Hlavní navigace

Nahlédněte s námi do budoucnosti procesorů – 2. díl

9. 10. 2011

Sdílet

Prahnete touhou dozvědět se, co všechno se povídá o nastupujících modelech procesorů a kdy se tito výkonní pracanti objeví v regálech obchodů? Pak je následující seriál určen právě pro vás!

Není žádným tajemstvím, že si každý výrobce procesorů jede takříkajíc po svém a jen velmi nerad umožňuje komukoliv, aby mu nahlížel pod prsty dříve, než je hotovo. My jsme to však riskli a pokusili se shromáždit veškerá fakta i fámy o všech procesorech, které se mají v nejbližší době objevit na trhu. Díky tomuto článku tak máte jedinečnou možnost podívat se, co nás všechny v nejbližší době, alespoň co se procesorů týče, čeká.

 

1. díl článku: Se kterými procesory se potkáte do konce letošního roku

2. díl článku: Se kterými procesory se potkáte v průběhu celého roku 2012

3. díl článku: Pohled do vzdálenější budoucnosti

 

Se kterými procesory se potkáte počátkem roku 2012

 

Intel vstupuje do nové dimenze

Zatímco stále velmi netrpělivě čekáme na nejnovější modely procesorů Sandy Bridge, má firma Intel pečlivě propracovanou a velmi konkrétní koncepci týkající se další generace procesorů. Vezmeme-li do úvahy aktuální vývojovou "mapu" tohoto hráče na celosvětových trzích, pak se podle všeho počátkem příštího roku dočkáme nové architektury procesorů nazvané Ivy Bridge.

Intel tak vstupuje doslova do nové dimenze. Zatímco u klasických tranzistorů, tedy základní součástky každé výpočetní jednotky, byl vodící kanál nanesen na povrchu, u Ivy Bridge se používá nový systém, který využívá třetí rozměr. Poprvé od objevu vodícího kanálu před 50 lety tak využívá trojrozměrný blok. Z tohoto bloku je možné číst i zapisovat ze tří stran – shora, zleva a zprava. Na této technologii Intel pracuje už deset let a pomalu, ale jistě se přibližuje k cíli.

Porovnání dvou naprosto rozdílných světů: takzvané tranzistory Tri Gate obsahují trojrozměrný blok a pomalu se začínají vyrábět sériově

U těchto nových procesorů využívajících tři brány se jejich výkon v porovnání s klasickými procesory se dvěma branami zvýší při stejném napětí asi o 37 procent. S uvedením procesorů Ivy Bridge se zároveň má 32nm technologie stát historií. Intel u těchto procesorů totiž sází na 22nm technologii, která má při stejné ploše poskytnout daleko větší výpočetní výkon. Nové procesory navíc mají standardně podporovat USB 3.0, PCI Express 3.0 i OpenCL 1.1. O 20 procent vyšší má být i výkon integrovaného procesoru pro grafiku.

Povídá se, že sériová výroba těchto doslova revolučních čipů má začít už koncem letošního roku, s uvedením na trh se pak počítá v období únor až duben 2012.

 

Procesory, s nimiž se setkáte v polovině či na konci roku 2012

 

Plány firmy AMD na rok 2012 odhaleny!

Komodo, Trinity, Krishna a Wichita – to nejsou jen jména superhrdinů, ale i názvy nových tříd procesorů od firmy AMD. Tato firma oproti svému konkurentovi, firmě Intel, stále ještě zaostává (má asi 20% podíl na trhu), při vymýšlení názvů pro své produkty je však jednoznačně nápaditější. Popisovaná čtveřice má být ve třetím čtvrtletí 2012 již nasazována na stolní počítače, notebooky a servery přednostně.

Tím pádem bude dosavadní špička mezi procesory s názvem Zambezi v oblasti těch nejvýkonnějších procesorů nahrazena procesory série Komodo, které mají disponovat až osmi jádry Bulldozer. Procesory vyráběné 32nm technologií se s největší pravděpodobností budou používat u serverů a vysoce výkonných desktopů. U tohoto modelu procesoru se ani nadále nepočítá s integrací grafické jednotky.

U procesorů třídy Trinity se používá AMD Fusion APU (Accelerated Processing Unit), kdy se jak známo provádí integrace CPU, GPU a urychlovače zobrazení. Tato řada procesorů má za cíl nahradit řadu Llano A8, která představuje nejrychlejší APU od AMD a která se bude vyrábět ve variantě se dvěma nebo čtyřmi jádry. Není divu, že integrovaná GPU má zvládat DirectX 11.

APU pro notebooky a tablety: Firma AMD použije příští rok 28nm technologii, a to pro procesory Krishna a Wichita

Řada procesorů Krishna představuje nástupce řady Zacate APU. Jedná se o procesory určené pro netbooky a tablety, které se nebudou vyrábět 40nm technologií, ale budou obsahovat 28nm tranzistory a tedy dvě až čtyři jádra.

Řada procesorů Wichita je určena pro netbooky a tablety, u nichž se požaduje středně velký výkon. Stejně jako u řady Krishna se při výrobě čipu bude používat 28nm technologie, bude však obsahovat pouze jedno nebo dvě jádra a představuje tak nástupce APU řady Ontario.

ICTrocenka

Za kódovým označením Weatherford se skrývá budoucí čtyřjádrový čip střední třídy. Ve stejné třídě se nachází i Richland se dvěma jádry a sníženým výkonem v oblasti grafiky.

 

V následujícím závěrečném díle společně nahlédneme do vzdálenější budoucnosti procesorů.

Byl pro vás článek přínosný?