Hlavní navigace

Mega: Zkušenosti se šifrovaným cloudem - 2. díl

24. 1. 2013

Sdílet

 Autor: IDG News Service
Připravte se na Megu, založenou okázalým Kimem Dotcomem. Internetový podnikavec a žalovaný digitální psanec nedávno spustil portál Mega (zkratka pro Mega Encrypted Global Access – mega šifrovaný globální přístup), novou službu pro ukládání a sdílení souborů, která zahrnuje 50 GB bezplatného úložiště.

1. díl - Mega prohlížeč, Začínáme

 

Přidávání souborů z vašeho počítače je vcelku nekomplikovaná záležitost. Můžete buď chytnout a přesunout soubory přímo do Správce souborů nebo kliknout na tlačítko Nový upload v menu nahoře ve chvíli, kdy se nacházíte ve složce Cloud Drive. Nahrávání souborů je v reálném čase sledováno ve spodní polovině obrazovky. V našich testech byla nahrávání poměrně pomalá, což mohl být důsledek šifrovacího procesu. Trvalo několik minut, než byl soubor uveden v seznamu Cloud Drive dokonece i poté, co byl upload kompletní. Nahrávání kompletních složek je také možné – takové složky jsou přidávány stejným způsobem jako soubory – ovšem pouze uživatelé Chromu mohou přidávat složky přímo z počítačů způsobem „chytni a přesuň“.

Klikněte na soubor pravým tlačítkem a zobrazí se vám několik položek menu, včetně možnosti soubor stáhnout; získat na něho přímý odkaz; přejmenovat ho; kopírovat, odstranit a znovu načíst. Můžete také soubor chytnou a přesunout do jiné složky.

Podobně jako v Průzkumníku Windows můžete rozvíjet složky a podsložky v levém sloupci a poté soubory přesunovat přímo do těchto podsložek.

Mega soubory

Soubory můžete sdílet s kýmkoliv, a to nezávisle na tom, zda má daná osoba účet na Meze. Pro sdílení souboru na něj buďto kliknete pravým tlačítkem a zvolíte možnost „Získat odkaz“, případně můžete kliknout na ikonu odkazu úplně napravo od jména souboru.

Obě tyto metody otevřou okno s extrémně dlouhým odkazem, který obsahuje tajný klíč (řetězec čísel a písmen.

Takto vygenerované adresy mají tvar: https://mega.co.nz/#!AdresaSouboru!TajnýKlíč.

Každý, kdo bude chtít mít přístup k tomuto souboru, bude potřebovat jak odkaz na soubor, tak tento klíč. Tvůrci Megy varují, že pokud je tajný klíč zveřejněn, může si daný soubor stáhnout kdokoliv. Pokud máte zájem na tom, aby byly vaše soubory udrženy v soukromí, doporučuje vám Mega nesdílet klíč prostřednictvím nezabezpečených kanálů jako je prostý text v e-mailu.

Pro skrytí souborového klíče pouze odškrtněte možnost „Souborový klíč“ a poté URL souboru zkopírujte do schránky. Takový „polofunkční“ odkaz můžete bez obav poslat e-mailem a poté klíč odeslat zvlášť jiným způsobem, třeba prostřednictvím IM chatu.

Protože jsou soubory a složky na serverech Megy zašifrované, nemůže portál nabídnout náhledy obrázků nebo videa a nenabízí ani online streaming videa a zvukových souborů.

Složky

Sdílení složky je od sdílení jednoho souboru trochu odlišné. Složky navíc můžete sdílet pouze s ostatními uživateli Megy. Pokud složku sdílíte s někým, kdo není uživatelem Megy, musí si tento člověk pro přístup ke složce vytvořit na Meze svůj účet.

Pro sdílení složky na ni stačí kliknout pravým tlačítkem a vybrat možnost „Sdílení“. Poté se vám ve vyskakovacím okně zobrazí seznam uživatelů, s nimiž jste již někdy sdíleli nějakou složku. Sem můžete samozřejmě přidat i uživatele nové. Pro přidání nového uživatele vložte jeho e-mailovou adresu a úroveň přístupu, kterou mu chcete poskytnout. Ta se pohybuje od „jen pro čtení“ (read only) přes „čtení a zápis“ (read & write) po „plný přístup“ (full access).

příloha_ovladnete_sva_data

Po sdílení konkrétní složky se pod její ikonou v hlavním Správci souborů objeví ruka, která indikuje, že se jedná o sdílenou složku.

Složky, které sdíleli ostatní s vámi, se objeví v seznamu pod jménem konkrétního přítele v sekci kontakty. Řekněme, že s vámi sdílí složku Tom@gmail.com. Sdílená složka se objeví pod Tomovou e-mailovou adresou v sekci kontakty, kde můžete v závislosti na vaší přístupové úrovni zobrazovat soubory v ní umístěné, přidávat tam nové nebo Tomovy soubory mazat. Vypadá to jako skvělá funkce pro skupinovou spolupráci či sdílení složek s fotkami s rodinou a přáteli. Ovšem sdílení je oblastí, v níž má Mega největší problémy.

Byl pro vás článek přínosný?