Hlavní navigace

Nahlédněte s námi do budoucnosti procesorů – 3. díl

15. 10. 2011

Sdílet

 Autor: © James Thew - Fotolia.com
Za dva roky je možné očekávat uskutečnění zcela nových a smělých nápadů a tvorbu nových mikročipů. Dnešní vysoce výkonné procesory pak bude možné ve srovnání s nimi přirovnat ke kapesním kalkulačkám. Nevěříte? Pak čtěte dále.

Není žádným tajemstvím, že si každý výrobce procesorů jede takříkajíc po svém a jen velmi nerad umožňuje komukoliv, aby mu nahlížel pod prsty dříve, než je hotovo. My jsme to však riskli a pokusili se shromáždit veškerá fakta i fámy o všech procesorech, které se mají v nejbližší době objevit na trhu. Díky tomuto článku tak máte jedinečnou možnost podívat se, co nás všechny v nejbližší době, alespoň co se procesorů týče, čeká.

 

1. díl článku: Se kterými procesory se potkáte do konce letošního roku

2. díl článku: Se kterými procesory se potkáte v průběhu celého roku 2012

3. díl článku: Pohled do vzdálenější budoucnosti

 

Pohled do vzdálenější budoucnosti

Čipy od IBM výkonné jako lidský mozek

Firma IBM sleduje v podstatě stejný cíl jako celé odvětví informačních technologií – vyvolat průmyslovou revoluci. Klíčem k ní jsou tzv. kognitivní mikročipy. V rámci projektu SyNAPSE (Systems of Neuromorphic Adaptive Plastic Scalable Electronics) vědci vyvíjejí v laboratořích tohoto obrovského koncernu již dnes výpočetní jádra zcela nového druhu. Ta mají zpracovávat data stejným způsobem, jakým je zpracovávají neurony v lidském mozku. Firma v této oblasti spolupracuje s ministerstvem obrany USA a různými americkými univerzitami. Na konci vývoje pak má být zcela nová architektura procesorů.

Firma IBM se svojí technologií SyNAPSE má zastínit vše, co tu bylo v oblasti umělé inteligence doposud. Kognitivní počítač pak má jednoho dne dokázat sám rozvíjet svoji umělou inteligenci, a to bez nutnosti programování – stejně jako se lidé sami učí ze svých zkušeností.

 

Učí se jako člověk: Tento kognitivní čip se sám naučil hru Pong

 

Již dnes existují první prototypy takových kognitivních počítačů. Obsahují 256 neuronů a přes 260 000 synapsí (neuronových spojů). Firma IBM si vtyčila cíl vytvořit jednoho dne takový čip, který bude obsahovat 10 miliard neuronů a 100 bilionů synapsí, a to o objemu do dvou litrů. Pravdou je, že bude ještě několik let trvat, než se budou kognitivní procesory vyskytovat běžně v obchodech. A to ještě samozřejmě musíme předpokládat, že do té doby počítače s inteligentními procesory neovládnou svět.

Procesory Atom od Intelu budou v roce 2015 desetkrát rychlejší

Ambiciózní plány do budoucna ale má i firma Intel. Procesory řady Atom se mají v následujících letech velmi silně orientovat na výkon. Od roku 2013 se mají procesory pro trh se subnotebooky a mobilní zařízení vyrábět 22nm technologií (pod kódovým označením Silvermont) a od roku 2014 pak 14nm technologií (pod kódovým názvem Airmont). Díky dalším vylepšením architektury čipů pak chce Intel do roku 2015 výpočetní výkon mobilních procesorů zdesateronásobit.

Objevují se i spekulace, že chce Intel se svojí řadou procesorů Atom proniknout v daleko větší míře i na trh s tablety a smartphony a přímo tak konkurovat procesorům ARM. Ve tvrzeních týkajících se významného nárůstu výkonu vycházíme z vysokých požadavků, které budou kladeny na výkon mobilních zařízení v budoucnosti.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Úvodní foto: © James Thew - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?