Hlavní navigace

Naučte se psát všemi deseti prsty

19. 9. 2022

Sdílet

 Autor: Pixabay.com
Chtěli byste se naučit psát texty prostřednictvím počítačové klávesnice rychleji? Přinášíme pár tipů na zajímavé výukové online služby, které vás namísto „datlování“ naučí psát všemi deseti.

Naučit se psát na klávesnici všemi deseti prsty nemusí být díky užitečným výukovým nástrojům vůbec složité. S jejich pomocí lze přestat texty „datlovat“ a namísto toho začít při psaní využívat všech deset prstů. To přináší nejen výraznou úsporu času, ale také vyšší efektivitu práce. Při zadávání textů pouhými dvěma prsty je totiž nutné vynaložení nemalého úsilí k zachování soustředěnosti při těkání pohledem mezi klávesnicí a monitorem.

Existuje celá řada online nástrojů, zaměřených na výuku psaní všemi prsty a procvičování vašich dovedností. Výběr je poměrně pestrý. Mezi povedené služby tohoto druhu se řadí například Nedatluj.cz, Psaní Hravě, Psaní všemi deseti serveru Umíme informatiku, Píšu deseti, nebo Typing StudyVšechny zmíněné služby kladou důraz na intuitivní ovládání, snadnou použitelnost a jejich výukové metody jsou propracované. Některé ze služeb budete moci rovnou začít používat, u jiných se neobejdete bez registrace a některé vám zpřístupní pouhých několik lekcí a pro využití ostatních budete muset zaplatit.

Procvičování snadno a rychle

Postup výuky si můžeme ukázat na příkladu online služby Psaní všemi deseti serveru Umíme informatiku. Zde nalezneme sadu zadání, která jsou postupně zaměřena na procvičení konkrétních písmen či přepisy textů. Zadání na sebe navazují a uživatel postupně rozšiřuje své schopnosti. Cílem je zvládnout konkrétní úkol v odpovídajícím čase s co nejnižší chybovostí.

Psaní všemi deseti

Po výběru konkrétní sady si zvolíme z jednotlivých zadání a následně se dostaneme k samotnému procvičování.

Psaní všemi deseti

Uživatel je u každého zadání jasně veden a pomocí grafické nápovědy se dozví, které písmeno má jakým prstem stisknout.

Psaní všemi deseti

V průběhu psaní jste upozorňováni na chyby a dozvíte se také informaci o rychlosti psaní

příloha_ovladnete_sva_data

Psaní všemi deseti

Printscreeny v článku vytvořila redakce PCWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku