Hlavní navigace

Víc než polovina počítačů není schopna upgradu na Windows 11

20. 4. 2022

Sdílet

 Autor: Microsoft
Nová data společnosti Lansweeper ukazují, že Windows 11 běží jen na 1,44 % počítačů. Mnohé nevyhovují hardwarovým nárokům.

Množství počítačů, na nichž běží Windows 11, se během prvního kvartálu letošního roku ztrojnásobilo. Celkově však jde stále o marginální čísla. Ukazují to data společnosti Lansweeper, která prověřila 10 milionů počítačů s Windows. Nejnovější verze systému byla nainstalována na 1,44 % z nich. V lednu to bylo jen 0,52 %.

Jak naznačil už dřívější průzkum firmy, potíž je i v tom, že jen zhruba polovina (45 %) počítačů je upgradu na Windows 11 schopna – především kvůli požadavkům na TPM 2.0, Trusted Platform Module. Těm vyhovuje jen 53 % prověřovaných počítačů, v případě těch virtuálních jde však jen o nepatrný zlomek v podobě 0,23 %, v případě serverů prošlo testem na TPM 2.0 jen 1,49 % z nich. Dalším problémem jsou nároky na RAM, kterým vyhovuje 91 % počítačů.

Pište pro Computerworld

 

Máte dobré nápady, máte co říct? Chcete se podělit o své znalosti se čtenáři Computerworldu?

Je tu ideální příležitost. V redakci neustále hledáme externí autory, kteří rozšíří náš záběr. Nabízíme možnost publikací zajímavých článků nejen na webu, ale také v našem tištěném magazínu.

Pokud máte zájem, ozvěte se šéfredaktorovi na e-mail: radan.dolejs@iinfo.cz

Data Lansweeper však kontrastují s čísly, která zveřejnil softwarový provider AdDuplex, dle nějž jsou Windows 11 už na 19,4 % počítačů s Windows. Dle Jacka Golda z analytické firmy J. Gold Associates bude pravda někde mezi.

„Upřímně pochybuji, že Windows 11 běží na 19 % všech dnes používaných počítačů, protože Windows 10 běží jen na zhruba 75 % používaných počítačů, záleží na tom, komu věříte,“ řekl Gold. „To znamená, že při 19 % by mohlo být na Windows 11 aktualizováno asi 25 % strojů s Windows 10. Nechce se mi věřit, že 25 % všech používaných počítačů s Windows 10 je vůbec kompatibilních s Windows 11, vzhledem k tomu, že mnoho používaných počítačů je tři až pět let starých nebo ještě starších, pravděpodobně nejméně 40 %.“

V hodnocení výsledků je důležité uvědomit si, jak se jich dané společnosti dobraly. Zda skrz prohlížečová data z návštěv určitých webových stránek či skrz skupinu dobrovolníků používající určitý software. V obou případech jde dle Golda o úzce specifikované skupiny. „Bez toho, abychom přesně věděli, jak data získali, je těžké hodnotit, jak přesná mohou být. Rozhodně však čísla rozšíření Windows 11 budou spíš nižší.“

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Krom hardwarové (ne)kompatibility hraje roli i důvěra v nový systém, respektive naučenost na ten starší. Jak podotýká Roel Decneut z Lansweeper, Windows 11 jsou jen lehce pozměněnou verzí Windows 10, v tom zásadním si jsou oba systémy dost podobné.

„To je pravděpodobně hlavní příčina, proč se firmy upgradu na nový, příliš neodzkoušený, systém brání a raději zůstávají u Desítek,“ říká Decneut.

Data Lansweeper však poukázala na ještě jeden trend, a to snižující se množství počítačů s operačním systémem na konci svého životního cyklu, tedy už dále oficiálně nepodporovaným. V lednu takových bylo 9,75 %, v březnu už jen 6,6 %. Z velké části šlo o počítače s Windows XP a Windows 7.

příloha_ovladnete_sva_data

„Uživatelů s Windows 11 pomaličku přibývá, ale je zjevné, že Microsoft doufal ve svižnější tempo. Zvlášť mezi firmami. Mnohé odradila nutnost pořídit si nové vybavení vyhovující hardwarovým podmínkám, jiní si zkrátka vystačí s Windows 10,“ hodnotí Decneut.

Firmy dle něj potřebují skutečně přesvědčivý důvod, proč na Windows 11 přejít. Dokud ho nedostanou, nemají důvod zříkat se Windows 10, které budou podporovány až do roku 2025.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?