Hlavní navigace

Máte problémy s Wi-Fi připojením? Poradíme! - 4.díl

11. 4. 2018

Sdílet

Pokud řešíte problémy s bezdrátovým připojením přes Wi-Fi, pak je tento článek pro vás to pravé. Obsahuje totiž průvodce, který vám pomůže nalézt to nevhodnější řešení.

Předcházející díl

 

V tomto seriálu se budeme věnovat těm nejčastějším situacím, které zapříčiňují problémy s bezdrátovými sítěmi Wi-Fi a ukážeme vám, jak je řešit – ať už se jedná o vaši vlastní bezdrátovou síť, nebo se jen zkoušíte z libovolného zařízení připojit k nějaké jiné bezdrátové síti.

příloha_ovladnete_sva_data

Není vidět bezdrátová síť, o níž víte, že by měla být dostupná (pokračování)

  • Zkontrolujte pásmo, ve kterém chcete bezdrátovou síť přijímat. V současnosti se sice naprostá většina zařízení dokáže připojit v libovolném frekvenčním pásmu, nicméně ještě docela dost zařízení (i soudobých) se dokáže připojit pouze v pásmu 2,4 GHz. Pokud právě natrefíte na místo, kde je možné zachytit pouze signál bezdrátové sítě vysílající ve frekvenčním pásmu 5 GHz, pak se všechna vaše zařízení, která podporují připojení v obou pásmech (tzv. dual-band), připojí naprosto bez problémů, ale zařízení, která dokážou využít pouze pásmo 2,4 GHz, se v tomto případě nepřipojí. Je to dáno odlišnými charakteristikami obou pásem – je možné, že se právě nacházíte v domě v místnosti, nebo v kanceláři či na veřejném prostranství, kam signál z bezdrátové sítě v pásmu 2,4 GHz nedosáhne, ale signál ve frekvenčním pásmu 5 GHz je naprosto perfektní. Například hodinky Apple Watch ve všech svých verzích podporují pouze pásmo 2,4 GHz. To samé povětšinou platí o starších a levných smartphonech či tabletech – těm také často chybí možnost přijímat bezdrátový signál v pásmu 5 GHz. Pouze v pásmu 2,4 GHz pracuje také celá řada zařízení pro inteligentní domácnost.
  • Jedná se o uzavřenou síť. I přesto, že se nikdy nejednalo o skutečně validní způsob zvýšení zabezpečení bezdrátové sítě, i přesto jsou některé bezdrátové sítě nakonfigurovány tak, aby nevysílaly svůj název. Pokud v tomto případě nemáte uložen profil pro připojení k takové síti, musíte v operačním systému použít ruční způsob připojení k bezdrátové síti, který se často skrývá pod označením „Jiný (Other)“. V tomto případě musíte zadat naprosto přesně zadat název bezdrátové sítě, a pokud tato bezdrátová síť používá šifrování, vybrat způsob zabezpečení a zadat heslo pro připojení k této bezdrátové síti.
  • Bezdrátová síť je vypnutá. Zkontrolujte, zda se k bezdrátové síti připojí i další zařízení, popřípadě požádejte někoho jiného, kdo tuto síť používá, aby vám sdělil, zda se připojil. Pak je třeba bezdrátový směrovač restartovat, v horším případě vyměnit.

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?