Hlavní navigace

Místo vetřelce v těle pevný disk

1. 9. 2007

Sdílet

Produkt, který vám představíme, sice není žhavou novinkou, ale zato se může stát velmi praktickou součástí vaš


Produkt, který vám představíme, sice není žhavou novinkou, ale zato se může stát velmi praktickou součástí vaší IT domácnosti. Nabídka krabičky s názvem Asus WL-700gE je opravdu lákavá. Kromě standardních funkcí Wi-Fi routeru umí plnit funkci printserveru, umožňuje připojit webovou kamerku nebo externí pevný disk a tyto periferie potom sdílet jak v síti, tak na internetu. Ostatně toto není u Asusu ničím novým, těmito vlastnostmi byly vybaveny již předchozí modely Wi-Fi routerů. Dva USB 2.0 konektory pro tyto účely naleznete vzadu, jeden naleznete ještě vpředu; o jeho funkci se ale zmíníme ještě později.
To samozřejmě není všechno, největší lahůdkou je pevný disk instalovaný přímo dovnitř routeru (k dispozici jsme měli přístroj s 250GB modelem).
Ještě jsme dlužni zmínit technické parametry přístroje. WL-700gE je vybaven čtyřmi 10/100Mb/s ethernetovými a jedním WAN portem, 300MHz MIPS procesorem a Linuxem. Router s Wi-Fi 802.11b a 802.11g se dále spoléhá na čipovou sadu Broadcomu, podobně jako mnoho ostatních Asusů, tedy i WL-700gE ke zvyšování rychlosti využívá technologii Afterburner, pro kterou platí teoretické maximum 125 Mb/s. E v názvu produktu symbolizuje Extended Range BroadRange neboli vyšší citlivost na signál a zvýšení rozsahu pokrytí.Na úrovni jsou zde i bezpečnostní funkce, dispozici je WPA-PSK (se sdíleným klíčem) nebo WPA s TKIP nebo AES krytováním (nebo obojí najednou). Pro možné nasazení v podnicích vyžadujících přísnější politiky je k dispozici volba autentizace proti Radius serveru s 802.1x. K dispozici je samozřejmě firewall (SPI, DoS), překlad adres (NAT), URL a paketový filtr. Pokud vyžadujete externí anténu, lze ji připojit prostřednictvím R-SMA konektoru s možností regulovat výstupní výkon přes grafické rozhraní.

Instalace a možnosti

Instalace zařízení proběhlo bez problému. Do krabičky se pohodlně dostanete i bez manuálu či utility z CD-ROMu, IP adresa s heslem pro přístup přes webové rozhraní jsou příkladně na štítku umístěném zespoda šasi. Po bezpečnostních nastavení (SSID apod.) a nastavení internetového připojení se již můžete plně věnovat ostatním funkcím přístroje.
Jednou z nich je možnost vytvoření osobní veřejné stránky. Zde kromě osobních údajů lze umístit odkaz s popisem na vaše oblíbené webové stránky, stránka obsahuje i chat a okno pro fotoalba. Umisťováni fotografií je velmi jednoduché. Ty uploadujete prostřednictvím utilitky Photo Album Exporter, která je součástí instalace z přiloženého CD-ROMu. 12 fotografií o velikosti 15 MB jsme na disk exportovali několik desítek sekund. Vzhledem k absenci češtiny nás alespoň potěšila korektně zobrazovaná diakritika.
Druhou, neméně zajímavou věcí je Download Master, který je přítomen jak v podobě utility z CD-ROM, tak jako webové rozhraní. Slouží ke stahování souborů přes FTP, HTTP a hlavně přes P2P sítě a BitTorrnet. Večer jednoduše přes prohlížeč routeru zadáte, co má v P2P sítích vyhledat, pak mu řeknete, aby to stáhnul, vypnete počítač a ráno je výsledek na disku.
A konečně se dostáváme k pevnému disku, který je v síti dostupný jako sdílená složka. Standardně jsou na něm pro data vytvořeny adresáře jako video, hudba apod., samozřejmě si je můžete pojmenovat dle libosti či přidat vlastní. Tato data lze následně sdílet jak
v lokální síti, tak na internetu, přes FTP, HTTP, CIFS (Samba) a NFS. O možnosti připojení externího disku jsme se už zmiňovali. Pokud tak učiníte, lze jej ve vztahu k disku v routeru nakonfigurovat do RAID 1. Jde o užitečnou funkci zrcadlení, efektivní ochrany dat, která jsou pak současně zaznamenávána na oba disky.
Na závěr se zmíníme ještě o jedné specialitě: USB portu umístěného zepředu, který slouží pro rychlé přenesení dat z externího na interní disk, aniž byste museli zapínat počítač. Vše jednoduše zařídí stisk tlačítka Copy, které na krabičce naleznete hned vedle čudlíku pro zapnutí routeru.

Závěr

Celkem vzato je Asus WL-700gE velmi podnětným přístrojem, který vám umožní realizovat mnoho zajímavého. Škoda jen, že jeho drátové porty nejsou gigabitové. Notorickým stahovačům by se to rozhodně hodilo, zejména uvědomíme-li si, že dnes je širokopásmové připojení k internetu opravdu dostupné. Mírně kritičtí musíme být i k ceně přístroje, přes 8 000 Kč za model se 160GB diskem nebude ochoten vytáhnout z kapsy každý.
Asus WL-700gE
Bezdrátový router obsahující pevný disk s funkcí printserveru a možností připojení kamerky nebo externího pevného disku.
Klady: printserver, možnost připojení externího disku nebo webové kamery, stahování bez nutnosti zapnutého PC, kvalitní Wi-Fi
Zápory: pouze fasthernetové porty, použít lze jen IDE disky, absence lokalizace
Cena vč. DPH: 8 062 Kč
(cena se 160GB diskem)
www.joyce.cz
Hodnocení: 4

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku