Hlavní navigace

Nařízení EU vyžaduje energeticky úsporné IT

11. 7. 2007

Sdílet

Výsledek hlasování v Evropském parlamentu je jednoznačný, do budoucna budou muset veřejné instituce kupovat kancelářské a výpočetní vybavení pouze s logem Energy Star, aby se tak zajistila energetická úspora.

příloha_ovladnete_sva_data

Politika Evropské unie má několik nosných pilířů. Mezi nimi figuruje snaha o unifikaci pravidel a práva tak, aby platilo ve všech státech stejné, tím se samozřejmě usnadňuje existence mnoha jednotlivcům i firmám. A mezi dalšími je snaha o energetické úspory a to jak z důvodu ochrany životního prostředí, tedy toho, co z něj zbylo, tak z důvodu úspory energetických zdrojů.


Tyto dvě zásady se promítly do nového pravidla, které nařizuje státním a veřejným institucím působícím ve všech státech Evropské unie, aby v budoucnu nakupovaly výpočetní techniku certifikovanou logem Energy Star.

Značka Energy Star vznikla roku 1992 v USA a je udělovaná výrobkům splňujícím dané požadavky, mezi nimi možnost přecházet automaticky do úsporného režimu a energetickou spotřebu v různých režimech, například při „stand-by“ nesmí překračovat příkon 2W (to je takový ten stav, kdy je přístroj vlastně vypnutý, jen mu svítí nějaká ta kontrolka, většinou červená či oranžová).

Výpočetní technika prodávaná v Evropě je častěji označována normou TCO, vzniklou ve Švédsku. Ta má širší rozsah a kromě spotřeby definuje i některé požadavky na ergonomii výrobků, standardem je dneska hlavně u monitorů. Pokud se na ten svůj pozorně podíváte, zřejmě tam nějaké to TCO máte.

Aby to bylo poněkud více chaotické, Evropská unie zahájila v roce 2001 vlastní program označovaný někdy jako „EU Energy Star“. Roku 2003 došlo k dohodě mezi EU a USA na společném postupu a byla vytvořena databáze společností, které se touto normou řídí.
V dnešní době zahrnuje 17 výrobců notebooků, 18 firem vyrábějících stolní počítače, 15 z oboru výroby tiskáren a čtyři výrobce skenerů.

Novému nařízení předcházela dohoda podepsaná v prosinci zástupci EU a USA o dalším postupu a upřesnění požadavků Energy Star. Podle optimistů uspoří nová nařízení během tří let v EU až 30 terawatt hodin, což je přibližně roční spotřeba energie v Maďarsku.

Ovšem dlužno dodat, že ani sebelepší přístroj nemůže suplovat chyby uživatelů. Já sám jsem se mnohokrát setkal s tím, že počítače prostě nebyly nastavené na to, aby se po jisté době nečinnosti automaticky vypínaly disky a monitory. A dokonce jednou v kancelářích nejmenované organizace zabývající se ochranou životního prostředí (a nebylo to ani Hnutí duha, ani Děti země).

- - Alexandr Radecký

Byl pro vás článek přínosný?