Hlavní navigace

Máte problémy s Wi-Fi připojením? Poradíme! - 1.díl

8. 4. 2018

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Pokud řešíte problémy s bezdrátovým připojením přes Wi-Fi, pak je tento článek pro vás to pravé. Obsahuje totiž průvodce, který vám pomůže nalézt to nevhodnější řešení.

V tomto seriálu se budeme věnovat těm nejčastějším situacím, které zapříčiňují problémy s bezdrátovými sítěmi Wi-Fi a ukážeme vám, jak je řešit – ať už se jedná o vaši vlastní bezdrátovou síť, nebo se jen zkoušíte z libovolného zařízení připojit k nějaké jiné bezdrátové síti.

Úvod

Bezdrátová síť Wi-Fi je v současnosti takřka všude a připojuje se k ní dnes již ledasjaké zařízení. S trochou nadsázky se dá říci, že je pro řadu zařízení a uživatelů doslova něčím jako je pro člověka kyslík, bez kterého nemůže žít. Bez připojení k Wi-Fi není možné se připojit k Internetu, nelze streamovat média, hrát hry a vůbec pohybovat se po síti. A už proto by tato síť Wi-Fi také měla fungovat spolehlivě a nepřetržitě – souhlasíte? Pravděpodobně už jste někdy měli zkušenost s nějakým průměrně kvalitním bezdrátovým připojením pomocí Wi-Fi, ať už se jednalo o mobilní zařízení, notebooky, herní systémy, nebo další zařízení. Právě tehdy jste si uvědomili, jak důležité je kvalitní bezdrátové připojení, které by mělo být dnes prakticky samozřejmostí – a pokud bezdrátové připojení kvalitní nebylo, pak to bylo pro uživatele skutečné utrpení.

Základy technologie Wi-Fi

Ještě než začneme, pojďme si nejprve připomenout několik pojmů právě z oblasti bezdrátových sítí standardu Wi-Fi – pravděpodobně jste s nimi již setkali, nicméně stručné připomenutí určitě nezaškodí.

802.11: Jedná se o označení pracovní skupiny pro bezdrátové místní sítě (Wireless LAN) standardizační organizace IEEE. Ze standardů bezdrátových sítí určitě stojí za to připomenout standard 802.11b, který se objevil v roce 1999 (prakticky ve stejnou dobu se objevil i standard 802.11a), přičemž tato pracovní skupina pracuje dodnes a dokladem toho jsou i standardy 802.11ac a 802.11ad, které se používají v současnosti. Zároveň se očekává představení nového standardu 802.11ax. Všechny tyto specifikace (standardy) definují způsob kódování dat do elektromagnetického vlnění a způsob výměny dat mezi zařízeními.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?