Hlavní navigace

Mluvící trojan se uživateli ještě vysměje

8. 7. 2007

Sdílet

Nový ošklivý počítačový kód se uživateli počítače nejenom ohlásí písmem, ale je mocný i slovního posměchu potrefenému nešťastnikovi, kterému samozřejmě již během té doby maže data.

příloha_ovladnete_sva_data

Trojský kůň označený jako BotVoice.A Trojan se podařilo identifikovat společnosti Panda Software. Jde o trojského koně, takže k jehož instalaci je potřeba "spolupráce" uživatele - či tedy jako obvykle nepozornosti co se kde stahuje.


Trojan se po uhnízdění pokusí vymazat veškerá data z pevného disku, přičemž neustále dokola opakuje svoje hlasové poselství: "You have been infected. I repeat you have been infected and your system files have been deleted. Sorry. Have a nice day and bye bye," K tomu využívá program pro čtení textu, který je součástí Windows XP, 2000, NT, ME, 98, 95 a Server 2003. Zde je ke stažení mp3 soubor se záznamem projevu.

BotVoice.A jako správný trojan nemá stejné schopnosti ke svému šíření jako virus (neinicializuje odesílání e-mailů, nemnoží se apod.), ale využívá k tomu soubory na peer-to-peer sítích, ke kterým je připojen nebo klasický přenos těchto souborů mezi uživateli na CD, DVD, USB discích.

Tento trojský kůň je mezi výtvory posledních dní a měsíců rovněž určitým unikátem. Jen málo škodlivých programů je nyní napsáno tak, aby prováděly bezmyšlenkovitý vandalismus. Současné trojské koně jsou zaměřeny především na to, aby svým "pánům" umožnili získat nějakou formu profitu.

- - Tomáš Jirásko

Byl pro vás článek přínosný?