Hlavní navigace

Multifunkce OKI

1. 9. 2006

Sdílet

Multifunkční zařízení B4525 MFP a B4545 MFP (nahrazující produkty B4520 MFP a B4540 MFP) jsou vhodná zejména do kan...


Multifunkční zařízení B4525 MFP a B4545 MFP (nahrazující produkty B4520 MFP a B4540 MFP) jsou vhodná zejména do kancelářského prostředí, protože v jediném zařízení přinášejí černobílý tisk, kopírování, faxování a barevné skenování (s rozlišením až 9 600 dpi) šetří tak cenný kancelářský prostor. Zařízení rovněž nabízejí pokročilý síťový tisk, skenování a faxování, skenování do složek a oboustranný tisk, což umožňuje snížení objemu tištěných materiálů a zároveň i efektivnější sdílení informací.
Výkonná multifunkční zařízení řady B4500 MFP uvítají především organizace státní správy, vzdělávací instituce, banky a větší pracovní skupiny. Tyto produkty totiž podporují správu dokumentů a jsou dodávány s aplikacemi pro správu digitálních dokumentů PaperPort, protokol LDAP (Lightweight Directory Access Protocol), Template Manager 2006 a podpora "Ask OKI". Software PaperPort uživatelům umožňuje lepší správu archivovaných informací, například PC souborů. Dokumenty a obrázky lze rovněž skenovat do PDF a zpřístupnit je prostřednictvím tohoto nástroje v uživatelsky příjemném rozhraní s náhledy.-TJi

LCD Xerox

Nejdostupnější řada displejů Xerox nese označení XA3. K dispozici jsou ve dvou velikostech, tedy s úhlopříčkou 17" a 19". Tyto displeje nabízejí dobu odezvy 8 ms. Řada displejů Xerox XA7 nabízí uživatelům technologii XShield pro ochranu displeje proti poškrábání a pro zlepšení kvality obrazu, dále digitální konektor DVI pro maximálně věrné zobrazení barev. XShield tvoří filtr z tvrzeného skla. Série XAP nabízí displeje s úhlopříčkou 17" a 19" s ochranou proti poškrábání. Dlouhodobou práci s tímto displejem zpříjemňuje antireflexní vrstva a technologie XShield, ale také propracovaný stojan Xstand s funkcí Pivot. Nejnáročnějším zákazníkům v podnikovém prostředí, ale také domácím uživatelům nabízí Xerox monitory řady XM3-19w LCD monitory s širokoúhlým obrazem 16 : 9, úhlopříčkou 19" a technologií XInput pro připojení multimediálních zařízení, herních konzol či dvou počítačů. Přepnutí mezi různými zdroji videosignálu jediným tlačítkem usnadňuje práci a nabízí rychlou možnost, jak přeměnit bez přepojování kabelů pracovní počítač v zábavní centrum se skvělým obrazem.-TJi

4GB flash disk



Společnost Samsung Electronics vyvinula velkokapacitní flash disk s cílem umožnit zákazníkům plně využít vymoženosti chystaného operačního systému Microsoft Windows Vista, a to samozřejmě zvýšením výkonu celého systému. Čtyři gigabajty prostoru jsou tvořeny flashovými paměťovými čipy, které jsou o poznání rychlejší než tradiční pevné disky, toto se kombinuje s technologií Vista ReadyBoost, umožňující využít flashové paměti pro ukládání dat, které by jinak byly uloženy na pevný disk, což vede ke zrychlení práce celého systému. Cílem flash disku totiž samozřejmě není zcela nahradit pevné disky, u nichž je stále náklad na jeden GB prostoru mnohem nižší než u flash disků. ReadyBoost má být jednou z technologií, jejímž cílem je eliminovat otravné čekání při spouštění aplikací v současných Windows. Člověk se ovšem neubrání vzpomínce na to, že při každém uvedení nových Windows na trh se objevují četná ujištění o možnostech a vymoženostech nových technologií, obvykle s velmi poutavými a nepříliš jasnými označeními.
Kromě ReadyBoost Vista chystá například ReadyDrive, kdy je flash paměť přidána k disku jako další vrstva cache paměti, a to zejména pro "probouzení" počítače ze spánkového režimu. Aby nebylo těch hi-tech názvů málo, zmiňme například technologii SuperFetch, jež se snaží odhadnout, které programy či dokumenty budou asi požadovány a spuštěny a dopředu je nahrává, takže jsou k dispozici rychleji, pokud je uživatel skutečně potřebuje.
Samsung se chystaných Vista lákadel evidentně rád chytil již dříve a letos demonstroval hybridní disk pro technologii ReadyDrive. Dva z nich byly například k vidění na Windows Hardware Engineering Conference (WinHEC) konané v květnu v Seattlu, vybaveny byly 128 či 256 MB flashové paměti.

Dvakrát Asus



Společnost Asus se v posledních letech angažuje v široké škále produktů, od tradičních notebooků až po televizní karty. Mezi poslední novinky patří dva přístroje na přenos dat. Prvním kouskem je miniaturní Wi-Fi USB adaptér Asus WL-169gE, který se oproti jiným USB Wi-Fi klientům pyšní zvýšenou citlivostí na signál, tedy i vyšším dosahem. Výrobce udává oproti jiným zařízením standardu 802.11g až trojnásobný dosah. Produkt dbá i na zajištění zpětné kompatibility se všemi produkty standardu IEEE 802.11b/g, bezpečnost zajišťuje možnost 64/128bit WEP šifrování a WPA a WPA2 zabezpečení. Ohled je brán i na majitele notebooků, WL-169gE má snížené energetické nároky a nízké rozměry a hmotnost 75 x 25 x 9 mm, 40 g. Cena na trhu je kolem 1 300 Kč.
Druhou novinkou je víceúčelové zařízení Asus AM200g. Jde o "3 v 1" produkt integrující ADSL, Wi-Fi a internetové telefonování VoIP a poskytující tak široké možnosti v přístupu k internetu. Konkrétně obsahuje Asus AM200g ADSL2/2+ modem, router, čtyřportový switch, Wi-Fi Access Point o rychlosti 54 Mb/s a VoIP gateway se dvěma FXS porty pro připojení běžných telefonů a jedním PSTN portem pro připojení záložní telefonní linky. Zejména pro uživatele, kteří chtějí ADSL konektivitu k internetu sdílet s dalšími počítači v LAN síti i bezdrátově a využívat k tomu i internetovou VoIP telefonii, je ASUS AM200g díky integraci technologie ADSL, Wi-Fi a VoIP vhodným řešením, mj. tím ušetří za nákup více rozdílných přístrojů. Asus AM200g má k dispozici dva USB porty pro připojení PC, tiskárny nebo USB disku. Zařízení obsahuje firewall, IP/Port filtrace, blokování URL, VPN pass through. Zabezpečení Wi-Fi části zahrnuje WEP a WPA/WPA2 (TKIP, AES) šifrování a možnost ověřování na Radius serveru.

Infineon UWB čipy



Že vývoj moderních technologií není jen doménou Japonska a USA, dokazuje mj. německý výrobce procesorů Infineon Technologies, který zkonstruoval základní přijímač pro novou generaci "system-on-chip" polovodičů. Ty umožní přístrojům jako mobilní telefony a počítače, aby vysokorychlostně vysílaly a přijímaly data vzduchem. V porovnání s ostatními podobnými technologiemi ovšem s mnohem větším dosahem a rychlostí, vzhledem k velikosti samotného zařízení.
Dvoupásmový UWB (ultra-wideband) RF (radio frequency) přijímač/vysílač je založen na nízkonapájené technologii CMOS (complementary metal oxide semiconductor), podporuje najednou frekvence v pásmu 3-5 GHz a také ty v rozmezí 6 až 9 GHz tak, jak je jako standard definovalo konsorcium WiMedia Alliance. Infineon bude UWB čipy vyrábět 90nm CMOS výrobním procesem, umožňujícím vyprodukovat zařízení s nízkou spotřebou a velikostí vhodnou pro mobilní zařízení. 90 nm označuje nejmenší obvod vyleptaný do čipu. UWB přijímač/vysílač podporuje rychlosti až 480 Mbps, tedy až 60 MB/s, je vhodný jak pro Certified Wireless USB (Universal Serial Bus), tak Bluetooth-over-WiMedia UWB systémy. Na trhu by měl být v polovině příštího roku. Doufejme, že tato nová technologie bude skutečně znamenat spolehlivé vysokorychlostní bezdrátové datové přenosy, protože ať již podobné technologie pokročily sebevíce, doposud v jsou v této oblasti pevné drátové spoje nutností.

Wi-Fi komunikátor Sony



Společnost Sony připravila něco pro ty, kdo si oblíbili internetové posílání zpráv a bezplatné telefonování. Osobní komunikátor Mylo je navržen pro bezdrátové sítě standardu 802.11b a při ceně 350 dolarů by se měl objevit na podzimních pultech obchodů. Mylo, čili "my life online", je přímým konkurentem řady hybridních komunikačních zařízení včetně mobilních telefonů s Wi-Fi podporou a možnostmi využívat ICQ a podobné itnernetové komunikační protokoly. Přístroj obsahuje 2,4" LCD displej s vysouvací qwerty klávesnicí, umožňující mnohem rychlejší a pohodlnější psaní než na mobilním telefonu. Nahraný IM (instant message) klient podporuje protokoly společností Google, Yahoo a Skype. K dispozici je i internetový prohlížeč. Data jsou ukládána na 1GB flash disk, kam lze ukládat i hudbu, fotografie, video. Je ovšem otázkou, zda Sony Mylo uspěje, protože na trhu jsou za podobnou cenu k dostání PDA komunikátory schopné provozu na sítích GSM a podporující širokou škálu aplikací a her.

TV telefon Samsung



Oblíbené marketingové taháky spočívají v předhánění se v tom, vyrobit něco co největší a na druhou stranu co nejmenší. Oblast elektroniky patří spíše do skupiny preferující miniaturizaci, důkazem čehož je i novinka od Samsungu: tenoučký mobilní telefon schopný přijímat rozhlasové a televizní satelitní vysílání. SCH-B500 je nejtenčí přístroj svého druhu, podporující jihokorejskou službu S-DMB (Satellite Digital Mobile Broadcasting), jeho tloušťka činí pouhých 13,5 milimetru, tedy asi polovinu toho, co měřily přístroje první generace mířící na trh začátkem roku 2005. Výška SCH-B500 je 101 mm, šířka 52 mm a hmotnost 100 gramů. Přístroj podporuje CDMA 2000 1x EVDO sítě a obsahuje 2Mpix fotoaparát, QVGA (320 x 240) displej, MP3 přehrávač, Bluetooth, prohlížeč dokumentů a televizní výstup. Zajímavostí je audio book, tedy program, který nahlas přečte tři uložené pohádky, a to hned ve čtyřech různých jazycích (korejsky, anglicky, japonsky a čínsky).

McKlein pro notebook



Pokud vás už omrzelo přenášet notebook a další doplňky moderní doby mobilní telefon, PDA, příslušenství k přenosnému počítači a další ve stejné aktovce jako má váš kolega, na trhu mnoho alternativ k masově rozšířeným značkám není. Jednou z výjimek jsou produkty značky McKlein, které se objevily na našem trhu. Kožené aktovky a kabelky této značky jsou ojedinělou kombinací funkčnosti a stylu. Z funkčního hlediska jsou jak pánské aktovky, tak i dámské kabelky uzpůsobeny tak, aby pohodlně a zejména bezpečně zabezpečily transport přenosných osobních počítačů i dalších mobilních zařízení. Prostor pro notebook je standardně vypolstrován "včelím plástem" a bezpečně pohlcuje i silné nárazy. Vnitřní prostor kabelek i aktovek je vybaven specializovanými kapsami na mobilní telefon, PDA, disky CD a DVD, vizitky, psací potřeby a další příslušenství. Pánské aktovky jsou dodávány jak v černé, tak i v hnědé barvě, dámské kabelky pak v šesti barevných variantách.
Odkaz: www.sekora.cz.

Aby obraz větší byl



Pro aplikace, vyžadující velkoplošnou obrazovku sestavenou ze čtyř MPDP displejů, se v nabídce společnosti Nowatron objevil vysoce výkonný model PK-8420 o úhlopříčce 84". Velkoplošná plazmová stěna poskytuje vysoké rozlišení obrazu (1 706 x 960 bodů /WXGA/), kontrast 3 000 : 1 a hodnotu jasu 1 000 cd/m2. Plazmovou stěnu lze instalovat dvěma způsoby. Jednak lze využít nosné držáky na jednotlivých displejích pro upevnění na stěnu, nebo speciální konstrukci (stojan), která byla navržena právě pro instalaci 84" obrazovky. Sestava velkoplošného plazmového displeje včetně stojanu má rozměry 1 972 x
x 1 167 x 142 mm a hmotnost 150,6 kg. V nabídce je rovněž displej MPDP s úhlopříčkou 42" (926,2 x 523,6 x 76,5 mm), hmotností 27 kg, rozlišením
853 x 480 bodů (WVGA), který se vyznačuje také špičkovým jasem (1 000 cd/m2) a kontrastem 3 000 : 1. Zajímavostí tohoto modelu je, že při sestavování dvou a více 42" displejů vznikají přechody menší než 5 mm, přičemž běžné Multi PDP displeje mají spoje mezi jednotlivými panely větší než 100 mm.
Odkaz: www.nowatron.cz

HD kamkordér Canon



Novinka společnosti Canon se chlubí pomyslným oceněním nemenší a nejlehčí High-Definition kamery na světě. HV10 je přístroj využívající jako záznamové médium běžnou MiniDV pásku, na kterou je video s vysokým rozlišením ukládáno pomocí formátu HDV. Na rozdíl od předchozích HDV kamer jiných značek vypadá HV10 více jako tradiční spotřebitelská digitální kamera.
Rozměry jsou vpravdě minimalistické, a to 56 x 104 x 106 mm při hmotnosti 500 gramů včetně baterie a záznamové pásky. Pro zajímavost, nejmenší HDV kamkordér Sony HDR-HC3 měří 82 x 78 x 139 mm a váží 560 gramů. Podobně jako ostatní HD kamkordéry umí HV10 plné HD rozlišení 1 920 x 1 080 pixelů a má desetinásobný optický zoom a optický stabilizátor obrazu. Při zářijovém uvedení na trh to bude nejnovější z řady HD kamkordérů. Právě nedávno totiž samotný Canon oznámil dva nové HDV přístroje, jeden pro profesionály a druhý pro high-end spotřební zákazníky. Ještě před Canonem učinily podobná prohlášení Sony a Sanyo. Jeden z kousků Sony používá nový AVCHD formát, druhý ukládá video na pevný disk, přístroj Sanyo používá paměťové karty.

HP Memory Spot



Miniaturní paměťový čip Memory Spot společnosti Hewlett-Packard byl navržen tak, aby uchovával digitální informace ve fotografiích či v dokumentech, avšak jeho malá velikost a bezdrátové možnosti mohou být využity průmyslovými špióny pro zcizování důležitých podnikových dat. Ohledně této hrozby se již rozvinuly četné diskuze s tím, že i toto může být překonáno a data ochráněna, protože nakonec citlivé údaje lze odnést i na prostém malém flash disku.
Nedávno byl prototyp Memory Spot představen širší veřejnosti a jeho velikost je skutečně zanedbatelná, odpovídá například hlavičce zápalky, přitom uloží až 512 MB dat. Zároveň disponuje anténou schopnou přenosu až 1 280 MB/s, přitom nepotřebuje vlastní napájecí zdroj, energii totiž získává z kompatibilní čtečky v induktivním procesu, kdy energie proudí z jednoho přístroje do druhého přes sdílené magnetické pole (tato a jí příbuzné technologie nacházejí v poslední době stále širší využití).
K údajům v Memory Spot se lze dostat z řady přístrojů jako jsou speciálně upravené telefony či PDA, což je předurčuje pro použití v mnoha situacích a odvětvích, dají se tak například snadno označovat výrobky v obchodech či nedokončené produkty ve průmyslových podnicích. Jeho komerční využití je však záležitostí několika let, rozhodně ho nelze čekat příští rok.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku