Hlavní navigace

Microsoft Windows 7 – kterou verzi si koupit a za kolik?

23. 10. 2009

Sdílet

Včera byl oficiálně uveden na trh nový operační systém Microsoft Windows 7. O tomto systému jsme si již napsali mnohé, dnes však přinášíme přehled verzí s lokálními cenami a dostupností.

Microsoft Windows 7 – co si koupit a za kolik


Pokud máte zájem o nový operační systém, můžete si vybrat ze čtyř verzí – Starter, Home Premium, Professional a Ultimate. S první z nich – Microsoft Windows 7 Starter Edition – se setkáte pouze u počítačových sestav nebo přenosných počítačů, jak již sám název napovídá, jedná se pouze o startovací edici bez většiny vylepšení a důležitých funkcí plnohodnotných Windows 7.

příloha_ovladnete_sva_data

Windows 7

Druhá edice – Microsoft Windows 7 Home Premium – je produkt mířící do domácností uživatelů. K dispozici jsou veškeré multimediální funkce, tato edice se hodí i pro hraní počítačových her nebo nenáročné zpracování multimediálního obsahu. K dispozici je jak v 32, tak i 64bitové verzi, záleží pak na konkrétním uživateli, zda si zvolí (s předchozími aplikacemi kompatibilní) 32bitovou edici, nebo využije výkon svého počítače naplno s 64bitovou verzí. U této edice je potřeba si dopředu zvolit jazykovou mutaci software, nelze totiž měnit jazyk tak, jako to umějí vyšší verze tohoto OS. K dispozici jsou verze OEM, Upgrade a plné, krabicové licence.

Třetí edicí je Microsoft Windows 7 Professional. Tato verze je určena pro pracovní nasazení a svým názvem se po ne zcela úspěšné verzi Vista Business vrací zpět do vyjetých kolejí produktů Windows 2000 a XP Professional. Na rozdíl od verze Home Premium disponuje tato edice podporu síťových funkcí (Active Directory, domény a například funkce vzdálené plochy), je k dispozici funkce zálohování a obnovy a mimo jiné i tzv. XP Mode, což je funkce vhodná pro starší aplikace, které si neporadí s novým prostředím Windows 7. Stejně jako předchozí a následující edice, je i tato k dostání ve formě OEM, Upgrade a plné licence.

Poslední edicí běžně dostupnou v obchodech je Microsoft Windows 7 Ultimate. Tato verze v sobě ukrývá naprosto vše, co mohou nabídnout předchozí verze a navíc disponuje nástrojem BitLocker pro ochranu dat na přenosných zařízeních a velmi užitečnou funkcí – možnost volby jakéhokoliv jazyka z 35 aktuálně dostupných.

Ceny dostupných edicí jsou na našich vybrány z nejmenovaného elektronického obchod u a ceny zaokrouhleny na celé stokoruny (ceny vč. DPH):

Verze
OEM Upgrade Full
Microsoft Windows 7 Home Premium 32/64bit CZE 2 400 Kč 2 700 Kč 4 500 Kč
Microsoft Windows 7 Professional 32/64bit CZE 3 200 Kč 6 500 Kč 7 100 Kč
Microsoft Windows 7 Ultimate 32/64bit CZE 4 300 Kč 6 600 Kč 7 300 Kč



A nyní si řekneme něco k použití jednotlivých licencí.

Windows 7OEM – jedná se jednoznačně o nejprodávanější verzi software, výhodná je především nižší cenou. Nevýhoda této licence spočívá ve faktu, že je nutné dodržet stanovené podmínky společnosti Microsoft. Mezi ně patří nepřenosnost této licence na jiný počítač než na ten, ke kterému byla licence pořízena. Můžete si tedy OEM licenci pořídit s novým stolním počítačem, přenosným počítačem nebo netbookem, dále je dovoleno použít tuto licenci spolu s nákupem komponent, tvořících dohromady funkční počítač (tím se rozumí základní deska, operační paměť, procesor, pevný disk, počítačová skříň a napájecí zdroj). Licence software OEM pak musí být uvedena na nákupním dokladu spolu s počítačem/vyjmenovanými komponentami. Další nevýhoda OEM licence je taková, že podporu takto nainstalovanému OS poskytuje dodavatel řešení, nikoliv tedy společnost Microsoft.

Upgrade – tato licence umožňuje přechod na nejnovější operační systém z předchozích. Cenově zajímavý upgrade však nabízí pouze edice Home Premium, kdy Upgrade je výrazně nižší než plnohodnotná verze. U verzí Professional a Ultimate je rozdíl mezi Upgrade a plnou verzí pouze několik stokorun, tam se vyplatí koupit plnohodnotnou licenci.

Plná verze – jedná se o plnohodnotný produkt, není vázán na konkrétní hardware, po odinstalaci z původního počítače jej lze použít i na jiném počítači, velkou výhodou je pak podpora k produktu od samotné společnosti Microsoft. Tyto licence jsou tradičně nejdražší a tudíž nejméně používané.

Protože nás zajímá přesné znění podmínek použití jednotlivých verzí, zeptáme se zastoupení Microsoftu v ČR na přesné znění  licenčních podmínek použití nového operačního systému a co nejdříve přineseme v dalším článku.

Byl pro vás článek přínosný?