Hlavní navigace

Nástroje pro spolupráci jsou zdarma díky koronaviru

12. 3. 2020

Sdílet

 Autor: Adobe Stock
Přední vývojáři softwaru pro spolupráci a videokonference nabízí v reakci na COVID-19 své produkty zdarma.

Firmy svým zaměstnancům kvůli obavám z nového koronaviru doporučují nechodit do práce a ruší mnoho konferencí. To vede k velikému rozmachu práce z domova.

Přestože hodnota akcií většiny firem dramaticky klesá, hodnota společností, které vyvíjejí nástroje pro spolupráci, například poskytovatel softwaru pro videokonference Zoom, se těší neobvyklému růstu. Tento týden se Microsoft, Google a Cisco rozhodli nabízet některé z těchto služeb zcela bezplatně.

Google v úterý uvedl, že jeho zákazníci mohou získat Hangouts Meet, G Suite a G Suite Education zadarmo. Mezi funkce, které jsou obvykle dostupné jen velikým firmám, patří online schůze pro až 250 účastníků, streamování pro 100 tisíc diváků nebo možnost nahrávat konference a ukládat je na Google Drive. Nabídka zůstává aktivní až do 1. července.

Microsoft nabízí svou prémiovou variantu svého kolaboračního nástroje Teams v rámci půlroční zkušební verze Office 365 E1. Varianta zdarma je již k dispozici a Microsoft zrušil všechna její omezení.

„V Microsoftu je pro nás prioritou blahobyt našich zaměstnanců a podpora zákazníků v náročné době,“ říká společnost ve své zprávě. „Pro mnoho firem i jednotlivců hraje Microsoft Teams důležitou roli v umožnění spolupráce. Doufáme, že uvolněním Teams na dobu šesti měsíců a usnadněním práce na dálku posílíme veřejné zdraví a bezpečnost.“

Cisco rozšířilo svůj seznam funkcí dostupných v rámci nabídky Webex ve všech státech, kde je dostupná. Dodatečné funkce obsahují podporu až 100 účastníků a neomezené používání. Zákazníci, kteří tuto službu zatím nevyužívají, se mohou zaregistrovat na 90ti denní zkušební verzi zdarma.

LogMeIn dává svůj produkt GoToMeeting zdarma na tři měsíce všem „kritickým předním poskytovatelům služeb“. To se týká všech nemocnic, výukových středisek, obcí a neziskových organizací.

Angela Ashenden, vedoucí výzkumník CCS Insight, se vyjádřila, že rozhodnutí o krátkodobých slevách může vést k dlouhodobému osvojení nástrojů pro spolupráci. „Přestože společnosti budou tvrdit, že jen chtějí podporovat lidi v nouzi, vždy bude existovat podezření, že zneužívají krizovou situaci k propagaci svých produktů.“

„Zkušebními verzemi a dodatečnými funkcemi mohou výrobci pokrýt zvýšenou poptávku, aniž by přímo vydělali. Samozřejmě doufají, že si uživatelé nové funkce oblíbí a budou je používat i nadále, pravděpodobně za peníze.“

„Vzrůst poptávky ukazuje, že firmy obracejí svou pozornost směrem ke vzdálené spolupráci. Zůstává otázkou, zda tento trend přetrvá z dlouhodobého hlediska. Zaměstnanci se budou muset naučit, jak být produktivní při práci z domova a jak spolupracovat se svými kolegy mimo prostředí kanceláře. Myslím si, že narazíme na komplikace s připojením kvůli velikému množství lidí online,“ zakončuje Ashenden.

Microsoft a Google také oznámili, že ruší dvě ze svých akcí ve snaze omezit šíření koronaviru. Microsoft již zrušil svůj MVP Summit v Seattlu a ani se nezúčastní konference HIMSS20 o zdravotních technologiích, která má obvykle přes 40 tisíc účastníků.

„V rámci obezřetnosti jsme učinili náročné rozhodnutí, že se nebudeme účastnit HIMSS20. Těšíme se, že s vámi budeme sdílet naše zdravotnické novinky v pozdějším termínu,“ komentuje Microsoft.

ICTrocenka

Google odvolal konferenci Cloud Next v San Franciscu konanou příští měsíc, akci místo toho bude pořádat online.

Mnoho dalších významných technologických konferencí bylo také odvoláno, včetně Mobile World Congress v Barceloně či konference F8 od Facebooku.

Byl pro vás článek přínosný?