Hlavní navigace

Microsoft Docs: Nový online Office pro Facebook

23. 4. 2010

Sdílet

Kancelářský balík Microsoftu má díky spojení s Facebookem způsobit revoluci v online dokumentech a zničit konkurenční Google Docs.

Uživatelé Facebooku se mohou těšit na kancelářské technologie Microsoftu

Microsoft představil beta verzi své kancelářské webové služby Docs.com, která má v budoucnu přímo konkurovat již zavedenému Google Docs. Specifikem nových webových Office je úplné propojení se společenskou sítí Facebook, jelikož k Microsoft Docs je možné se přihlásit jen prostřednictvím účtu na Facebooku. Zapomeňte tedy na svůj Microsoft Live ID účet a použijte pro přihlášení do Docs svůj profil na Facebooku, třeba na stránce skupiny "Docs" ve společenské síti.

A co vlastně Microsoft Docs nabízí? Samozřejmostí je vytváření textových dokumentů(online Word), tabulkových sešitů(online Excel) a prezentací (online PowerPoint). Krom ukládání dokumentů na vzdálené úložiště je možné je také stahovat do počítače, nebo naopak uploadovat jiné dokumenty z vašeho disku do online kanceláře Docs. Vše by mělo být navíc v budoucnu propojeno s připravovanými Office 2010. Jediným "zádrhelem" ve fungování celé služby je nutnost požádat Microsoft prostřednictvím speciálního formuláře o možnost nahrávání a vytváření dokumentů na Docs.com.

Zmíněnými funkcemi se ale Microsoft Docs neliší od konkurence, svou návazností na Facebook však ano. Všechny dokumenty totiž můžete sdílet a editovat se svými přáteli na Facebooku. Seznam přátel, kteří Docs používají, se vám zobrazuje na pravé straně obrazovky s malými profilovými fotkami, které jsou identické s těmi na Facebooku.

Facebook tak udělal výrazný krok do jiné sféry internetového byznysu, jelikož díky propojení s Office se stává společenská síť také pracovním nástrojem a nejen službou pro zábavu. Z nové spolupráce bude jistě těžit i Microsoft, který může oslovit se svými Docs více než tři sta milionů aktivních uživatelů Facebooku, což by se mu jen přes jeho Live ID účty určitě nepodařilo.

"Office aliance" Facebook-Microsoft má beze sporu potenciál na konkurování Google Docs, možná dokonce i jeho překonání. Uvidíme, jak bude kontrovat Google proti nově vytvořenému spojenectví a Microsoft Docs. Ať už ale tento boj dopadne jakkoli, uživatelé z tohoto souboje mohou jen získat. Je totiž dobře, že se na trhu s online dokumenty konečně rozhoří opravdový boj.

Prozatím nebylo uvedeno, kdy bude služba Microsoft Docs plně spuštěna. Dosavadní beta verze je přístupná pouze uživatelům, kteří si vyžádali možnost ji testovat.

 

příloha_ovladnete_sva_data

 

Byl pro vás článek přínosný?