Hlavní navigace

Návod na použití nástroje Časová osa ve Windows 10 - 3.díl

5. 6. 2018

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Stručný návod na použití nové funkce Časová osa, která je integrována v nové aktualizaci Windows 10 vydané letos v dubnu.

Předcházející díl

 

Funkce Časová osa, která je nově integrována do Windows 10, vám pomůže v okamžiku, kdy si budete pokládat otázku: Co jsem v poslední době dělal? Tato funkce Časová osa totiž sleduje, s jakými dokumenty a s jakými internetovými stránkami jste během posledních týdnů a měsíců pracovali, uspořádá vám je do jakési kolekce dokumentů, které tak můžete rychle otevřít a pokračovat v práci s nimi přesně tam, kde jste skončili.

Orientace na software Microsoftu

Při aktivním používání funkce Časová osa záhy zjistíte jednu, jemně řečeno, komplikaci. Jde o to, že funkce Časová osa je až nekriticky orientována na aplikace od firmy Microsoft. Většina aplikací pro běžnou práci na počítači je ve vlastnictví Microsoftu, a to včetně kancelářského balíku Office. My sami jsme zažili pouze jeden případ, kdy Microsoft sledoval prohlížení Internetu v internetovém prohlížeči Chrome či jiném. Jinak řečeno platí, že součástí aktivit je používání aplikace Office (Word, Excel, PowerPoint a další) a poté ještě Edge. Pokud jste při práci na počítači otevírali nějaký soubor PDF, pak pokud jste jej otevřeli v internetové prohlížeči Edge, máte větší naději, že bude zaznamenán do aktivit.

 Použití posuvníku je jednou z možností, jak se pohybovat po časové ose

Jen tak se nevzdává

Pokud funkce Časová osa nemůže otevřít dokument, který si poznamenala, například obrázek v aplikaci Fotky, který podle všeho nebyl zálohován do úložiště OneDrive, pak statečně bojuje a jen tak se nevzdává. V popisovaném případě pak namísto obrázku či požadovaného souboru uvidíte nějakou prapodivnou adresu URL, popřípadě řetězec znaků. Teoreticky vzato se může funkce Časová osa posunout do minulosti v řádu týdnů, měsíců či dokonce i let, nicméně my jsme zatím schopni potvrdit funkčnost v řádu měsíců.

Lepším způsobem pohybu po časové ose je pohyb prostřednictvím aktivit, které jsou vytvářeny vždy po uplynutí každého dne. Při používání aktivit vypadá časová osa prakticky stejně jako na tomto obrázku až na to, že jsou skupiny dokumentů a internetových stránek setříděny podle hodiny, ve které jste je otevřeli

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?