Hlavní navigace

Nahlédněte s námi do budoucnosti procesorů – 1. díl

8. 10. 2011

Sdílet

Prahnete touhou dozvědět se, co všechno se povídá o nastupujících modelech procesorů a kdy se tito výkonní pracanti objeví v regálech obchodů? Pak je následující seriál určen právě pro vás!

Není žádným tajemstvím, že si každý výrobce procesorů jede takříkajíc po svém a jen velmi nerad umožňuje komukoliv, aby mu nahlížel pod prsty dříve, než je hotovo. My jsme to však riskli a pokusili se shromáždit veškerá fakta i fámy o všech procesorech, které se mají v nejbližší době objevit na trhu. Díky tomuto článku tak máte jedinečnou možnost podívat se, co nás všechny v nejbližší době, alespoň co se procesorů týče, čeká.

 

1. díl článku: Se kterými procesory se potkáte do konce letošního roku

2. díl článku: Se kterými procesory se potkáte v průběhu celého roku 2012

3. díl článku: Pohled do vzdálenější budoucnosti

 

Ještě v tomto roce můžete počítat s tím, že se na trhu objeví nová řada velmi výkonných procesorů. Máte tak šanci dočkat se skutečně výkonných pracantů, které ještě před nedávnem spadaly do říše fantazie. V následujících dílech našeho futuristicky laděného seriálu se dozvíte, co se pravděpodobně na trhu objeví během příštích dvou let a kdy procesory zítřka spatříte v regálech obchodů doslova na vlastní oči.

 

Intel dodá na trh nové procesory i7 nejpozději do letošních Vánoc

Možná už v listopadu, ovšem nejpozději v prosinci v předvánočním období chce firma Intel rozvířit hladinu na trzích s desktopovými procesory uvedením tří nových procesorů Sandy Bridge řady E. V nejlevnějším segmentu rodiny procesorů i7 3000 bude k mání čtyřjádrový procesor 3820, který bude mít každé jádro taktováno na frekvenci 3,6 GHz. Výkonnější variantu pak bude představovat šestijádrový procesor 3930K (každé jádro bude taktováno na 3,2 GHz), a konečně v nejvyšší třídě se setkáte se šestijádrovým procesorem 3960X, který bude mít každé jádro taktováno na frekvenci 3,3 GHz.

Tři nové vlajkové lodi firmy Intel řady i7 se mají na trh dostat snad již v listopadu

Před uvedením na trh koluje o procesorech řada fám. Jednou z nich je třeba ta, že Intelem plánovaný maximální příkon 130 W bude v praxi značně překročen. Podle odborníků se pohybuje dokonce okolo 180 W. Na veřejnost již dokonce nějakým způsobem unikla i prodejní cena procesorů řady i7 3000. Procesor Core i7 3960X má se šesti jádry a 15 MB vyrovnávací paměti cache L3 stát 999 dolarů. Procesor i7 3930K se má prodávat za 583 dolarů a procesor Core i7 3820 pak má být k dostání za 294 dolarů.

 

Nové serverové procesory Xeon

Koncem roku chce firma Intel ještě více posílit už tak dominantní pozici na trhu se serverovými procesory, a to uvedením nové řady procesorů Xeon. Poslouží jí k tomu doslova záplava nových čipů, které se dají použít. Začíná dvoujádrovými procesory se čtyřmi vlákny a 5 MB paměti cache a končí osmijádrovými procesory s nepřehlédnutelnými 20 MB paměti cache. Obecně se očekává, že v řadě bude celkem pět šestijádrových procesorů, tři čtyřjádrové, jeden procesor dvoujádrový a osm procesorů osmijádrových. Cena dosud není známa, ovšem pokud byste se orientovali podle cen procesorů Xeon u řady uvedené na trh jako poslední, zjistíte, že můžete očekávat čtyřciferná čísla.

 

Fámy okolo vysoce výkonných procesorů řady Bulldozer od AMD

Na veřejnost pronikly i zvěsti o tom, že by v již uplynulém září měla na trh dodat nové velmi výkonné procesory FX řady Bulldozer firma AMD. Po dočasném dementování této informace ze strany výrobce nyní přesnější termín prostě chybí. Na berlínském veletrhu IFA již sice mohla být tato řada procesorů terčem obdivu, na trhu se však nejspíše objeví nejdříve během října. Jedná se přitom o přímého konkurenta procesorů Sandy Bridge od Intelu, přičemž se konečně našel nějaký procesor, který by dokázal v oblasti nejvyšší třídy procesorů konkurovat výrobkům Intelu.

Čipy Bulldozer se vyrábí 32nm technologií a mají být taktovány na frekvenci 3,5 GHz a vyšších. Severní můstek (Northbridge) je taktován na 2,4 GHz a umožňuje použití operačních pamětí až do úrovně DDR3-1866. Pro porovnání: Phenom II je taktovaný pouze na 2 GHz a operační paměť DDR3-RAM má taktovanou na 1 333 MHz.

Dlouho očekávané a brzy k mání – to jsou procesory AMD FX třídy Bulldozer s osmi jádry

příloha_ovladnete_sva_data

Tyto nové velmi výkonné procesory od firmy AMD mají jednu zvláštnost: jedná se o to, že dvě výpočetní jednotky pro práci s celými čísly u modulu Bulldozer odpovídají dvěma výpočetním jádrům. Procesor se čtyřmi moduly Bulldozer se tedy chová jako osmijádrový procesor. Oproti technologii Hyperthreading používané u procesorů od firmy Intel by tato modulární architektura měla přinést velmi slušný výpočetní výkon. Vždyť naprostá většina výkonných jednotek bude u procesorů AMD dvojnásobná.

 

V příštím díle si představíme procesory, které by se měli na trhu objevit počátkem roku 2012.

Byl pro vás článek přínosný?