Hlavní navigace

Nastavte si svůj nový počítač - 3.díl

23. 2. 2019

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Nainstalujte antivirus, zbavte se nepotřebných programů (bloatwaru) a vůbec uskutečněte několik dalších operací, které vám do budoucna zajistí optimální funkčnost vašeho nového počítače.

Předcházející díl

 

Tak konečně je to tady! Máte nový počítač! Ona kovová krabice je dnes obrazně řečeno klíčem do světa takřka nekonečných  možností. Pomůže vám totiž prakticky se vším – ať se jedná o možnost zůstat v kontaktu se svými nejbližšími nebo třeba o vydělávání peněz či obecně o správu vašich financí.

Zbavte svůj nový počítač bloatwaru

Nyní, když máte svůj počítač zabezpečený, je ten správný čas na to, abyste ze svého nového počítače odstranili všechen nepotřebný balast.

Tento krok můžete s klidným svědomím vynechat, pokud si stavíte svůj počítač s operačním systémem Windows sami. Při vlastní instalaci operačního systému Windows se do operačního systému nedostane žádný nepotřebný software, který jen zbytečně zahlcuje váš pevný disk. Na druhou stranu počítejte s tím, že počítače od některého ze známých výrobců budou zcela zamořeny nějakým nežádoucím softwarem označovaným jako bloatware.

Naštěstí je zde aplikace PC Decrapifier, speciální nástroj s výstižným názvem, jehož úkolem je prohledání počítače a nalezení jemu známého bloatwaru, který pak můžete velmi jednoduše z počítače odstranit. Jeho použití je daleko jednodušší a rychlejší než vyhledávání jednotlivých aplikací v Ovládacích panelech a jejich postupné odebírání. A co je na to všem nejlepší, je skutečnost, že tento nástroj je k dispozici zcela zdarma.

PC Decrapifier

Pravdou je, že většina uživatelů se spokojí s programem PC Decrapifier, nicméně není na škodu vědět, že existují nástroje, které provádí ještě daleko důkladnější čištění vašeho počítače, a to v rámci přeinstalování vašeho operačního systému.

Pokud tedy chcete z Windows odstranit skutečně všechen doprovodný software, pak vězte, že firma Microsoft k tomuto účelu nabízí utilitu, kterou nabízí volně ke stažení na svém webu. Tato utilita nainstaluje do počítače čistou kopii operačního systému Windows 10 Home nebo Windows 10 Pro, ovšem bez jakýchkoliv aplikací, které jsou standardní součástí standardní instalace Windows 10. Jedná se skutečně o radikální řešení, které se s ničím „nemaže“, což je ostatně patrné z popisu nástroje, kde se říká, že utilita odstraní všechny aplikace, které nejsou standardní součástí instalace Windows 10, dále všechny aplikace Microsoftu, jako je například Office a naprostou většinu předinstalovaných aplikací včetně aplikací výrobce, aplikací pro podporu a ovladačů.

Popisovaná utilita rovněž odstraní všechny produktové klíče či digitální licence spojenými s výše uvedeným softwarem, proto si před jejím nasazením nezapomeňte vyhledat a uložit všechny produktové klíče. Pomůže vám v tom například nástroj Belarc Advisor.

 

příloha_ovladnete_sva_data

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?