Hlavní navigace

Mezinárodní výstava robotů v Japonsku

6. 12. 2007

Sdílet

V japonském Tokiu se uskutečnila výstava nejnovějších robotů. Byli tu roboti všech tvarů a velikostí. Někteří roboti slouží jen pro zábavu, jiní mohou lidem výrazně pomáhat.

please install flash player to see video preview here

V japonském Tokiu se uskutečnila výstava nejnovějších robotů. Byli tu roboti všech tvarů a velikostí. Seriózní i legrační. Výrazně návštěvníky zaujal robot pacient. Vypadá jako reálný člověk a slouží studentům stomatologie pro praktickou výuku. Dokonce si může na ošetřujícího studenta verbálně stěžovat. Robot pacient je určen primárně pro univerzitní využití.

Dalším zajímavým robotem je Paro – roztomilý tuleň. Doma by měl lidem nahrazovat živého domácího mazlíčka a pomáhat jim udržovat svoji psychickou kondičku. V Japonsku se předpokládá, že bude Paro kamarádem pro mnoho starších a osamělých lidí.

Ze Jižní Koreje dorazil na výstavu robot nazvaný Aro. Měl by se uplatnit v restauracích, kde může na rozměrném LCD displeji zobrazit aktuální nabídku. Také umí krátit zákazníkům dlouhou chvíli zábavnými kvízy a horoskopy během čekání na objednávku.

Japonská SHK naopak představila průmyslového robota, který dokáže provádět inspekce potrubí o průměrech 35 až 60 cm. Robot se dokáže prohánět skrz potrubí a obsluha může v bezpečí pozorovat obraz z digitální kamery, která je integrovaná v jeho těle.

Jedna část výstavy byla věnována řízení robotů. Systém společnosti Kyokko Electric umožňuje řídit robota Mitsubishi Wakamaru ve 3D koordinátách. Ovládání je plné senzorů, které snímají pohyby herce a přenášejí je na robota. Robot pak provádí přesné pohyby jako člověk, který robota ovládá.

Další systém řízení robota představila univerzita Shizuoka. Robot na podlahu promítá virtuální ovládací panel. Obsluha může jednoduše ukázat nohou na příslušný povel na podlaze a robot se podle tohoto pokynu zachová. Univerzita předvedla, jak je možné robota jednoduše řídit a zadávat mu rychle pokyny.

Ne každý robot je určen pro suchou zem. Například japonský robot Delta 150 se může potopit až do hloubky 150 metrů. Robot sebou nese kameru, takže obsluha může sledovat obraz z hlubiny.

- - Jaroslav Kasal

příloha_ovladnete_sva_data

Byl pro vás článek přínosný?