Hlavní navigace

Mobilní myšky

1. 9. 2007

Sdílet

Notebook se pro většinu uživatelů buď již stal, nebo brzy stane hlavním či jediným počítačem. Přenosnost a mal


Notebook se pro většinu uživatelů buď již stal, nebo brzy stane hlavním či jediným počítačem. Přenosnost a malá spotřeba jsou výhodami, které lze jen stěží ignorovat.
Z hlediska ergonomie a ovládání ale notebooky nemohou, vzhledem k omezenému prostoru a přenosnosti, konkurovat klasickým stolním PC či jejich periferiím. Přestože nejrůznější trackbally, trackpointy či miniaturní joysticky a samozřejmě dnes asi nejrozšířenější touchpady ušly od počátku devadesátých let obrovský kus cesty, klasickou, či spíše optickou myš v komfortu a přesnosti ovládání nepřekonaly.
Jenže není myška jako myška. Zejména majitelé notebooků to vědí velmi dobře, neboť právě oni mají možnost nejčastěji vyzkoušet nejrůznější varianty povrchů, prostředí a situací, v nichž potřebují přesnější či komfortnější ovládání, než jaké nabízí běžný touchpad. Vůbec poprvé vám proto přinášíme přehledový test myší určených především či výhradně pro přenosná PC.
Co vlastně od takového mobilního hlodavce chtít? Vedle obecných měřítek, jako je velikost, hmotnost a jednoduchost připojení, hrají velmi důležitou roli též mechanická odolnost, schopnost snímat co největší škálu povrchů včetně porézních či nerovných (látka apod.), u bezdrátových modelů pak dlouhá životnost baterie, indikátor jejího vybití, jednoduchý způsob uschování a přenášení bezdrátového přijímače či možnost snadného srolování kabelu u drátových myšek. Díky odlišným požadavkům a podmínkám, v nichž jsou mobilní myšky používány, tak nemusejí jednoznačně vítězit laserové senzory či bezchybná ergonomie. Rozhodující není ani výdrž baterie nebo dosah – přesto mohou hrát roli. Mobilní myška totiž může sloužit nejen k běžné práci či zábavě, ale kupříkladu i k ovládání prezentací.
Na našem trhu je běžně k dostání odhadem více než padesát modelů notebookových myší od pěti velkých a mnoha menších výrobců. Naším cílem nebylo připravit kompletní přehled, ale ukázat vám podle našeho názoru zajímavé a atraktivní modely z nabídky nejrozšířenějších značek. Těm nejlepším jsme věnovali více prostoru, o ostatních alespoň informujeme.

Logitech VX Nano

Komfortní ergonomická profesionální myš Cena: 1 390 Kč www.logitech.com
Když Logitech uváděl v minulém roce na trh MX Revolution a její kompaktnější mobilní sestřičku VX Revolution, mnozí měli pocit, že se jedná tak trochu o marketingový trik. Vedle nového designu a vylepšené technologie totiž bylo jedinou podstatnou změnou kolečko s „volnoběhem“ a setrvačníkem (u VX Revolution). Problém je ale v tom, že jakmile si na „volnoběžná“ skrolovací kolečka zvyknete, jen stěží se dokážete smířit s klasickou myškou. Jednoduchost skrolování rozsáhlých tabulek či dokumentů je prostě nedostižná, a to včetně možnosti posun kdykoliv – i z maximální rychlosti – zastavit. Původní VX Revolution je ale pro přenášení s notebookem přece jen poněkud buclatá a navíc má přepínání „volnoběžky“ kolečka nepohodlně umístěno zespodu. Nová VX Nano oba tyto neduhy odstraňuje – je tenčí a kompaktnější a přepínání režimu skrolovacího kolečka probíhá jeho prostým stisknutím (a je tak vlastně hardwarovým ekvivalentem softwarového přepínání do skrolovacího režimu ve Windows a Office aplikacích). Další neméně významnou novinkou je miniaturní USB přijímač, který vyčuhuje z USB portu jen zhruba 5 mm, a můžete jej tak klidně ponechat v notebooku nastálo (pokud byste jej přece jen chtěli nosit
s myškou, naleznete v jejích útrobách vedle baterie prostor pro úschovu přijímače – jen je škoda, že odklápěcí dvířka nad baterií nejsou k myšce uchycena pomocí pantíků, a hrozí tak, že je při neopatrné manipulaci někde ztratíte. Myš je na spodní straně vybavena též miniaturním vypínačem, chybí ale párovací tlačítko – znamená to, že myš se buď automaticky páruje při každém zapnutí, nebo je napevno spárována s dodávaným přijímačem. Vedle dvou klasických tlačítek a špičkového skrolovacího kolečka je VX Revolution osazena dvojicí tlačítek vpřed a zpět, ovládaných poněkud netradičně ukazováčkem a nikoliv palcem. Funkci zoom lze vyvolat pomocí tlačítka umístěného za kolečkem, funkce lze ale pochopitelně pomocí dodávaného softwaru změnit a uložit vlastní nastavení.
VX Revolution i Nano používají laserový senzor Logitechu, přesto máme pocit, že u novější myši Nano je optika lépe nastavena pro snímání na nerovném či porézním podkladu (například hrubá látka), nezvládá ale tak dobře průhledné či obecně skleněné povrchy. Celkově se nám senzor u novějšího modelu zdál lépe vyvážen a lze říct, že téměř spojuje výhody laserových myší (absolutní přesnost na rovném podkladu a minimální ovlivnění vzorem povrchu) a optického senzoru (schopnost snímat na méně rovných či vyloženě hrubých podkladech). Výrobce nezapomněl přibalit praktické pouzdro na přenášení (vybavené malou reflexní odrazkou, která ulehčí jeho nalezení v útrobách brašny).
Logitech VX Nano patří mezi nejdražší myšky na trhu, přesto jsme po několika týdnech intenzivní práce na cestách dospěli k názoru, že patříte-li mezi mobilní uživatele, kteří na notebooku musejí odvádět větší objemy práce mimo kancelář či domácí pracovní stůl, pak se investice do VX Nano rozhodně vyplatí. Nabízí výbornou kvalitu, komfort a výtečnou univerzální ergonomii, která vyhoví pravákům i levákům bez ohledu na velikost dlaně.
Ergonomie/výbava 5
Kvalita snímání 4
Cena/výkon 3
Celkem 5

Microsoft Wireless Notebook Presenter 8000

Spojení myši a ovladače prezentací Cena: 2 100 Kč www.microsoft.cz
Microsoft patří mezi tradiční výrobce špičkových PC periferií a po mírném útlumu a řadě spíše průměrných modelů se v poslední době začaly opět objevovat výtečné novinky, nesoucí logo softwarového giganta. Notebook Presenter představuje spojení, na které zejména mobilní profesionálové už delší dobu čekali: kombinuje bezdrátovou laserovou myšku s Bluetooth rozhraním a ovladač pro powerpointové prezentace. Koncept je poměrně jednoduchý. Na vrchní straně je výbava pro klasickou práci s myší (dvě tlačítka, naklápěcí kolečko, tlačítka vpřed a vzad po stranách – zde je zjevná orientace na univerzální ergonomii pro praváky i leváky), netradiční je pouze tlačítko u kolečka, které
v základním nastavení slouží ke spouštění prezentace. Poté stačí myš otočit takříkajíc „na záda“ a používat tlačítka na spodní straně – vpřed, vzad, zatmavení obrazovky, regulace hlasitosti a laserové ukazovátko.
Laserový senzor si sice poradí s lesklými povrchy, ale nerovnosti už se mu příliš nelíbí. Bluetooth rozhraní ocení zejména ti, kdo jej mají vestavěné přímo v notebooku. Jeho správné nastavení ale může být problematické – snad i proto je k myšce přibalen Bluetooth USB dongl, který můžete (ale nemusíte) použít. Pro plnou funkčnost a podporu PowerPointu je třeba nainstalovat software IntelliPoint, který se bohužel nechová úplně korektně pod systémem Vista (jak ironické) – v XP jsme ale nenarazili na problémy. Jestliže tedy hledáte spojení kvalitní notebookové myši a ovladače pro powerpointové prezentace, je Wireless Notebook Presenter ideální volbou. Králem mobilních myšek pro nás ale rozhodně zůstává konkurenční VX Nano.
Ergonomie/výbava 4
Kvalita snímání 4
Cena/výkon 3
Celkem 4

BenQ P610

Cena: 380 Kč www.benq.cz
Model P610 nabízí poctivou ergonomií, kterou ocení praváci i leváci a majitelé snad všech velikostí dospělých dlaní. I když ti nejslabší budou patrně protestovat kvůli vyšší váze (díky AA bateriím) a hnidopich si postěžuje na poměrně zapuštěné kolečko, které navíc nelze naklápět, u nás P610 v celkovém hodnocení obstála. RF přijímač lze schovat do zadní části myši, po jeho vyjmutí se na okamžik zeleně rozsvítí kolečko. Senzor si nerozumí s lesklým povrchem, ale zvládne mírně nerovné podklady.
Ergonomie/výbava 2
Kvalita snímání 2
Cena/výkon 4
Celkem 3

BenQ C700

Cena: 520 Kč www.benq.cz
BenQ S700 spíše než ergonomií či výbavou zaujme neotřelým vzhledem a zapínáním, které se po vyjmutí bezdrátového přijímače provádí „nalomením“ myšky. Klasický optický senzor nepatří mezi nejpřesnější, ale zvládne nepříliš mírné nerovnosti (například hrubou látku). Miniaturní kolečko není příliš pohodlné, co by ale metrosexuál nedal za originální vzhled a „šmrncovost“. Na PC card myšku to ale přece jen nemá. Hledáte-li originalitu a skutečně kompaktní rozměry, je S700 pro vás
Ergonomie/výbava 1
Kvalita snímání 2
Cena/výkon 3
Celkem 3

HP Bluetooth PC Card mouse

Cena: 1 500 Kč www.hp.cz

Myška, kterou lze ukrýt do PCMCIA slotu, je natolik unikátní a obdivuhodná, že si rozhodně zaslouží v tomto přehledu místo. Výbava je sice velmi omezená (pouze dvě tlačítka a optický senzor) a k jejímu připojení budete potřebovat nejlépe vestavěný Bluetooth, ale možnost skrýt ji do útrob notebooku, kde se zároveň nabije, je prostě bezkonkurenční. Zkrátka to pravé pro mobilní maniaky. Škoda, že PCMCIA sloty pomalu ustupují, doufejme, že časem bude k dispozici i verze pro Express Card
Ergonomie/výbava 1
Kvalita snímání 2
Cena/výkon 2
Celkem 2

Logitech V150

Cena: 580 Kč www.logitech.cz
Logitech V150 padne do ruky pravákům i levákům, pro velké ruce je však příliš drobná (zejména poněkud úzký podélný profil). Výbava představuje dvě standardní tlačítka a kolečko/tlačítko s funkcí naklápění do stran. Relativně krátký 60cm kablík by měl pro většinu situací stačit, pokud ji ale chcete použít coby drobnou „dětskou“ myšku ke stolnímu PC, budete potřebovat prodlužovací kabel. Pochvalu zaslouží kvalitní laserový senzor, který si dobře poradil s lesklými i mírně hrbolatými povrchy.
Ergonomie/výbava 2
Kvalita snímání 5
Cena/výkon 2
Celkem 3

Logitech V200/V270

Cena: 820 Kč www.logitech.cz
Dvoustovka je vlastně vylepšenou verzí Cordless Optical Mouse for Notebooks. Navíc nabízí prakticky jen naklápěcí kolečko. Bezdrátový přijímač není možné schovat do těla myšky (je mu vyhrazena přihrádka v pouzdře). Ergonomie je dobrá a univerzální, optický senzor si sice neporadí s lesklými povrchy či sklem, ale zvládne vcelku dobře nerovné podklady či hrubý textil. Nepříjemná je vyšší hmotnost, přínosná naopak výdrž na baterie. Model V270 se liší pouze rozhraním Bluetooth a cenou.
Ergonomie/výbava 2
Kvalita snímání 3
Cena/výkon 2
Celkem 2

Logitech V450

Cena: 1 100 Kč www.logitech.cz
Bezdrátový nástupce modelu V200 nabízí především výtečnou oboustrannou tvarovou ergonomii a příjemný matný povrch na bočních stranách. Ve výbavě jsou bohužel opět pouze dvě tlačítka a naklápěcí kolečko. Pochvalu si tentokrát nezaslouží ani laserový senzor, který nezvládá ani běžné lesklé či mírně nerovné (látkové) povrchy. Nepříjemná je i poměrně vysoká hmotnost Celkově nás V450 zklamala a myslíme, že požadovaných 1 100 Kč je vzhledem k podaným výkonům zcela neadekvátní cena.
Ergonomie/výbava 3
Kvalita snímání 1
Cena/výkon 1
Celkem 1

Genius Navigator 365 Laser

Myš jako gamepad Cena: 626 Kč www.geniusnet.com
Další laserový model Genius s klasickým „drátovým“ rozhraním nabízí skutečnou specialitu – po rozevření můžete myš používat jako gamepad. K dispozici tak máte vedle dvou tlačítek a kolečka myši také čtyřsměrový ovladač, šest akčních a dvě směrová tlačítka. Ocení hlavně mobilní fandové retrogamingu.

Genius Traveller 515 Laser

Skrolování všemi směry Cena: 440 Kč www.geniusnet.com
Laserová notebooková myška Genius je namísto klasického kolečka vybavena ovládacím prvkem „optowheel“ – jedná se o speciální senzor, který umožňuje skrolování všemi směry. Kromě dvou základních tlačítek je k dispozici též přepínání aplikací a lupa. To vše za vcelku příznivou cenu.

Microsoft Compact Optical Mouse 500

Jednoduchá a levná myš Cena: 350 Kč www.microsoft.cz
Jednodušší už to opravdu být nemůže. Dvě tlačítka, kolečko, drát, černá barva a optický senzor. Dvoumetrový kabel napovídá, že ji můžete využít jak na cestách, tak jako myšku vhodnou pro dětské PC. Cena je vcelku lidová a značka by měla zaručit slušnou kvalitu – i když pomyslete, o čem všem se říká, že dokáže odolat dětem.

Microsoft Wireless Notebook Optical Mouse

Mobilní klasika Cena: 730 Kč www.microsoft.cz

Model Senzor Rozhraní Počet tlačítek Kolečko Ergonomie Napájení Cena s DPH Zapůjčil

Logitech VX Nano Laser USB - RF 27 Mhz 5 Setrvačník, naklápění Univerzální 2x AAA baterie 1390 Kč Logitech, www.logitech.com
Microsoft Wireless Notebook Presenter HD Laser USB - Bluetooth 9 Naklápění Univerzální 2x AAA baterie 2100 Kč Microsoft, www.microsoft.cz
Logitech V150 Laser USB - Kabel 2 Naklápění Univerzální Kabel 580 Kč Logitech, www.logitech.com
Logitech V200 / V270 Optický USB - RF / Bluetooth 2 Naklápení Univerzální 2x AA baterie 820 Kč Logitech, www.logitech.com
Logitech V450 Laser USB - RF 27 Mhz 2 Naklápení Univerzální 2x AA baterie 1100 Kč Logitech, www.logitech.com
Benq P610 Optický, 1000 dpi USB - RF 27 Mhz 2 Klasické Univerzální 2x AA baterie 380 Kč Benq, www.benq.cz
Benq S700 Optický, 1000 dpi USB - RF 27 Mhz 2 Klasické Univerzální 1x AA baterie 520 Kč Benq, www.benq.cz
HP PC Card Mouse Optický Bluetooth 2 Nemá Univerzální Li-Ion aku 1500 Kč HP, www.hp.cz


Klasický design Microsoftu v mobilním provedení. Pokud jste si oblíbili myšku od bezdrátové stolní sady Microsoftu, budete jistě spokojeni i s mobilním doplňkem. Základní výbava v podobě dvou tlačítek a naklápěcího kolečka odpovídá ceně. Výhodou, podobně jako u myší Logitech, je poměrně kvalitní software pro nastavení.

Byl pro vás článek přínosný?