Hlavní navigace

Microsoft připravuje SP2 pro Vista

25. 11. 2008

Sdílet

Uplynulo několik měsíců po vydání prvního opravného balíčku pro Windows Vista a Microsoft už plánuje druhý. Vyjít by měl v první polovině příštího roku. Máme k dispozici podrobnější informace.

příloha_ovladnete_sva_data

Microsoft sice oznámil vývoj nového Service Packu s pořadovým číslem 2 pro Windows Vista již před několik dny, avšak informujeme vás o něm až teď, kdy máme k dispozici podrobnější informace o tom, co by měl nový balíček obsahovat.

V první řadě bude opět přepracována služba vyhledávání, jejíž úlohu zastane Windows Search 4.0. Dále přibude podpora nového standardu Bluetooth 2.1, nativní podpora Blu-ray disků (pro správu a vypalování médií již nebude třeba vlastnit programy třetích stran) nebo úplně nová utilita pro správu WiFi zařízení a bezdrátových sítí, což jistě ocení zejména majitelé notebooků. Zprávy však překvapivě mlčí o DirectX 11. Že by s ním Microsoft čekal až do třetího balíčku? Podporu DirectX 11 pro Windows Vista přitom Microsoft již několikrát oficiálně potvrdil, naposled před několika dny.

Softwarový gigant je překvapivě sdílný i v datu vydání. Společnost tvrdí, že v únoru příštího roku by mohla vyjít první RC (Release Candidate) verze a nejpozději v dubnu by měla být dokončena RTM verze (release to manufacturing) s tím, že Service Pack 2 bude pro uživatele uvolněn nejpozději začátkem května.

Někteří z vás (zejména zarytí odpůrci Vist) se možná už těší na další verzi Windows s označením Windows Se7en. Na tu si však zatím počkáme, a to nejméně do konce příštího roku, takže nový Service Pack pro Vistu jistě přijde vhod.

- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?