Hlavní navigace

Naučte se programovat!

1. 3. 2006

Sdílet

Chcete se naučit programovat, ale nevíte, jak začít? Máte základní zkušenosti s prací s počítačem a zajímá vá...


Chcete se naučit programovat, ale nevíte, jak začít? Máte základní zkušenosti s prací s počítačem a zajímá vás, jak se vlastně programuje? Pak využijte radikálně odlišný přístup k výuce programování, který pro vás připravil profesor výpočetní techniky s mnohaletými praktickými zkušenostmi. Programovat se může naučit opravdu každý, jak dokládá druhá polovina autorského týmu, 50letá žena jen s běžnými znalostmi. Alespoň to slibuje anotace této knihy.
Jazyk, který byste se měli naučit podle této knihy, je C++, s nímž má autor mnohaleté zkušenosti. Nicméně programovat v klasickém smyslu slova vás tato kniha rozhodně nenaučí. Spíše vám pomůže, a to bylo i to, oč se autor snažil prvoplánově, vysvětlit některé principy a postupy programování. Navíc přistupuje k problematice C++ z poměrně nestandardního pohledu (z hlediska výuky), i když velice zajímavého. Nelze říci, že by kniha byla nezajímavá, ovšem autor pro řadu příkladů využívá vlastní knihovnu, což mu umožňuje dosáhnout se základy jazyka sice zajímavých výsledků, ovšem začátečník pracující s touto knihou bude při případném přechodu na profesionálnější nástroje mírně dezorientován.
Kniha je spíše ukázkou, jak lze v případě, že se C++ věnujete, vytěžit z minima maximum. Jednotlivé kapitoly jsou dobře strukturovány, nicméně celková koncepce je založena i na předpokládané dostupnosti někoho, kdo má s C++ větší zkušenosti než samotný čtenář. Tedy osoby, která je schopna v případě "zákysu" objevit případnou chybu či vysvětlit některé instrukce a strukturu kódu.
Naučte se programovat je slušný titul, ovšem pro většinu zájemců o C++, kteří se hodlají tomuto jazyku věnovat, není úplně ideální. Základům se totiž věnují i další knihy, mnohdy vysvětlované přímo ve vývojovém prostředí jako je Borland C++ Builder, a při stavu našeho softwarového trhu a zdrojům softwaru (licence ze školy, warez) jsou tyto knihy přínosnější. Navíc většinu zájemců o programování tvoří studenti, jimž z hlediska výuky tato kniha zase tak mnoho nepřináší. Bereme ji proto jako perličku, ukazující možnosti tohoto jazyka.


5 0123/BAM o

Autor:
Franciss Glassborow,
Roberta Allen
Vydavatelství: Grada
Počet stran: 400
Doporučená cena:
459 Kč

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku