Hlavní navigace

Modrá je dobrá - i pro pařany

15. 3. 2007

Sdílet

Pokud patříte mezi jedince, kteří se chtějí vymykat z řady a touží po originálních produktech, pak vás určitě zaujme nová verze myši Logitech G5. Její povrch je nyní vyráběn novým postupem, který zaručuje, že každá myš z výroby bude odlišná.

příloha_ovladnete_sva_data


Originality se dosahuje speciálním výrobním postupem během nanášení laku. Lak propůjčuje kabátku myši více organický vzhled. Vzor povrchu připomíná pukliny na dně vyschlé řeky. No řekněte sami, není to frajeřinka?

Takovýto „popraskaný“ vzor je vytvořen speciálním procesem, který se nazývá „chemicky vyvolaný spinodální rozpad“ (zní to docela nebezpečně, ale není to nijak děsivé). Na myš se nastříkají dvě samostatné vrstvy laku. Ty spolu během jejich spojování a schnutí reagují (polymerují) a vzájemně se od sebe odtahují a oddělují. „Popraskaný“ vzor je právě výsledkem této reakce, při níž dochází k tomu, že spodní vrstva laku je vidět skrze vrstvu horní.

Vzhled vzoru, velikost a hloubku puklin je možné řídit pomocí změn tloušťky vrstev laku a volby druhů použitých laků a současně i změnami podmínek, jimž je lak během nástřiku a vysychání vystaven. Všechny tyto zmíněné aspekty znamenají, že každá myš vznikne jako odlišný (originální) kus.

Foto: Logitech

- - Jaroslav Kasal

Byl pro vás článek přínosný?