Hlavní navigace

Na účet u Microsoftu se půjde přihlásit i bez hesla

21. 9. 2021

Sdílet

 Autor: Jan Novotný
Do účtu od Microsoftu se nově dostanete zcela bez hesel. Firma nabídne uživatelům, aby se do něj dostali jinak, aniž by se snížilo zajištění účtů.

Společnost Microsoft představila možnost, jak se mohou jeho uživatelé obejít zcela bez hesel. Budoucností podle firmy je, že se půjde přihlašovat například prostřednictvím telefonu či rozpoznávání tváře. K uživatelům by se mohla novinka dostat už během následujících týdnů.

Jak tedy bude váš účet (jde o váš účet u Microsoft spolu s aplikacemi, které vyžadují přihlášení – například Outlook nebo OneDrive)? Microsoft hodlá namísto tradičních hesel bude využívat aplikaci Microsoft Authenticator (pro Android nebo iOS) na telefonech, Windows Hello nebo i kódy zasílané e-mailem nebo přes telefon.

Firma si kvůli změně nechala provést i průzkum, zda lidé přestali používat nějakou službu či účet, v případě, že zapomněli heslo. Vyšlo z něj, že to udělalo až 30 procent respondentů. Microsoft se i kvůli tomu rozhodl pro zcela bezheslovou budoucnost.

Jak to bude fungovat?

Microsoft se krokem nijak nepokouší snížit zabezpečení vašeho účtu. Jen sází na jiné zabezpečovací prvky v souladu s doporučením expertů využívat vícefaktorovou autentizaci. Ta se dosud sestávala z něčeho, co znáte pouze vy (např. heslo), kdo jste vy (rozpoznání tváře) a také z něčeho, co vlastníte (telefon).

Přičemž hesla byla dosud tím nejsnazším a nejtradičnějším způsobem, jak se identifikovat a ověřit svou totožnost. V posledních letech však do hry vstoupily inovace typu Windows Hello, které k identifikaci využívají ať už rozpoznání tváře nebo otisk prstu, a běžně už jsou součástí též chytrých telefonů či tabletů.


Autor: PCWorld.com

Microsoft přitom při aplikaci novinky vychází z předpokladu, že váš telefon je dostatečně zabezpečený čili bezpečnostní kód zaslaný prostřednictvím aplikace Authenticator uvidíte pouze vy.

Stáhněte si aplikaci Microsoft Authenticator

Jak tedy uvést teorii do praxe? Nejdřív je třeba stáhnout zmíněnou aplikaci Microsoft Authenticator a provázat ji s vaším osobním účtem (k čemuž bude nejspíš zapotřebí zadat – snad naposledy – existující heslo).

příloha_ovladnete_sva_data

Authenticator pak dokáže generovat jednorázové kódy, kterými se ověříte přes telefon či tablet. Následně je třeba navštívit profil svého Microsoft účtu na webu account.microsoft.com a na něm kartu Security – Zabezpečení, kde lze vybrat hesel prostou variantu a toto nastavení potvrdit ještě v Authenticatoru.

Vzdát se hesel však nemusí být trvalé rozhodnutí a kdykoliv se k nim budete chtít vrátit, můžete tak učinit ve stejném menu.

Byl pro vás článek přínosný?