Hlavní navigace

MotoGP 07 - jízda v jedné stopě

23. 1. 2008

Sdílet

Vůně spálených pneumatik dává tušit příchod další známé závodní hry. Kdo se za tajemnou vůní skrývá? Nejsou to čtyři, ale jen dvě kola. A to kola motorek z MotoGP 07! Po roce stráveném jen na Xboxu 360 je máme zpátky!

Vůně spálených pneumatik dává tušit příchod další známé závodní hry. Kdo se za tajemnou vůní skrývá? Nejsou to čtyři, ale jen dvě kola. A to kola motorek z MotoGP 07! Po roce stráveném jen na Xboxu 360 je máme zpátky!



Za poslední rok se u nás v mnoha domácnostech rychle zabydlely motocyklové závody. Díky úspěšnému závodníkovy z našich luhů a hájů Lukáši Peškovi spousta dříve neznalých začalo pronikat do spárů tohoto sportu. Pokud nevlastníte motorku, je zde letos opět možnost si vyzkoušet závodnický feeling alespoň virtuálně. Přichází MotoGP 07.



Po jednoroční odmlce způsobené exkluzivitou pro Xbox 360 mají znovu i PCčkáři šanci zahrát si další pokračování vyhlášené závodní série od Climaxu. Nový díl je označován za next-gen titul, tudíž ho nebudeme nijak šetřit.



Co počítačové hráče nenadchne jsou vyšší hardwarové nároky, které příliš neodpovídají zobrazovanému dění na monitoru. I přes podporu výkonů konzolí nové generace nenabízí MotoGP 07 nijak závratné pokoukání. Rozhodně vyčnívá nad konkurencí, která je téměř nulová, nicméně když už musíme snášet vyšší nároky na výkon PC, měli bychom za to dostat odpovídající výsledek. Každopádně nebudeme vzhled titulu posílat rovnou do pekel. Své kouzlo hra má, nicméně neočaruje vás natolik, abyste pro ni udělali vše na světě.



„Zejména odhadnout kdy a jak moc zabrzdit, popřípadě zabočit, je zpočátku těžký úkol, který však není neřešitelný.“



Hratelnost skóre mírně zvedá, ale také nečekejte nic zázračného. Stejně jako většina sériových titulů se hratelnost nedočkala zásadnějších změn, tudíž máme „čest“ s MotoGP 2 na třetí pokus. Opět se budeme po okruzích vozit v arkádovém stylu, který bude žádat chvíli na naučenou. Zejména odhadnout kdy a jak moc zabrzdit, popřípadě zabočit, je zpočátku těžký úkol, který však není neřešitelný. Hlavně zatáčení nás nejdříve trápilo, neboť po zatočení se motorka držela v zadaném směru a museli jsme ji operativně vrátit zpět do rovné jízdy. Celkově po natrénování lze ovládání označit za poměrně povedené, nicméně mohlo být přívětivější.



Atmosféra závodů je na slušné úrovni, nicméně ji kazí nepovedené vracení spadlého jezdce na trať. Místo plynulého „hození“ zpátky na okruh se vám přes celou obrazovku zobrazí vlající vlajka a hra se jakoby loaduje, aby byla schopna znovu načíst váš stroj na trať, což nám přijde stupidní, obzvláště když na slabších PC způsobí toto načítání menší zásek obrazu.



Klíčovým prvkem pro podobné tituly je nabídka herních módů. Dostupné kousky se vyskytují v poměrně uspokojujícím počtu, nicméně všechny známe z dřívějška. Nechybí samostatný závod, trénink, hlavní mód v podobě kariéry a odlehčené závodění v Extreme módu. Pokud vás neuspokojí nepříliš chytrá umělá inteligence, neváhejte skočit do vod multiplayeru. Kariéra nijak nevybočuje ze zaběhnutých kolejí, kdy začínáte jako neznámý jezdec od píky a pokračujete až na vrchol. Vedle extreme módu, umožňujícímu osedlání rychlích strojů v ulicích města, stojí za zmínku ještě Challenges, ve kterých na vás čeká několik dovednostních úkolů zajímavého ražení.



Tahounem titulu jsou zajímavé módy, které bohužel jako celek nepřichází poprvé a pouze kopírují předchozí díly bez větších změn, což by stěží stačilo na datadisk, natož na plnohodnotné next-gen pokračování. Víc než neschopností tvůrců to bude dáno malou konkurencí a leností.



Jakožto správný licencovaný titul nabízí MotoGP 07 plně zakoupené jezdecké pole aktuálně skončeného ročníku, přičemž nechybí ani dobře známé okruhy. Ty se podobají svým předlohám, což rozhodně patří mezi plusy titulu. Jedná se o krok vpřed, neboť dřívější díly nabízely zastaralé statistiky.



MotoGP 07 se přizpůsobuje trendům díky čemuž nechybí vylepšování motorek, což titul posouvá na úroveň Need for Speed, kdy se v obou titulech objevuje tuning a naneštěstí i nastavovaná kaše. Nejedná se o nijak převratné zpracování tohoto fenoménu, ale jako příjemné zpestření slouží dostatečně.

příloha_ovladnete_sva_data



Nový díl královské kubatury MotoGP tak zůstal někde na půly cesty. Pro fandy motorek je to dar z nebes, který musí mít v počítači. Ostatní, kteří tomuto sportu příliš neholdují, nebo již vlastní předchozí díly, by měli pořízení tohoto dílu zvážit. Nemá smysl se touto hrou zabývat do detailů, neboť si o to svojí kvalitou neříká. Díky stále stejnému obsahu, nicméně s kvalitním zpracováním ve skoro next-gen grafice, hodnotíme lehce nadprůměrně. K hodnocení přispívá i povedená česká lokalizace CD Projektu.



Hodnocení: 6,0
Žánr: motocyklové závody
Výrobce: Climax
Vydavatel: THQ
Distributor pro ČR: CD Projekt
Lokalizace: Titulky
Cena: 999 Kč
Multiplayer: ano
Internet: www.motogpthegame.com/07

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku