné místo i směr – jinými slovy bude případný útočník muset správně odhadnout bod, kde má začít, bod, kde má skončit a také i směr, jakým bude gesto vedeno. S každým odborníkem na zabezpečení, s nímž jsme hovořili, nás varoval před používáním takových gest, která by zahrnovala obrysy objektů na obrázku a kde by se snadno dala uhádnout gesta, která oprávněný uživatel zřejmě použil. Typickým příkladem jsou třeba zakroužkování obličejů nebo kreslení čar mezi jednotlivými objekty krajiny. Namísto toho si vyberte obrázek obsahující kontrastní prvky, čímž vytvoříte jasné referenční body a vymyslete si soubor neotřelých a složitějších gest. Výsledkem bude heslo, které bude uhádnout jen velmi obtížně.

 

Na tomto obrázku moje prsty sice nevidíte, ale přesto vám prozradím, že v tomto případě je mým obrázkovým heslem knírek, který kreslím na obličeji Iron Mana

příloha_ovladnete_sva_data

Jakmile dokreslíte svoje vlastní obrázkové heslo, máte vystaráno. Windows 8 standardně vyžadují zadání obrázkového hesla vždy, když se operační systém uzamkne nebo restartuje, takže pokud se chcete přihlásit do operačního systému, vystačíte v ideálním případě pouze se správným nakreslením onoho vámi nastaveného obrázkového hesla.

Pokud budete někdy chtít změnit způsob přihlašování a zatoužíte tedy po přihlašování klasickým znakovým heslem, pak klepněte na příslušné tlačítko v levé části obrazovky s obrázkovým heslem. Je třeba připomenout, že se přihlašování pomocí obrázkových hesel dá pomocí funkce Zásady skupiny ve Windows 8 zakázat. V řadě firem se toho z bezpečnostních důvodů využívá, takže pokud si nosíte svůj počítač s Windows 8 do práce, musíte s touto skutečností počítat.

Byl pro vás článek přínosný?