Hlavní navigace

Možnosti ochrany soukromí v Creators Update - 8.díl

25. 9. 2017

Sdílet

 Autor: © Sashkin - Fotolia.com
Windows 10 Creators Update obsahuje celou řadu pomocníků pro integraci cloudových služeb a obecně s firmou Microsoft sdílí spoustu dat, aby pro vás zajistil hladké využívání služeb Microsoftu napříč všemi vámi používanými zařízeními. Pokud je však pro vás prioritou zajištění soukromí, můžete všechny takové pomocné nástroje zakázat.

Předcházející díl

 

Co si budeme povídat – operační systém Windows 10 dokáže být docela otravný. Vždyť dokáže třeba zaznamenávat stisky kláves nebo třeba posílat vám personalizované reklamy. Přečtěte si, jak operační systém Windows 10 Creators Update umravnit!

Windows 10 a web

Nyní se pojďme věnovat dalším tipům pro zabezpečení vašeho soukromí. Začneme zkoumáním způsobu, jakým Windows 10 synchronizují vaše osobní nastavení napříč všemi vámi používanými zařízeními, a to včetně nastavení pozadí pracovní plochy, internetového prohlížeče, uložených hesel, jazykových nastavení, možností usnadnění a tzv. Dalších nastavení Windows.

Možnost sednout si k jakémukoliv zařízení s operačním systémem Windows 10, přihlásit se pomocí účtu Microsoft a následně mít okamžitě k dispozici všechna svá nastavení a předvolby je naprosto skvělá, o tom nemůže být pochyb. Pokud ale nechcete všechna tato nastavení a data ukládat na serverech Microsoftu, pak to nejjednodušší, co můžete udělat, je nastavit přepínač pro nastavení synchronizace, který se nachází v aplikaci Nastavení > Účty > Synchronizovat nastavení do polohy Vypnuto. Pokud si chcete nastavení synchronizace vyladit takříkajíc do detailu, pak se ve výše zmiňovaném okně přesuňte o něco níže do sekce Individuální nastavení synchronizace.

Nakonec se ještě podívejme na filtr SmartScreen. Ne, nejedná se o filtr v internetovém prohlížeči Edge, ani o filtr pro kontrolu aplikací a souborů Je to verze pro Windows Store, kterou jsme potkali v předchozím tipu v aplikaci Windows Defender. Nyní nás však bude zajímat sekce Filtr SmartScreenpro aplikace z Windows Storu, kde rovněž vyberte volbu Vypnuto. Jen pro doplnění: tento filtr SmartScreen stejně jako stejnojmenný filtr v internetovém prohlížeči Edge prověřuje adresy URL aplikací z Windows Store a ujišťuje se, že se nejedná o nic podezřelého. Jedná se o bezpečnostní prvek, o němž se domníváme, že by měl být vždy zapnutý, ale pokud chcete, pak jej vypněte.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?