Hlavní navigace

Microsoft spouští službu Xbox Music: Co o ní musíte vědět - 1. díl

21. 10. 2012

Sdílet

 Autor: Techhive.com/Microsoft
Microsoft minulý týden spustil službu Xbox Music. Snaží se tak dohnat konkurenční hudební služby velikánů Apple a Google. Ačkoliv služba zpočátku nebude v našich končinách dostupná, podívejme se, jakou muziku Microsoft zahraje.

Přestože spousta Zune produktů získala od novinářů vysoká hodnocení, stala se značka něčím, co všichni znají, ale nikdo to nekupuje. Místo toho, aby se Microsoft snažil oživit neúspěšnou značku, dobrovolně ukončil její trápení. Zune přehrávač i služba už se pomalu ale jistě stávají minulostí. Místo nich se na scénu dostává Xbox Music. Nyní, když je spuštění nové služby blízko, vám níže představujeme vše, co byste o ní měli vědět. Xbox Music se profiluje jako silná konkurence pro jiné služby pro digitální hudbu, ale má jeden zásadní problém: se silnými vazbami na Xbox a Windows 8 bude její počáteční dosah dost omezený.

 

Xbox Music není Zune, ale je na Zune postavený

Xbox Music sdílí katalog hudby a videa od stále funkční služby Microsoftu Zune. Tento katalog nyní obsahuje 30 milionů položek po celém světě (přes 18 milionů ve Spojených státech), včetně podskupiny těch, které jsou dostupné pouze pro koupi (u těch není povolen streaming). Do nové služby se transformují i funkce jako SmartDJ nebo modifikovaná verze předplatného Zune Pass. Počet jednotlivých trhů se vyšplhal na číslo 24. Jsou plné povědomých prvků Zune, jako jsou rotující koláže velkých fotografií interpretů ve chvíli přehrávání souborů.

Ne všechno ze starého Zune však přechází na Xbox Music. V katalogu Xbox Music úplně chybí podcasty, neboť Microsoft si myslí, že podcasty je nejlepší nechat účelovým podcastovým aplikacím a službám. Cena Zune Passu se snižuje z 15 amerických dolarů na dolarů deset, ovšem zároveň mizí i součást „deset bezplatných písní k doživotnímu vlastnictví“.

Služba má tři cenové úrovně

Velká většina písní v rámci služby je dostupná pro streaming, a to zcela zdarma. Musíte pouze přetrpět reklamu, obsahující audiovizuální komponenty, která se spustí zhruba každých 15 minut. Mezi hudebními službami to však není nejhorší. Ve chvíli spuštění bude bezplatná, reklamami dotovaná služba dostupná na 15 trzích (geografických regionech).

Za 10 dolarů za měsíc vás Xbox Music Pass zbaví reklam a umožní vám označovat skladby, které si chcete stáhnout. Ty pak budete moc pouštět offline na počítačích nebo mobilních zařízeních. Toto stahování pro offline přehrávání však nefunguje na Xbox 360 (hudbu zde však stále můžete přehrávat bez reklam. Microsoft bude nabízet 30denní zkušební dobu pro Music Pass (oproti 14dennímu Zune Passu je to zlepšení). Tato služba bude dostupná v době spuštění na 22 trzích.

V neposlední řadě si budete moci koupit jednotlivé nahrávky nebo alba, stejně jako na iTunes nebo jiných populárních hudebních obchodech. Ceny by měly být podobné jako v hlavních obchodech, tzn. nejoblíbenější písně za 1,29 dolaru, za koupi celého alba potom budou slevy. Koupě písní je omezena pouze na počítače a mobilní zařízení. Pro koupi budete moci využít kreditní kartu nebo Microsoft Points. Obchod bude k dispozici na stejných 22 trzích jako služba Xbox Music Pass.


příloha_ovladnete_sva_data

Zpočátku je to vše o Xboxu, Windows 8 a Windows Phone 8

Microsoft Windows 8

Xbox Music bude standardní hudební aplikací, která bude součástí každé obrazovky Start na každém počítači s Windows 8. Jde o aplikaci s moderním uživatelským rozhraním, což znamená, že nebude fungovat na tradičních desktopech a bude ovládána výhradně pomocí dotyku. Windows 8 bude ale k dispozici na více trzích než služba Xbox Music. V regionech, kde služba nebude dostupná, bude na počítačích a tabletech aplikace Xbox Music fungovat pouze jako přehrávač lokální hudby. Aplikace, která bude nejlepší možností přístupu k obchodu, se bude dodávat jako součást Windows 8 (nebo jako update hudební aplikace pro ty, kdo už Windows 8 mají). Microsoft slibuje, že bude se službou Xbox Music expandovat i do dalších regionů.

Byl pro vás článek přínosný?