Hlavní navigace

Máte problémy s Wi-Fi připojením? Poradíme! - 8.díl

15. 4. 2018

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Pokud řešíte problémy s bezdrátovým připojením přes Wi-Fi, pak je tento článek pro vás to pravé. Obsahuje totiž průvodce, který vám pomůže nalézt to nevhodnější řešení.

Předcházející díl

 

V tomto seriálu se budeme věnovat těm nejčastějším situacím, které zapříčiňují problémy s bezdrátovými sítěmi Wi-Fi a ukážeme vám, jak je řešit – ať už se jedná o vaši vlastní bezdrátovou síť, nebo se jen zkoušíte z libovolného zařízení připojit k nějaké jiné bezdrátové síti.

Připojení k bezdrátové síti je nestabilní (pokračování)

  • Zahlcená místní síť. Pokud se nacházíte v domě nebo v kanceláři, kde je provozováno více zařízení vysílajících bezdrátový signál, pak budete muset zajistit, aby i v tomto ne právě příliš ideálním prostředí vaše bezdrátové zařízení poskytovalo co možná nejkvalitnější připojení. Kromě síťových systémů typu mesh se typicky připojíte k bezdrátovému směrovači Wi-Fi a v něm namísto automatického nastavení vysílacího kanálu v každém pásmu vyberete konkrétní kanál sami. Takovým malým tajemstvím u bezdrátových sítí Wi-Fi je skutečnost, že zatímco u všech kanálů v pásmu 2,4 GHz mají úrovně signálu jedno stejné maximum, je pásmo 5 GHz rozděleno do tří hlavních částí, a až do roku 2014 měla každá část jinou maximální úroveň signálu. Kanály v nejnižším rozsahu (kanály 36, 40, 44 a 48) nemohly pracovat na více než pěti procentech maximální úrovně signálu nejvyšších kanálů (typicky 149, 153, 157 a 161). Pokud tedy nastavíte vysílání v pásmu 5 GHz na kanál 149, pak tím zvýšíte sílu signálu u zařízení, které není nastaveno tak, aby se řídilo podle nových pravidel, což je naprostá většina základnových stanic starých alespoň dva roky. (Pro diagnostiku bezdrátových sítí můžete použít i nástroj jako je například WiFi Explorer, který vám pomůže mimo jiné zjistit, kdo okolo vás vysílá).
  • Jeden speciální tip navíc: Používejte pásmo 5GHz vždy, pokud to jen trochu možné. Řada základnových stanic s podporou pásem 2,4 GHz i 5 GHz používá pro bezdrátové sítě v obou pásmech stejné názvy, aby usnadnil přechod mezi nimi. Z nich pak většina umožňuje použít pro každé pásmo jiný název bezdrátové sítě. Pokud chcete dosáhnout co možná nejrychlejšího připojení k bezdrátové síti s co možná nejsilnějším signálem, pak vám používání různých názvů bezdrátových sítí pro pásmo 2,4 GHz a 5GHz pomůže odstranit nekonzistentní stavy, kterých se můžete dočkat jako důsledek připojení k zahlcenému pásmu 2,4 GHz.

Používání složitého hesla je naprosto v pořádku a lze je jen doporučit. Nevýhodou je, že takové heslo se obtížně sděluje ostatním zájemcům o připojení k bezdrátové síti. Řešením je sdílení takového hesla pomocí textové zprávy, což je funkce, kterou nabízí řada soudobých bezdrátových směrovači, jako je například bezdrátový směrovač Linksys Velop

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?