Hlavní navigace

Máte problémy s Wi-Fi připojením? Poradíme! - 2.díl

9. 4. 2018

Sdílet

 Autor: Transcend
Pokud řešíte problémy s bezdrátovým připojením přes Wi-Fi, pak je tento článek pro vás to pravé. Obsahuje totiž průvodce, který vám pomůže nalézt to nevhodnější řešení.

Předcházející díl

 

V tomto seriálu se budeme věnovat těm nejčastějším situacím, které zapříčiňují problémy s bezdrátovými sítěmi Wi-Fi a ukážeme vám, jak je řešit – ať už se jedná o vaši vlastní bezdrátovou síť, nebo se jen zkoušíte z libovolného zařízení připojit k nějaké jiné bezdrátové síti.

Základy technologie Wi-Fi (pokračování)

Wi-Fi: Jedná se o název chráněný ochrannou známkou, a používá se pro všechny síťové adaptéry, které prošly certifikačním testem prokazujícím,že jsou schopny navzájem se sebou komunikovat pomocí různých specifikací standardu 802.11.

Sdružení Wi-Fi Alliance uděluje toto logo všem výrobkům, které splňují standardy pro vzájemnou komunikaci bezdrátově připojených zařízení. Pokud toto logo na zařízení nenaleznete, ve většině případů to znamená, že výrobce tohoto zařízení nechce platit ani za testování, ani za certifikaci

Frekvenční pásma: Bezdrátové sítě Wi-Fi používají dvě nelicencovaná frekvenční pásma: 2,4 GHz a 5 GHz. Naprostá většina soudobých směrovačů Wi-Fi a novějších mobilních a desktopových zařízení dokáže vytvářet sítě, popřípadě se připojit k sítím pracujícím v obou pásmech – tyto základnové stanice či adaptéry se označují jako „dual-band“. Standardy 802.11b a 802.11g používají pouze pásmo 2,4 GHz. Standardy 802.11a a 802.11ac používají pouze pásmo 5 GHz. Standard 802.11n funguje v obou pásmech.

Kanály: Frekvenční pásma se dělí do kanálů, které mají svoje čísla. Tak například v Evropě je pásmo 2,4 GHz rozděleno do 14 navzájem se překrývajících kanálů označených čísly 1 až 14, zatímco v pásmu 5 GHz se v Evropě používá 19 kanálů v rozsahu čísel 36 až 140. Z historických důvodů jsou seskupeny do skupin, a to tak, aby šířka pásma v nelicencovaném pásmu byla použitelná pro každého. (Povolené kanály v pásmu 5GHz jsou od sebe vzdáleny o čtyři, např. v Evropě jsou povoleny kanály od kanálu 36, a dále např. kanály 40, 44 atd., a to z důvodů, které jsou příliš komplikované na jednoduché vysvětlení).

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?