Hlavní navigace

Mozilla Firefox zaútočí na mobilní platformu

13. 10. 2007

Sdílet

Hlavním cílem Mozilly je v těchto dnech příprava mobilní verze Firefoxu pro mobilní telefony a komunikátory. Společnost plánuje vytvoření samostatného vývojářského týmu pro mobilní platformu.

příloha_ovladnete_sva_data

Na firemním blogu Mozilly to uvedl jeden z hlavních vývojářů společnosti Mike Schroepfer. Podle zprávy je právě nyní ten správný čas pro expanzi na mobilní trh.


"Pokud jste chtěli dříve vydat internetový prohlížeč pro mobilní zařízení jako jsou telefony, PDA a další, vyžadovalo to sepsání úplně nového kódu programu (protože výkon těchto zařízení byl příliš malý, pozn. redakce). Výkon však roste a v těchto dnech je tedy nejlepší možná doba pro vývoj webového prohlížeče i pro mobilní zařízení", uvedl Schroepfer.

Schroepfer také sdělil, že pro Mozillu je vývoj mobilního prohlížeče momentálně hlavní cíl. Společnost prý také chce najmout celý vývojářský tým, který bude zaměřený výhradně na mobilní platformu.

Pro uživatele je nejdůležitější fakt, že Mozilla ve zprávě oficiálně oznámila vývoj Mobile Firefoxu, který má mít hodně společného s "plnohodnotnou, počítačovou verzí". Například má mít možnost instalace pluginů a rozšíření tak, jak ji známe v klasickém Firefoxu.

Mobile Firefox je nyní ve fázi testování. Testuje se na mobilním telefonu Nokia N800. Nový Mobile Firefox však má být dostupný pro většinu mobilních platforem. Přesná jména však zatím Mozilla nezveřejnila. Stejně tak se tváří k nějakému přesnějšímu datu vydání pro veřejnost. Podle celkového znění zprávy se však dá čekat, že by se tak mohlo stát v brzké době.

- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?