Hlavní navigace

Návod na instalaci grafické karty - 2.díl

13. 2. 2018

Sdílet

 Autor: Sapphire
Jen málokterý upgrade zajistí vašemu počítači takový nárůst výkonu jako upgrade grafické karty. Přinášíme vám proto návod, jak si poradit s instalací nové grafické karty.

Předcházející díl

 

 

Na svém počítači můžete upgradovat ledacos, nicméně jen málokterá komponenta dokáže zvýšit výkon vašeho stroje tak výrazně, jako je instalace nové grafické karty. Pouhou výměnou grafické karty přeměníte svůj počítač ze stroje, na němž si zahrajete výkonově méně náročné hry, na počítač, který bravurně zvládne přehrát i ty nejnáročnější herní tituly dneška.

Vhodný napájecí zdroj

Jedním z nejběžnějších problémů, které musí uživatelé při upgradu grafické karty (popřípadě obecně počítače) řešit, je nevhodný napájecí zdroj. Buď totiž mají ve svém počítači zdroj s nízkým příkonem, nebo mají sice zdroj s dostatečným příkonem, ale zase na něm nemají dostatek konektorů PCI-E. Při výběru napájecího zdroje platí základní pravidlo: Příkon napájecího zdroje musí být minimálně dvojnásobkem příkonu grafické karty. Pokud byste se tedy rozhodli například zakoupit již zmiňovanou grafickou kartu GeForce GTX 1080 Ti, jejíž příkon je 250 W, pak musíte mít v počítači napájecí zdroj, který bude mít příkon minimálně 500 W, a navíc bude mít jak osmipinový, tak šestipinový napájecí konektor PCI-E.

Chcete-li zjistit, jaký příkon má váš napájecí zdroj, pak jednoduše otevřete počítačovou skříň a vyhledejte na zdroji informační štítek, který musí mít všechny napájecí zdroje a kde jsou uvedeny všechny základní parametry včetně údaje o jeho příkonu. Zároveň při této příležitosti nezapomeňte zjistit, kolik je k dispozici šestipinových a osmipinových konektorů PCI-E.

Výběr toho správného napájecího zdroje je ještě důležitější v případě, kdy uvažujete o tom, že byste si do počítače nainstalovali několik grafických karet. Pak totiž budete muset s největší pravděpodobností investovat do zdroje o příkonu klidně i několika kilowattů.

Grafické karty se vyrábí ve skutečně naprosto odlišných velikostech – tady záleží na samotném výrobci a typu karty

Nakonec se ještě musíte ujistit, zda skutečně máte uvnitř počítačové skříně pro grafickou kartu dostatek místa. Některé grafické karty zejména vyšší třídy mohou být delší více než 30 cm a na šířku mohou zabrat místo dvou či klidně tří standardních rozšiřujících karet. Rozměry grafické karty nejsnáze najdete na internetové stránce výrobce grafické karty, a to obvykle na internetové stránce s přehledem vyráběných grafických karet.

Jakmile máte ve všech výše zmiňovaných charakteristikách jasno, pak nic nebrání tomu, abyste zašli do obchodu a svoji vysněnou grafickou kartu si zakoupili.

 

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?