Hlavní navigace

Multimediální lekce dějepisu

1. 3. 2006

Sdílet

LANGMaster Dějepis 1, O&O Safe Erase 1.0 a mnoho dalších zajímavých programů (CD) Oživte své znalosti dějepi...


LANGMaster Dějepis 1, O&O Safe Erase 1.0 a mnoho dalších zajímavých programů (CD)



Oživte své znalosti dějepisu pomocí vynikající multimediální učebnice Dějepis 1 od společnosti LANGMaster a zbavte se důležitých dat bez možnosti jejich obnovení. To vše nabízí programy, které vám přinášíme zdarma!

Akce a Novinky

V tomto čísle vám přinášíme bonbónek v podobě programu zdarma hned dvakrát. Domácí společnost LANGMaster nabízí svou multimediální učebnici Dějepis 1, ve které se poutavou formou, zahrnující videa, fotografie, nákresy, tabulky a zajímavosti o daném období, seznámíte s dějinami světa.
Druhým lákadlem je produkt O&O Safe Erase 1.0. Ten vám dobře poslouží v případě, že se rozhodnete vymazat důležitá data bez možnosti jejich následného obnovení, aby se k nim již nikdo nepovolaný nedostal. Standardní odstranění a následné vysypání koše ve Windows totiž tuto situaci nevylučuje. Více informací naleznete jako obvykle v rámečcích a v sekci Rychlokurz, která je věnována právě produktu O&O Safe Erase.
V sekci Novinky naleznete aktuální číslo oblíbeného časopisu Abíčko, pojednávající o platformě Linux, rovněž internetové periodikum Interval nabízí spoustu novinek a zajímavostí. Naleznete zde i excelovské tabulky s aktualizovaným seznamem veškerého softwaru, vydaného na našich CD, nechybí ani kompletní elektronická podoba časopisu s veškerými materiály od roku 2000. Své tři zástupce zde má také software vztahující se k ostatním článkům uvnitř časopisu. V rubrice Servis se věnujeme bezpečnostním záplatám, vydaným společností Microsoft za měsíc leden. Pro každou edici MS Windows jsou připraveny samorozbalovací balíčky, obsahující záplaty k dané verzi operačního systému. Nezapomněli jsme ani na opravy produktu MS Office.

Software

Vzhledem ke z hlediska místa větší náročnosti programů, které jsou zdarma, se v jednotlivých sekcích nalézá menší počet programů než obvykle.
Rubrika Topware je určena produktům, jež se již v minulosti na našich CD vyskytly a jsou natolik nepostradatelné nebo jinak významné, že považujeme za správné přinášet je častěji, aby si jejich aktuální verze mohli pořídit i naši nepravidelní čtenáři. Za zmínku stojí freewarový editor webových stránek 1st Page 2006 3.0, který kromě tvorby HTML kódu obsahuje i jednoduchého FTP klienta a správce souborů, nástroj pro automatické dokončování tagů nebo více než 1 500 jednoduchých i složitějších skriptů.
JAlbum 6.2 je nástroj pro snadnou tvorbu webových fotogalerií. Stačí přesunout složky s fotografiemi do JAlbum a program automaticky vytvoří HTML stránky s miniaturními náhledy fotografií, nebo prezentaci vašich snímků formou slide show s možností aplikace řady efektů. Pro boj s nevyžádanou poštou je připraven nástroj SPAMfighter 4.3.5. Příchozí pošta je automaticky porovnávána s centrální databází, která je přímo aktualizována všemi uživateli programu. Program podporuje Microsoft Outlook a Outlook Express. JetAudio 6.2.6 je přehrávač a konvertor zvukových a video souborů, který zvládne přehrát většinu formátů multimédií. Jeho součástí je 20pásmový ekvalizér a 20kanálový analyzátor spektra. Dokáže ukládat jednotlivé snímky přehrávaného videa do bitmapových souborů, upravit rychlost přehrávání, přehrávat internetové vysílání rádia, umožňuje i tvorbu zvukových CD a ukládání stop zvukových CD do souborů. Podporuje rozšíření plug-in a úpravu vzhledu prostřednictvím skinů.
Do nové edice 6.54 pokročil po delší odmlce i Total Commander, velmi populární správce souborů. Uživatelské rozhraní je navrženo v souladu s tradicí nástroje Norton Commander, tedy dva svislé panely a standardní klávesové zkratky. Z nepřeberného množství funkcí lze zmínit například kompresi souborů, možnost připojení k FTP serveru, kódování souborů, synchronizaci adresářů a v neposlední řadě také stabilitu a české uživatelské rozhraní.
Komunikace přes internet slaví nebývalý rozmach, proto jsme Téma CD věnovali právě této problematice. Naleznete v něm programy, jejichž pomocí můžete navázat kontakt písmem, hlasem i obrazem.
Klasikou mezi těmito programy je Miranda 0.4.0.2, produkt vytvořený jako odpověď na stále se zvětšující a paměť více zatěžující klasické ICQ. Miranda splňuje všechny požadavky pro běžného uživatele a zároveň minimálně zatěžuje počítač a jeho paměť. Využívá sítě uživatelů ICQ, takže je potřeba mít zaregistrované vlastní ICQ UIN. Pro tento program je na CD připravena také čeština. Odigo je méně známý komunikační klient, fungující na obdobném principu jako známé ICQ, s tím rozdílem, že umožňuje komunikaci se všemi hlavními messengery, které jsou v současné době používány. Lze tedy komunikovat s uživateli ICQ, MSN, AOL a Yahooo. AOL 5.5.3595 slouží rovněž k on-line komunikaci. Obsahuje všechny dobře známé AIM funkce, jako seznam kontaktů, uživatelský adresář, označení kontaktů ikonami, sdílení souborů, používání více identit, podpora HTTP proxy, podporuje rovněž šifrování komunikace a výměnu souborů. Tato poslední verze umožňuje používání jednoho seznamu kontaktů ve všech identitách a přenos zvuku a obrazu Video IM.
Pro vyznavače her je připraven XFIRE, nástroj, který automaticky sleduje, kdy a kde hráči (vaši přátelé) hrají počítačové hry on-line a umožní vám s nimi snadno komunikovat i z rozehrané hry. S XFIRE nemusíte mít spuštěné jiné aplikace jako ICQ, IRC atd. abyste mohli sledovat, kdy a kde přátelé hrají. Herní rozhraní mnoha her totiž dovoluje, aby zpráva přišla přímo hráči, aniž by byl obtěžován dalším oknem se zprávou. Program dále umožňuje zjistit, jaký máte ping na server, sledovat statistiky hráčů, (délka hraní apod.), posílat zprávy ve hře, připojit se k serveru, kde hrají vaši přátelé, či přehrávat zvuky.
Část Vyzkoušejte si patří programům souvisejícím s ostatními články uvnitř čísla, s programy z rubriky CD centrum, ale také softwaru, jenž nás zaujal. EasyDVD je DVD přehrávač, který díky své nenáročnosti může být přijatelnou alternativou pro vlastníky starších počítačů, jež při přehrávání obvykle brzdí hlavně používaný software. EasyDVD přehraje video nejen přímo z DVD nosiče, ale i z adresáře na pevném disku. Upravit lze jas, kontrast či barevné podání. Pokud často posloucháte internetová rádia a rádi byste občas zachytili svoji oblíbenou skladbu, určitě vás potěší Internet Radio Tuner 2.0. Přímo v programu lze nalézt mnoho různých rozhlasových stanic všech možných žánrů, hlavně ale umožňuje přímý záznam vysílání do formátu MP3. Object Fix ZIP je program určený pro opravu souborů komprimovaných metodou ZIP. Takto poškozený soubor rekonstruuje a vytvoří nový, použitelný archiv. Podporuje všechny soubory vytvořené archivačními programy PkZIP a WinZIP i jiným, kompatibilním archivačním softwarem. Silnou stránkou programu je schopnost pracovat s více soubory najednou, můžete zvolit až tři operace, které má Object Fix ZIP s vybranými soubory provést. Těmito operacemi je v první řadě Test integrity, jehož pomocí zjistí, zda jsou sobory poškozeny. Dále nabízí funkci Opravit archiv, který vytvoří nový archivační soubor s rekonstruovaným obsahem původního souboru, konečně pak může Extrahovat archiv do určené složky.
Počítač a připojení k internetu využívají v nemalé míře i předškolní a školní děti. Naomi 3.2 je nástroj pro filtrování nevhodného obsahu na webových stránkách. Program najde využití především u rodičů, kteří svým ratolestím chtějí zabránit návštěvy různých porno stránek, webů o drogách a dalších nežádoucích obsahů. Automaticky hlídá obsah stránek podle zadaných kritérií a zabraňuje jejich případnému zobrazení. Umožňuje rovněž blokování P2P klientů, sloužících ke sdílení dat.

Komunikace a Hardware

Část Komunikace nabízí balík aplikací pro práci s internetem, dva programy pro on-line komunikaci a software pro sdílení dat. Seamonkey 1.0 (dříve známý jako Mozilla Suite) je balík internetových aplikací, které poskytují prvotřídní pohodlí pro práci s internetem. Obsahuje webový prohlížeč, který nabízí například prohlížení stránek v několika panelech, blokování vyskakovacích (pop-up) oken, správce obrázků či postranní lišty, které vám umožní mít neustále po ruce informace z vašich oblíbených webů. Další součástí je poštovní klient pro přehlednou organizaci vaší pošty. Mezi jeho funkce lze zařadit účinný antispamový filtr, podporu více účtů, snadné vyhledávání či filtry pro třídění zpráv. Tento balík obsahuje i editor webových stránek založených na HTML a CSS, IRC klienta pro pohodlnou komunikaci a adresář pro jednoduchou a přehlednou správu kontaktů.
Wengo 0.99 je velmi kvalitní OpenSource program pro telefonování po internetu, videokonference, chat a zasílání SMS. Umožňuje bezplatné volání z jednoho počítače na druhý. Potřebujete jen solidní připojení, mikrofon a reproduktory. Program lze instalovat i jako rozšíření prohlížeče Firefox. Tuto možnost vám rovněž nabízíme.
Trillian 3.1 je multisíťový klient, umožňující komunikaci přes internet. Nová verze přináší řadu vylepšení, nejznatelnější je nový základní režim s jednodušším ovládáním, integrace s encyklopedií Wikipedia, ukládání seznamu kontaktů na serveru nebo možnost hlasové komunikace v sítích MSN, AIM a Yahoo. Direct Connect ++ 0.6811 je nová edice softwaru, který umožňuje peer-to-peer sdílení adresářů na místních a mapovaných discích s jinými uživateli prostřednictvím TCP/IP sítě. Integrován je vyhledávač, filtr, veřejný a soukromý chat.
Do rubriky Hardware jsme připravili softwarové balíky VIA Hyperion 4in1 4.51 a VIA Hyperion Pro 5.07A, v nichž naleznete funkce pro optimalizaci činnosti operačního systému Windows na počítačích, jež využívají čipovou sadu VIA.
Zadarmo: LANGMaster Dějepis 1
Společnost LAMGMaster patří k nejvýznamnějším domácím výrobcům multimediálních výukových titulů. Právě z jejich dílny pochází Dějepis 1. Vychází v edici LANGMaster Škola hrou, který má za úkol oslovit žáky základních a středních škol.
Poutavou formou vás provede jednotlivými historickými obdobími seznámíte se s vývojem pravěkého člověka, poznáte nejstarší civilizace blízkého Východu, starověký Egypt, Indii a Čínu, dozvíte se o původních obyvatelích Austrálie a například i o tajemných sochách na Velikonočním ostrově. Multimediální forma programu umožňuje získat velké množství snadno dostupných informací. Ty jsou rozděleny do časově navazujících skupin, které jsou dále rozděleny do kapitol. V nich kromě textových částí, které jsou pro lepší porozumění provázány se slovníčkem pojmů, databází životopisných údajů či tabulkou, naleznete také obrázky, zvukové a videonahrávky, názorné animace a pro ujasnění také časovou osu. Pro celkové oživení studia jsou v kapitolách umístěny odkazy na různé zajímavosti, vztahující se k danému časovému úseku. Své znalosti pak můžete ověřit sadou cvičení, která naleznete za každou lekcí a každou kapitolou. Nechybí ani kontrola a ukázka správných odpovědí. Testy můžete opakovat a docílit tak 100% výsledků. Tyto úlohy nejen zjistí, jestli probrané látce skutečně rozumíte, ale také umožní rychle se připravit na písemné práce a zkoušení.
Při instalaci je třeba povolit zavedení podpůrných programů, které jsou nezbytné pro chod produktu. Následuje instalace programu samotného. Při prvním spuštění budete dotázáni na počet uživatelů, lze nastavit jediného nebo více lidí. Pokud zadáte více uživatelů, každý z nich bude nucen při spuštění programu zadat své heslo. U jediného uživatele se tato nutnost omezuje pouze na první spuštění.

Zadarmo: O&O Safe Erase 1.0

Smazat data na počítači je velmi jednoduché. Stejně jednoduché je však tyto zdánlivě nedostupné informace získat zpět. Například přesun souboru do koše ve Windows a jeho následné vysypání nemusí znamenat, že jste jej definitivně sprovodili ze světa. O&O Safe Erase umí naprosto neobnovitelně a dokonale mazat soubory. Již jsme se několikrát zmiňovali o tom, že vymazat soubor tak, aby nešel obnovit, je opravdu věda. Existuje na to řada algoritmů a norem, náš program vám umožní výběr z těch nejznámějších. Práce s programem je velice jednoduchá, protože je plně integrován do uživatelského rozhraní Windows. Neexistuje zde něco jako hlavní okno programu, neboť všechny funkce jsou dostupné přes pravé tlačítko myši. Takže chceme-li bezpečně vymazat nějaký soubor či soubory, klikneme na něj pravým tlačítkem myši a vybereme položku SafeErase. V následujícím dialogu můžeme buď rovnou spustit proces mazání kliknutím na tlačítko [Yes], nebo nejprve nastavit úroveň bezpečnosti (a tím zvolit algoritmus použitý k mazání). Samozřejmě čím vyšší úroveň, tím delší dobu mazání trvá. Stejným způsobem se můžeme bezpečně zbavit dat vyhozených do koše. Opět máme v nabídce pod pravým tlačítkem myši volbu SafeErase, která se postará o dokonalé zlikvidování souborů z koše. Jak již bylo zmíněno, toto mazání chvilku trvá, nemusíte však čekat až operace proběhne, celou jeho činnost je možné minimalizovat do systémové lišty Windows. Mazání se tímto nepřeruší, jen bude probíhat na pozadí. Program je po instalaci třeba registrovat. Na adrese www.oo-software.com/en/special/safeerase/ register_frm.html naleznete registrační formulář (odkaz na něj naleznete také na našem CD), v něm je důležité zadat správně vaši e-mailovou adresu, na kterou následně po vyplnění a odeslání obdržíte registrační údaje. Při prvním užití programu se objeví dialog upozorňující na to, že používáte neregistrovanou verzi. Klikněte na první variantu Enter registration code a budete vyzváni k zadání registračních údajů (jména, společnosti, sériového čísla). Tedy těch, jež vám přišly e-mailem.

Nepřehlédněte na CD

Total Commander 6.54

Velmi populární správce souborů s dvěma svislými panely.

1st Page 2006 3.0

Editor webových stránek obsahující i jednoduchého FTP klienta a správce souborů.

Odigo 3.0 CZ

Nástroj pro on-line komunikaci s uživateli ICQ, MSN, AOL a Yahooo.

Xfire

Program umožňující komunikaci s ostatními hráči on-line her.

EasyDVD 2.1.1.32 beta

Jednoduchý DVD přehrávač se základními možnostmi úpravy obrazu.

Internet Radio Tuner 2.0

Poslech internetového rozhlasového vysílání s možností záznamu do MP3.

Naomi 3.2

Nástroj pro filtrování nevhodného obsahu na webových stránkách.

Object FIX ZIP 1.3

Program určený pro opravu souborů komprimovaných metodou ZIP.

Byl pro vás článek přínosný?