Hlavní navigace

Microsoft bojuje za udržení své převahy na trhu webových aplikací

7. 3. 2008

Sdílet

S novými updaty softwaru Microsoftu se v poslední době doslova roztrhnul pytel. Tento týden vyráží do boje o uživatele novými verzemi Internet Exploreru, Expression Studia a Silverlightu.

příloha_ovladnete_sva_data

Na právě probíhající vývojářské konferenci MIX08 v Las Vegas Microsoft představuje novou generaci technologií pro své webové aplikace. Především jde o nové beta verze tří tradičních produktů: prohlížeče Internet Explorer 8, nástroje pro tvorbu komplexních interaktivních
webových aplikací Expression Studio 2 a multimediálního webového prostředí Silverlight 2. O posledním zmíněném produktu se můžete dozvědět více ve včerejším článku Jaroslava Fibichra (zde).

Testovací verze Internet Exploreru 8 přináší nástin změn hlavně v jádře samotného prohlížeče. IE 8 obsahuje vývojové nástroje pro rychlou kontrolu HTML kódu, CSS a skriptů ve vizuálním prostředí. Navíc přináší dvě nové funkce, Activities a WebSlices, které by měly v konečném důsledku přinést uživatelům inovovaný způsob používaní služeb a přístup k informacím podle jejich vlastních potřeb. Toliko jazykem PR, jsme zvědavi, jak se tato načechraná vyjádření projeví v praxi.

Prostředí Expression Studio 2 pro vývoj webových prezentací spolupracující s nástroji Visual Studio doznalo také několika změn. Jde o vylepšení podpory jazyka PHP a technologie Silverlight v nástrojích Expression Web, Expression Blend, Expression Media Encoder a Expression Design.

Musíme uznat, že Microsoft se poslední dobou opravdu snaží a bojuje na všech frontách s příslovečnou lví zarputilostí.

- - Adam Šoltys

Byl pro vás článek přínosný?