Hlavní navigace

Možnosti ochrany soukromí v Creators Update - 9.díl

26. 9. 2017

Sdílet

Windows 10 Creators Update obsahuje celou řadu pomocníků pro integraci cloudových služeb a obecně s firmou Microsoft sdílí spoustu dat, aby pro vás zajistil hladké využívání služeb Microsoftu napříč všemi vámi používanými zařízeními. Pokud je však pro vás prioritou zajištění soukromí, můžete všechny takové pomocné nástroje zakázat.

Předcházející díl

 

Co si budeme povídat – operační systém Windows 10 dokáže být docela otravný. Vždyť dokáže třeba zaznamenávat stisky kláves nebo třeba posílat vám personalizované reklamy. Přečtěte si, jak operační systém Windows 10 Creators Update umravnit!

Místní účet

A dostáváme se k poslednímu tipu, kterým je používání Windows 10 v kombinaci s místním účtem. V podstatě se nejedná o nic jiného než o uživatelský účet známý už z Windows 7, k němuž přidáme několik drobností spojených s cloudem.

Spusťte aplikaci Nastavení a klepněte na ikonku Účty > Vaše informace. Zde vyberte odkaz Přihlásit se místo toho místním účtem. Pak už se jen řiďte pokyny průvodce, který vás provede procesem zřízení místního účtu – účtu, který není nijak svázán s účtem Microsoft.

Nastavení místního účtu ve Windows 10

příloha_ovladnete_sva_data

I při používání místního účtu budete moci používat některé funkce integrované do Windows 10, třeba aplikaci Pošta, ale na druhou stranu ztratíte přístup k jiným aplikacím, které vyžadují účet Microsoft, jako je například Windows Store. Dále nebudete moci synchronizovat svá nastavení s ostatními zařízeními s operačním systémem Windows. Pokud je ale na druhou stranu zajištění soukromí vaší prioritou, pravděpodobně jste si synchronizaci již podle tipu uvedeného výše stejně vypnuli.

A výsledek? Všechny výše popisované kroky pro zajištění maximální míry soukromí vám připravily operační systém Windows 10 pevně svázaný s vaším počítačem a nikoliv s cloudem. Ano, nebylo to právě málo práce, ale na druhou stranu – vzhledem k tomu, že víte, co musíte udělat, je pro vás přechod do řešení používající pouze místní počítač namísto cloudu pro příště otázka pouhých několika minut.

Byl pro vás článek přínosný?