Hlavní navigace

Microsoft aktivuje protipirátskou ochranu Vista

21. 4. 2008

Sdílet

Microsoft se rozhodl přistoupit ke kontrole nelegálních systémů Windows Vista, a to prostřednictvím nástroje schopného rozpoznat používání softwaru umožňujícího obcházet proces povinné aktivace tohoto systému.

příloha_ovladnete_sva_data

Nástroj je již součástí Windows Vista a funguje na principu antivirového programu. Stejný způsob kontroly bude následovat i pro systémy Windows XP.

Kontrola se bude zaměřovat především na způsoby obcházení aktivace známé jako Grace Timer, OEM hack apod. Tyto a podobné systémy podle zjištění společnosti Microsoft zaznamenaly již miliony stažení z internetu a sdílených sítí, a umožňují uživatelům odložit aktivaci operačního systému na neurčito. Obcházení aktivace je přitom v rozporu s licenčním ujednáním.

V případě, že nástroj pro detekci těchto a podobných nástrojů zjistí jejich přítomnost, dojde k zablokování softwarového kódu porušujícího licenční pravidla systému Windows Vista. Současně přepne pozadí plochy systému do černé barvy a vodoznakem označí takový systém jako nelegální. Nástroj bude dále uživatele několikrát denně po dobu 30 dnů upozorňovat na skutečnost, že používá nelicencovaný software, a nabídne mu varianty, jak snadno získat legální kopii. V případě, že uživatel svůj operační systém v uvedené době nezlegalizuje, bude mu po uplynutí tohoto období znemožněn přístup k systému, a to až do doby jeho aktivace.

Microsoft ke svému kroku dodává, že užívání legálního softwaru s sebou nese celou řadu výhod, které mohou jejich uživatelé využívat. Jedná se zejména o neustálý přístup ke všem aktualizacím systému a o zabezpečení pomocí služby Windows Update, včetně servisních sad, aktualizací zabezpečení a kritických aktualizací. Uživatelé nelegálních systémů Windows, které nejsou z tohoto důvodu aktualizovány, tak nejsou chráněni před útoky virů, spyware apod.

Program Výhody legálních Windows (WGA) vznikl před čtyřmi roky a doposud ověřil legálnost licencí Windows na více než 900 milionech systémů na celém světě, z toho téměř 4,5 milionů v České republice.

- - Alexandr Radecký

Byl pro vás článek přínosný?