Hlavní navigace

Na co si dát pozor při nákupu levného Microsoft Office?

1. 2. 2021

Sdílet

 Autor: PCWorld.cz
Populární kancelářský balík Microsoft Office se dá nakoupit celkem levněji, pokud se tedy spokojíte se starší verzí. Přesto si musíte dát pozor, abyste se nestali obětí podvodu.

Najde se docela dost uživatelů, kteří chtějí používat kancelářský balík MS Office, ale z nejrůznějších důvodů nechtějí platit za jeho nejnovější verze – samostatně prodávaný kancelářský balík Office 2019 nebo aplikace Office nabízené v rámci předplatného služby Microsoft 365.

Microsoft Office můžete získat docela levně, pokud se spokojíte s koupí starší verze – ovšem je třeba nakupovat velmi obezřetně. Přečtěte si, na co si při takovém nákupu dávat největší pozor.

Ověřte si datum ukončení podpory příslušné verze Office

Text je přeložen z americké verze PCWorld. Doporučení v textu se ale týkají i českých čtenářů. Vždy si dávejte pozor, odkud software kupujete. Výhodných nabídek se to týká dvojnásob.

Pokud chcete získat Microsoft Office z ověřeného e-shopu, zkuste třeba SW.cz.

Ze všeho nejdříve je třeba si před zakoupením zkontrolovat, v jaké fázi životního cyklu se příslušná verze Office nachází a s jakými verzemi operačního systému Windows je kompatibilní. Tak například kancelářské balíky Office 2000 až Office 2007 již ve Windows 10 nefungují. Podpora Office 2010 skončila 13. října 2020.

Konec podpory balíku Office 2013 je naplánován na 11. duben 2023. Zato Office 2016, u něhož bylo původně nastaveno ukončení podpory daleko dříve, byla tato podpora prodloužena až do 14. října 2025, což je mimochodem i datum ukončení podpory pro Office 2019.

Podle firmy Microsoft budou všechny verze kancelářského balíku MS Office po ukončení podpory fungovat normálně i nadále, ale už nebudou pro ně vydávány žádné aktualizace. Minimálně budete tedy muset do počítače nainstalovat nějaký skutečně slušný antivirový program, který odrazí případné útoky.

Nakupujte obezřetně

Online nakupujeme dostatečně na to, abychom pochopili, že při koupi použitého nebo staršího zboží je třeba být maximálně opatrný. Vzhledem k tomu, že firma Amazon nabízí poměrně slušnou ochranu pro kupující, není od věci začít právě tady. V době psaní tohoto článku bylo možné na Amazonu pořídit verzi Office 2016 pro studenty a domácnosti za 79 USD a Office 2013 za cenu okolo 160 USD.

Samozřejmě můžete zkusit třeba i eBay, kde je možné Office koupit už za neuvěřitelných 9 USD. Při takto levných nákupech je třeba velmi pečlivě prozkoumat podmínky nákupu.

Pozor na podvodníky a nedůvěryhodné prodejce

Pokud budete pátrat na Internetu po dalších možnostech výhodné koupě Office, pravděpodobně najdete nabídky prodejců, které jsou tak lákavé, až je to podezřelé. Tak například na webu softwarekeep.com se nabízí Office 2010 za 88 USD a Office 2013 za 58 USD.

Obchod Prime Software zase nabízí Office 2019 za 99 USD. Obě firmy se přitom chlubí označením „Microsoft Partner & Solution“. Pokud se poohlédnete po zkušenostech s těmito firmami, zjistíte, že na tyto firmy si stěžuje spousta uživatelů a obecně i recenze těchto firem jsou velmi špatné.

příloha_ovladnete_sva_data

Firma SoftwareMax nabízí Office 2016 za 58 USD, nicméně pokud se poohlédnete po Internetu, zjistíte, že firma nefunguje a že u úřadu BBB (Better Business Bureau) má to nejhorší hodnocení. Stejně tak si i na tuto firmu stěžuje velké množství uživatelů v nejrůznějších recenzích, a špatnou reputaci má i například na webu RipOffReport.com specializovaném na získávání zkušeností zákazníků s nejrůznějšími službami.

Slevy pro školy

Další cestou k levnějšímu balíku Office, kterou stojí za to prozkoumat, jsou školy. Ty samozřejmě nabízí nejrůznější slevy pro studenty i vyučující, nicméně často je možné tyto slevy poskytnout i absolventům – stačí se nebát zeptat!

Byl pro vás článek přínosný?