Hlavní navigace

Měli bychom vzdát snažení o ochranu online soukromí? - 1. díl

Sdílet

 Autor: © Carlos Caetano - Fotolia.com
Podle toho, koho se ptáte, je skandál okolo projektu PRISM (tajný program těžby dat americké agentury NSA) buďto pouhým potvrzením něčeho, co už jme dávno věděli, nebo šokujícím zjištěním, které by mělo vést lidi do ulic.

Jasně, mnoho lidí podezřívalo internetové služby, jako je Google nebo Facebook, že se jedná o skvělý zdroj dat pro vlády, ale je velký rozdíl mezi podezřeními a tvrdými důkazy.

Nyní, když tedy víme, že americká vláda nepotřebuje přijímat legislativu, jako je CISPA, aby mohla dělat nájezdy na občanské svobody, vnucuje se otázka: Je online soukromí ztracený případ a online anonymity nemožné dosáhnout? Když se ptáte, existuje dobrý důvod, abychom byli ke konceptu online soukromí cyničtí, ale s několika málo klíčovými nástroji a uváženým používáním internetu můžeme na síti opět získat privátní prostor a surfovat – téměř – anonymně.

Email and sociální sítě

Jestliže chcete brát soukromí vážně, pak budete muset nést oběti – a nejde to obejít. To znamená, že mnoho z nejkonvenčnějších online služeb, jako je webový e-mail a sociální sítě, musí být z vašeho života zcela odstraněno. Přestože by se tato nedůvěra k velkým poskytovatelům, jako je Gmail, Yahoo a Microsoft, mohla rozšířit na všechny e-mailové poskytovatele, mohli byste argumentovat, že menší společnosti, které nejsou kolosy velmi závislými na lobby a spolupráci s vládou, mohou poskytnout lepší ochranu soukromí.

Podle tohoto odůvodnění by mohla být dobrou alternativou, jestliže trváte na webovém e-mailu, některá z online služeb orientovaných na soukromí, jako je třeba RiseUp. Nicméně ideálně byste se měli používání webových služeb zcela vyvarovat a ukládat vaši poštu lokálně (či dokonce si pronajmout vlastní VPS, tedy virtuální privátní server). Na ochranu svých dat můžete používat šifrovací nástroje, jako je GPG/PGP (ovšem každý, komu posíláte e-maily, musí používat stejné šifrování), webové nástroje jako Sendinc (přestože zde opět musíte věřit třetí straně) a šifrované verze POP a IMAP. Uvědomte si ale, že pokud budete psát někomu s účtem Gmail nebo Yahoo, jste zase tam, kde jste byli.

příloha_ovladnete_sva_data

Můžete obejít i Google a Bing a začít používat vyhledávač více orientovaný na soukromí, jako je DuckDuckGo. Nicméně pokud je vaše IP adresa skrytá (k čemuž se dostaneme později), můžete Google stále používat soukromě, jestliže zároveň zapojíte blokovací doplněk cookies typu Ghostery a nepřihlašujete se ke svému účtu.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?