Hlavní navigace

Návod na použití funkce Historie souborů ve Windows 10 - 1.díl

28. 10. 2018

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Zálohujte pomocí funkce Historie souborů, která je standardní součástí operačního systému Windows 10.

Funkce Historie souborů představuje v operačním systému Windows 10 velmi jednoduchou variantu zálohování svých osobních souborů, a to zejména proto, že je standardní součástí operačního systému Windows 10.

Úvod

Funkce Historie souborů průběžně vytváří snímky vašich souborů a ukládá je na externí pevný disk připojený buď prostřednictvím USB, nebo který se nachází ve vaší domácí síti. Postupem času si tak funkce Historie souborů vytvoří celou knihovnu předchozích verzí vašich dokumentů, které v případě potřeby můžete obnovit. Představte si například takovou situaci: kdysi dávno jste se vám podařilo napsat vskutku dokonalý odstavec v nějaké zprávě, nicméně ten jste později z této zprávy smazali a nyní toho litujete. Se zapnutou funkcí Historie souborů ovšem máte vyhráno! Stačí, když prozkoumáte pomocí funkce Historie souborů starší verze oné zprávy, najdete tu správnou a z ní onen odstavec zkopírujete.

Funkce Historie souborů je ve Windows 10 naprosto nezbytnou součástí jakékoliv strategie zálohování, nicméně vždy je pouze jednou částí této strategie. V ideálním případě byste měli mít soubory na třech místech: jednu kopii na místním pevném disku – s tou pracujete, další na místním médiu pro zálohování, odkud můžete požadovaný soubor v případě potřeby snadno obnovit, a konečně další kopii byste měli mít bezpečně uloženou na nějakém vzdáleném úložišti. Pokud by se pak stalo něco ve vaší domácnosti, myslí se tím nějaká živelná katastrofa, jakou je třeba požár, povodeň či něco podobného, pak budete mít všechny své soubory bezpečně uloženy někde mimo, odkud si je budete moci obnovit.

Nejjednodušší řešení zálohování do vzdáleného úložiště představuje použití služby online zálohování. K dispozici je celá řada služeb, která se liší nabídkou různé kapacity úložiště, cenou, dostupnými funkcemi, podporou, spolehlivostí, rychlostí a zajištění soukromí. Za všechny jmenujme například iDrive, Backblaze nebo Carbonite.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?