Hlavní navigace

(Ne)obyčejný defragmentátor

1. 4. 2007

Sdílet

Diskeeper Pro Premier 2007 Svižný a snadno ovladatelný V dobách Windows 98 byly defragmentační utility důležito...


Diskeeper Pro Premier 2007 Svižný a snadno ovladatelný


V dobách Windows 98 byly defragmentační utility důležitou součástí každé sady aplikací, sloužící ke zvýšení výkonu vašeho počítače. Po nástupu souborového systému NTFS se však situace změnila a programy tohoto typu jako by ustoupily do pozadí zájmu uživatelů. Snahu o změnu tohoto stavu dobře demonstruje právě Diskeeper, jenž dotahuje možnosti uspořádání dat (tedy defragmentace) na vašem disku téměř k dokonalosti.
Program Diskeeper je uživatelům distribuován ve třech základních verzích: Home, Professional a Pro Premier. Tyto verze se liší jednak maximální velikostí defragmentovatelné diskové jednotky (768 GB pro verze Home a Professional, 2 TB pro verzi Pro Premier), ale také dostupností speciálně vyvinutých technologií pro zvýšení výkonu vašeho PC. Instalace programu nezabere mnoho prostoru a probíhá naprosto standardním způsobem. Poté je nutné Diskeeper aktivovat.
Ovládání aplikace je integrované do dnes obvyklého řídícího centra, jež je rozděleno na tři základní části. Vlevo najdete menu s rychlými odkazy na jednotlivé funkce, nahoře ikony se stejným posláním. Prává část patří hlavnímu oknu zobrazujícímu v základu seznam diskových jednotek a jejich zadaných parametrů. Prvotním posláním Diskeeperu je analýza a defragmentace diskových jednotek. Tyto operace však dokáže (na rozdíl od konkurentů) provádět automaticky na pozadí, díky instalaci vlastního enginu jako samostatně běžící služby ve Windows XP. Uživatel tak v podstatě ani netuší, že program pracuje a postupně rovná jeho data podle nastavení. Možnosti konfigurace automatické defragmentace jsou opravdu bohaté. Na přehledné časové ose lze určit, v jakých hodinách nesmí Diskeeper defragmentovat, podporována jsou i mobilní zařízení ve formě možného zákazu všech aktivit v případě chodu počítače na baterie. Jestliže není možné manipulovat s některými soubory za běhu Windows, máte k dispozici takzvanou BootTime defragmentaci, která proběhne při plánovaném (v přehledném kalendáři) restartu vašeho PC. V případě potřeby je samozřejmě možné vyvolat proces srovnání dat i "ručně", včetně kompletní analýzy pevného disku. Veškeré výstupy programu jsou logovány a poté dostupné v grafické podobě ve vestavěném prohlížeči.
Výrobce se nespokojil s klasickou formou srovnávání dat a vyvinul vlastní technologie, které by měly přispět k dalšímu zvýšení výkonu. Jednou z nich je I-FAAST, jež monitoruje frekvenci využití jednotlivých souborů a ty pak v reálném čase přemisťuje na oddíly disku s rychlejším přístupem. InvisiTasking zase sleduje použité prostředky vašeho PC a ty volné poté využívá v době, kdy jste mu povolili vaše data defragmentovat. Minimalizuje tak zátěž počítače a vy můžete pohodlněji pracovat. FragShield je zase jakýmsi štítem, hlídajícím nejdůležitější systémové soubory a zamezujícím jejich nežádoucímu přemístění a následnému poškození operačního systému.
Mezi další vlastnosti Diskeeperu patří schopnost vyčlenění libovolných souborů z vlastního procesu defragmentace. Program rovněž obsahuje jednoduchou konfiguraci přístupových práv, umí se sám aktualizovat ze stránek výrobce, případně umožní uživateli zapnout automatickou defragmentaci samočinně na každou nově připojenou jednotku. Naleznete v něm i analytické nástroje, které umí na požádání spustit a získané informace uložit do přehledného logu (jehož velikost a rozsah lze opět definovat). Správce systému získává přehled o kondici pevných disků, aniž by musel analýzu sám provádět.
Diskeeper Pro Premier 2007 je příjemně svižný a snadno ovladatelný automatický defragmentační nástroj, který dobře poslouží začínajícímu uživateli a rozmanitostí nastavení uspokojí i pokročilého odborníka. Použité technologie nejsou sice převratně inovátorské, nicméně i při jejich plné aktivaci a spuštění samotného procesu rovnání dat v podstatě o programu ani nevíte. Neexistující lokalizaci je možné u takto speciálně zaměřené utility minimálně tolerovat.


Diskeeper Pro Premier 2007

automatická defragmentace
použité technologie
bezproblémový a rychlý běh
I-FAAST dostupný pouze pro NTFS
neexistující lokalizace
K recenzi poskytla firma: Diskeeper Corp.
www.diskeeper.com
Cena: 2 700 Kč (bez DPH)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku